ايتنا - دغدغهای که همچنان پابرجاست احتمال جایگزینی اینترنت ملی با آن چیزی است که امروز به نام اینترنت میشناسیم.
روزنامه جهان صنعت - از زمان مطرح شدن موضوع اینترنت ملی این نگرانی پدید آمد که آیا قرار است آنچه ملی نام گذاشته شده جایگزینی برای اینترنت آشنای امروزی باشد؟
این نگرانی هنوز هم ادامه دارد و در گفتههای مسئولان اثری از تلاش برای رفع این دغدغه کاربران دیده نمیشود.
آیا اینترنت ملی قرار است به این معنی باشد که دسترسی به هر سایتی که دولت صلاح بداند مجاز و غیر آن ممنوع باشد؟
در حال حاضر نیز فیلترینگ راهی است که دولتها میتوانند با سایتهایی که از دید آنها محتوای غیرمجاز دارند برخورد کرده و دسترسی کاربران به آنها را محدود کنند.
با این حال به موازات پیشرفت دولتها در محدود کردن کاربران، تکنولوژی هم پیشرفت میکند و آنها راههای دور زدن این محدودیت را میآموزند.
شبکه ملی اینترنت در فاز نخست قرار است برای ۱۰ میلیون کاربر ایرانی دسترسی به پهنای باند با سرعت ۲۰ مگابیت بر ثانیه را به ارمغان بیاورد.
شبکه ملی اطلاعات یک شبکه کامل و جامع برای تامین پهنای باند مورد نیاز فعالیتهای مختلف تعریف شده به همین جهت و با توجه به همگرایی میان ارتباطات تصویر و دیتا در این شبکه ارائه پهنای باند بسیار زیاد به کاربران پیشبینی شده تا امکان استفاده از سرویسهایی چون ویدیو درخواستی (VOD) و تلویزیون اینترنتی (IPTV) و امکان آپلود این محتوا برای شهروندان ایرانی فراهم شود.
شبکه ملی اینترنت پاسخگوی ۷۰ درصد نیاز کاربران
رضا تقیپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات پیش از این اعلام کرده بود که برای ۱۰ میلیون کاربر ایرانی دسترسی به پهنای باند با سرعت ۲۰ مگابیت بر ثانیه در شبکه ملی اینترنت- شبکه ملی اطلاعات- در نظر گرفته شده و طبق برآوردهای انجام شده این میزان پهنای باند تا چهار سال آینده برای نیاز کاربران پاسخگو خواهد بود.
به گفته وی، معماری این شبکه به نحوی است که به تناسب نیاز و درخواست این میزان قابلیت ارتقا خواهد داشت.
تقیپور مهمترین دستاورد شبکه ملی اینترنت و استفاده از دیتاسنتر ملی را ایجاد امنیت و مصون ماندن از حملات اینترنتی عنوان کرد و معتقد است: کشور ما به طور مرتب در معرض حملات اینترنتی قرار دارد که البته تا به امروز ظرفیت خوبی در بحث تامین امنیت و ایمنی برای شبکههای داخل کشور فراهم بوده است اما با ایجاد شبکه ملی اینترنت به طور قطع با یک تحول و انقلاب در تامین امنیت فضای مجازی در کشور روبرو خواهیم بود.
در این راستا گفته شده که طراحی شبکه ملی اینترنت انجام شده و فاز اول این پروژه بهزودی به بهرهبرداری خواهد رسید.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در جدیدترین اظهارات خود در مورد شبکه ملی اینترنت اعلام کرد که این شبکه ۷۰ درصد از نیازهای مردم را که از طریق شبکه اینترنت به انجام میرسد، برطرف کرده و از امنیت و سرعت بالاتری نیز برخوردار است.
وی تاکید کرد: شبکه ملی اطلاعات میتواند الگوهای کشور را در حوزههای مختلف همچون کسبوکار الکترونیکی، سلامت الکترونیک و آموزش الکترونیک برطرف کند.
دسترسی بر عملکرد اپراتورهای موبایل
تقیپور همچنین اظهار داشت: تغییرات حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات باعث تغییر در سبک زندگی بشر شده و اگر روزی ارتباطات را در حد مکالمه و همان پست و تلفن میدیدیم، امروز ارتباطات با مفهوم شبکه عجین شده و در عرصههای دیگر زندگی همچون اقتصاد، اجتماع و فرهنگ تاثیر گذاشته است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تاکید بر اینکه در بحث فناوری اطلاعات در عصر انفجار هستیم و این تغییرات قابل توصیف نیست و البته انتهای توقع ما از این مقوله رسیدن به اقتصاد دانش بنیان است، خاطرنشان کرد: دیگر در عصری زندگی میکنیم که ممکن است افرادی در یک کشور زندگی کنند و در یک کشور دیگر فعالیتهای اقتصادی خود را انجام دهند، کارها و خدماتی که از طریق سازمانهای مجازی صورت گرفته روزبهروز بر تعدادشان افزوده میشود که این امر از اهمیت بحث دورکاری و وجود سازمانهای مجازی حکایت دارد.
تقیپور تعداد مشترکان تلفن ثابت را ۲۵ میلیون نفر و تعداد مشترکان موبایل را ۵۶ میلیون نفر عنوان کرد و گفت: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دسترسی مستقیمی بر عملکرد اپراتورهای تلفنهمراه داشته و کیفیت خدمات آنها را کاملا تحت نظارت دارد و این گونه نیست که تنها به گزارشهای اپراتورها اکتفا کند.
وی با بیان اینکه بر عملکرد اپراتورهای موبایل نظارت دقیق داشته و کاملا دسترسی به شبکههای اپراتورها آنلاین بوده و قطعیها با دقت ثبت و ضبط میشود، اضافه کرد: البته مشترکان نظرات خود را میتوانند درباره پوشش شبکه، خدمات ارائه شده و مسائل اینچنینی از طریق درگاه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به این ارگان اطلاع دهند.
تا پایان برنامه پنجم توسعه دستیابی حداقل ۶۰ خانوار به شبکه ملی اطلاعات و افزایش سهم ارتباطات و فناوری اطلاعات از تولید ناخالص ملی به رقم پنج درصد در نظر گرفته شده است.
توجیه اصلی تقیپور در این خصوص مصون ماندن از حملات هکری است اما نکته جالب اینجاست که همه کاربران اینترنت در دنیا با این شیوه حملات مواجه هستند و از قضا آنان به دلیل امکان برخورداری کارتهای اعتباری جهانی بیش از شهروندان ایرانی مورد هجوم قرار میگیرند.
گستره نفوذ این کارتهای اعتباری در جهان به حدی است که با داشتن یکی از آنها میتوان در تمام دنیا از طریق اینترنت خرید کرد. طبیعتا چنین فضایی برای هکرها بسیار بیش از ایران جذاب است.
اما اگر منظور وزیر ارتباطات حملات هکری به سرورهای دولتی است پس بهتر میباشد این اینترنت ملی را برای نهادها و ارگانهای دولتی فراهم کنند تا به موجب این حملات متضرر نشوند.
در این حال نیز نمیتوان توجیه قابل قبولی برای فراهم کردن این اینترنت برای شهروندان در نظر گرفت.
دغدغهای که همچنان پابرجاست احتمال جایگزینی اینترنت ملی با آن چیزی است که امروز به نام اینترنت میشناسیم.