ايتنا - قریب به اتفاق اکثر شرکتهایی که در الکامپ شانزدهم حضور داشتند معتقدند که سازمان نظام صنفی رایانهای تا حدی توانسته مجری خوبی برای نمایشگاه باشد.
کمتر از چهارماه به زمان تعیین شده برگزاری بزرگترین نمایشگاه صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران فرصت باقی مانده و به درازا کشیدن صدور مجوز مجری الکامپ هفدهم و ابراز عدم تمایل سازمان برای برگزاری این نمایشگاه با شرایط فعلی بیش از هرچیزی کورسوی امیدها برای آمادهسازی و برنامهریزی برای داشتن نمایشگاهی مورد قبول را کمرنگتر کرده است.
اعلام رسمی سازمان نظام صنفی رایانهای بهعنوان برگزارکننده نمایشگاه الکامپ هفدهم در ماه گذشته که در سکوت مطلق خبری مسئولان شرکت سهامی نمایشگاهها و توسط سایت رسمی این شرکت انجام شد منجر به انتشار بیانیه از سوی سازمان شد که طی آن شروطی از جمله تغییر تاریخ نمایشگاه، تسهیل شرایط ارزی ریالی و مسترد کردن وثیقه یک میلیار دلاری توقیف شده برای برگزاری الکامپ هفدهم تعیین شده است.
هرچند آشکارا این اقدام سازمان در واکنش به انتظارات صنف برای گرفتن امتیازات ضروری از طرف قدرتمند خودشان انجام شده است ولی طی نزدیک به یک ماهی که از این جریان میگذرد هنوز هیچ تغییری در مواضع دو طرف یا اخباری که حکایت از بهبود وضعیت مهمترین واقعه فناوری کشور داشته باشد منتشر نشده است که نشان از به قهقرا رفتن واقعهای دارد که تنها چهار ماه به برگزاری آن مطابق تاریخبندی فعلی مانده و با مشکلات عدیدهای از فقدان برگزارکننده گرفته تا بحران اقتصادی و تحریمهای بینالمللی مواجه است.
در خرمشهر ظاهرا دیدگاه سازمان نظام صنفی رایانهای هم درباره نمایشگاهی که پنج سال برای گرفتن آن جنگید و سال گذشته در فاصله کمتر از سه ماه برگزارش کرد چندان یکپارچه نیست. از سویی مشخص است سران سازمان و شخص پرویز رحمتی که این روزها رسانهگریزتر و ساکتتر از همیشه شده است معتقد به حفظ نمایشگاهی هستند که با برگزاریاش توسط شرکت سهامی نمایشگاهی بسیار تنزل یافته بود و سال گذشته با عزم عمومی شرکتهای خصوصی برای کمک به سازمان حیاتی دوباره یافته بود، از سوی دیگر بدیهی است بدنه سازمان، اکثریتی از هیئت مدیره و بسیاری از منتقدان بیرونی سازمان معتقدند برگزاری نمایشگاهی با تاریخبندی نامناسب(درست با ایام پس از عاشورا و تاسوعای حسینی)، با شرایط ارزی ریالی مضاعف و وثیقهای که سال گذشته بهصورت یکجانبه ضبط شده است بیش از آنکه برای این نهاد صنفی پیامآور عزت باشد محملی برای خوارشمردن بخش خصوصی است.
تبلور دیدگاه هیئت رییسه را میتوان در حرفهای دبیرکل خوشبرخورد سازمان نظام صنفی، حمیدرضا قمی دید که در این باره به خبرنگار عصرارتباط گفت: «برگزاری نمایشگاه یک پروژه هزینهبری است و سازمان به خاطر رسالتی که دارد میخواهد اینکار را انجام دهد. ما بیانهای منتشر کردیم که مشتمل بر چند شرط است و از فاصله انتشار این بیانه تا الان مذاکرات خیلی سودمندی انجام شده است. توانستیم توجه صاحبان تصمیم را جمع کنیم چون حوزه تصمیم در این مورد گسترده است باید نظر آنها را مدنظر داشتهباشیم و امیدوارم باتوجه به مذاکرات به نتیجه برسیم». حمیدرضا قمی با بیان اینکه بازگرداندن وجه ضمانت در دستورکار شرکت سهامی نمایشگاهها قرار دارد و این آییننامه توسط شرکت درحال پیگیری است در ادامه افزود: «در آییننامه موانعی وجود دارد و به همین دلیل ما از مراجع بالاتر که صاحب تصمیمترند درخواست کردیم و تلاش میکنیم این موانع رفع شود چون با توجه به مشکلی که آییننامه ایجاد میکند شاهد حضور کمتر IT باشیم». قمی که کماکان بینابین سخنانش از مجاب شدن حوزههای تصمیمگیری اظهار امیدواری میکرد، گفت: «باید تحولی ایجاد شود که آییننامه تخفیف را لحاظ کند، شرایط به گونهای باشد تا منافع سازمان نیز از دور قبل به او بازگردد و من فکر میکنم که این روند مثبتی است چراکه احساس میکنم با تعقل و سعهصدر با این موضوع برخورد شده است».
حتی قمی هم ضمن قابل تجدیدنظر دانستن زمان برگزاری نمایشگاه و مثبت خواندن مذاکرات درخصوص اینکه سازمان نظام صنفی تحت هر شرایط تولیت برگزاری نمایشگاه برعهده میگیرد، بیان داشت: «سازمان تحت هر شرایط حاضر به انجام این کار نیست، قطعا باید یک حرکت جدیدی انجام دهیم و یک قدم به جلو برویم و اگر قرار باشد تحت هر شرایطی با همان مشکلات و مسایلی که در دور قبل وجود داشتهباشد نمایشگاه را برگزار نمیکنیم، باید تحول هرچند گامبهگام صورت گیرد». به نظر میرسد مدیران فعلی سازمان در آستانه یک انتخابات حساس گزینه مهاجرت به یک زیرساخت نمایشگاهی دیگر مانند مصلی تهران را هم از نظر دور نمیدارند و باید دید در این میان برای نام قدیمی الکاپ چه اتفاقی میافتد.
در ولنجک آن طرف ماجرا در شرکت سهامی نمایشگاههای بین المللی آرامشی نسبتی در قیاس با تب و تابهای سازمان حاکم است و تقریبا هر مدیری هم دیدگاه خودش به فرآیند و تصمیمات قانونی در این زمینه دارد که لزوما همه آنها هم در برابر سازمان دوستانه نیست. محمد سعادتیپور، مدیر امور نمایشگاههای داخلی خیلی هم توجه خاصی به شروط سازمان دارد و ضمن آنکه تاکید میکند در جریان تمام جزییات نیست بسیار کلی توضیح میدهد: «هنوز مجوز نهایی نشده است و ما به دنبال جمعآوری اطلاعات هستیم تا برنامهریزیهایی را انجام دهیم و بتوانیم تصمیم مناسب را بگیریم. هنوز به نتیجهای نرسیدیم بنابراین کمیتهای گذاشتیم تا مشکلات را برطرف کنیم».
همچنین سعادتی گفت: «درباره بیانه سازمان نظامصنفی رایانهای نمیتوانم نظری دهم چون نظر شخصی آن سازمان است و هر کس که مجری برگزاری شود حرفی برای گفتن دارد و سازمان هم در قالب بیانهای نظراتش را مطرح کرد اما اینکه گفته میشود نمایشگاه نباید در ماه محرم برگزار شود ما نمیتوانیم نمایشگاه را به دلیل این ماه مقدس تعطیل کنیم. تجربه این نمایشگاه را در چند سال گذشته داشتیم چه زمانی بهخاطر این موارد نمایشگاه را برگزار نکردند؟ این سابقه ندارد بهخاطر نزدیکی به وقایع مذهبی زمان برگزاری نمایشگاه را به زمان دیگر موکول کنیم و هرچند خود روزهای تعطیل مثل رحلت امام(ره) ،تاسوعا و عاشورا موضوع دیگری است ولی نزدیکی به این اعیام لزوما منجر به لغو نمایشگاه نمیشود». او در خصوص وجه ضمانت، گفت: «این یک ارتباط داخلی است و ارتباطی به شرکت سهامی نمایشگاهها ندارد و سازمان توسعه تجارت باید به این موضوع رسیدگی و تصمیمگیری کند».
در مقابل خیرا... خادم، معاون امور نمایشگاهی، نیز همچون حمیدرضا قمی، از به نتیجهرسیدن با سازمان نظام صنفی رایانهای اظهار امیدواری کرد و گفت: «با آقای رحمتی و سازمان نظام صنفی رایانهای جلسهای داشتیم که در آن صحبتهای نتیجهبخشی مطرح شد و قرار است با سازمان توسعه تجارت جلساتی در این خصوص داشته باشیم». خادم ضمن اینکه تمام موارد ذکر شده در بیانیه سازمان نظام صنفی رایانهای را قابل بررسی و کارشناسی مجدد دانست و گفت: «بعد از جلسات کافی تصمیمات مناسب گرفته میشود و انشاء... مشکلات رفع میشود اما من قادرم جزییات را تنها بعد از تصمیم نهایی مطرح کنم».
میتواند تنها گزینه باشد قریب به اتفاق اکثر شرکتهایی که در الکامپ شانزدهم حضور داشتند معتقدند که سازمان نظام صنفی رایانهای تا حدی توانسته مجری خوبی برای نمایشگاه باشد. علیرضا پورنقشبند، مدیرعامل شرکت نقشالبرز که تجربه حضور در الکامپ شانزده را در کارنامه دارد و خودش هم عضو هیئت مدیره سازمان گروه سیمرغ در الکامپ پیشین بود از جمله کسانی است که مصرانه اذعان داشت سازمان نظامصنفی رایانهای نه تنها بهترین گزینه بلکه تنها گزینهای است که میتواند هفدهمین دوره الکامپ را برگزار کند. پورنقشبند در این رابطه گفت: «من از نمایشگاه پارسال راضی هستم و چون من بیش از بقیه افراد بیشتر با سازمان درگیر بودم بهتر میتوانم مشکلات را درک کنم. اگر کسانیکه از الکامپ شانزده نارضایتی بودند در کنار اطلاعاتی که درباره مشکلات داشتند میتوانند بالانسی ایجاد کنند و متوجه شوند که الکامپ شانزده به خوبی برگزار شده است».
مدیرعامل شرکت نقش البرز در ادامه گفت: «فکر نمیکنم با وجود مشکلاتی که است به غیر از سازمان جای دیگر داوطلب شود یا حتی بتواند بپذیرد که مسوولیت برگزاری نمایشگاه را برعهده گیرد البته فکر میکنم سازمان نظام صنفی رایانهای نیز در صورتیکه شرایط محقق شود حاضر است مجری این دوره باشد و شرکت نمایشگاهها هم در حق صنف و هم در حق سازمان نظام صنفی اجحاف کرده است».
شرکت سازگار ارقام از جمله شرکتهایی است که تجربه شرکت در الکامپهای دیگر را دارد، تجربه متفاوتی که این شرکت در الکامپ شانزده داشت این بود که با گروه سیمرغ در دور قبل نمایشگاه حضور پیدا کرد. حسن ذوالفقاری، قایممقام مدیرعامل شرکت سازگار ارقام نظرجهتداری درخصوص اینکه سازمان نظام صنفی رایانهای برگزارکننده این دوره از نمایشگاه باشد نداد و تنها اظهار کرد که در دور قبلی به دلیل اینکه با گروه سیمرغ در نمایشگاه حضور داشتند تنش فوقالعاده زیادی ایجاد شد بهطوریکه حتی نمیدانستند که قیمت غرفهای که اجاره کردند چقدر است. او حتی معتقد است مشکلات پیشآمده از طرف اداره دارایی برای شرکت سازگار ارقام پیامد سختگیریهایی است که در الکامپ شانزده بر مجموعه آنها گرفته شد و کار را برای آنها کمی سخت کرد. ذوالفقاری در ادامه سخنانش، گفت: «شاید یک امر از بیرون ترکیب خوبی داشته باشد اما ممکن است تجزیه آن ناهمگون باشد یعنی سازمان نظام صنفی میتواند مجری خوبی باشد اما مشکلاتی نیز دارد البته شاید سازمان نظام صنفی مقصر تمام مشکلاتی که در دور قبل برای ما پیش آمد نباشد اما انتظار من این است که اگر قرار است سازمان این کار را انجام دهد باید برخی کارها اتوماتیکوار انجام شود».