۶
۰
plusresetminus
شنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۳۵
پس از 6 سال تلاش

اینترنت ملی به بن‌بست رسید

ايتنا - در حالی که هفته گذشته شرکت ارتباطات زیرساخت طی مراسمی شبکه ملی اطلاعات را به اتفاق محمود احمدی‌نژاد با سرعت دسترسی ۸۰ گیگابیتی به اینترنت راه‌اندازی کرد اما هنوز بستر دسترسی به این شبکه با استفاده از اینترانت برای کاربران فراهم نشده است.


پروژه‌ای به نام اینترانت کشوری که در دنیا دارای طرح و سرنوشت مشخص و واضحی است، در ایران با سرنوشتی معلق و نهایتی پر از ابهام مواجه است.

به گزارش ایتنا از عصر ارتباط، پروژه اینترانت کشوری که طرح آن با نام اینترنت ملی کلید خورد و در این سال‌ها نام‌های مجزایی را به خود اختصاص داد، در آخرین مرحله با پروژه اپراتور چهارم یا کنسرسیوم ایرانیان‌نت معرفی شد که اکنون روند اجرایی شدن آن از سوی مجلسیان مورد سوال قرار گرفته است.

بهمن‌ماه سال ۱۳۸۴ وقتی عبدالمجید ریاضی معاون وقت فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات طرح عجیب و متناقض اینترنت ملی را مطرح کرد، کسی گمان نمی‌کرد این طرح پرسر و صدا و با بودجه یک میلیارد دلاری بعد از گذشت شش سال هنوز هم در گیر و دار مراحل قانونی و نه اجرایی باشد؛ پروژه‌ای که در همه این سال‌ها علاوه بر تغییر نام‌های متعدد، به تناوب بودجه‌ها و اهداف متفاوتی را نیز با خود به همراه داشته است.

اینترنت ملی مورد نظر ریاضی قرار بود با بودجه یک میلیون دلاری راه‌اندازی شود تا به وسیله آن هزینه استفاده از اینترنت در کشور تا ۹۰ درصد کاهش یابد.
این شبکه قرار بود ظرف سه سال یعنی تا سال ۱۳۸۷ راه‌اندازی شود اما این امر محقق نشد و در مواجهه با تغییر دولت در سال ۱۳۸۸ بی‌نتیجه ماند.

پس از آن این طرح با نام اینترنت پاک و اینترنت حلال مطرح شد که این نیز قرائت‌های مختلفی را به دنبال داشت که چگونه قرار است اینترنت پاک یا حلال شود.
در همین راستا رضا تقی‌پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در اسفندماه سال ۸۹ از تشکیل هسته‌های اولیه ایده اینترنت پاک در کشور و آغاز به کار اتاق‌های فکر خبر داده و گفته بود: «نقطه شروع طرح اینترنت پاک کشور ایران خواهد بود و پس از آن در اختیار تمام بشریت قرار می‌گیرد.»
در حالی که او اینترنت پاک را یک ایده توصیف کرده بود که باید دانشمندان و متفکران و متخصصان حوزه فناوری اطلاعات راجع به این ایده نظرات خود را ارائه دهند، به صورت همان ایده باقی ماند و پس از آن با ابلاغ قانون برنامه پنجم توسعه، این طرح رنگ دیگری به خود گرفت.

در برنامه پنجم توسعه ماموریت‌های جدیدی در این زمینه بر عهده وزارت ارتباطات گذاشته شد و قرار شد با راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات دسترسی کاربران به این شبکه از طریق اینترانت فراهم شود که بر این اساس پروژه‌ای به نام اپراتور چهارم طرح‌ریزی شد که مسئولیت فراهم کردن امکانات دسترسی به شبکه ملی اطلاعات با بستر اینترانت با سرعت بالا را برای کاربران بر عهده داشت.

در حالی که هفته گذشته شرکت ارتباطات زیرساخت طی مراسمی شبکه ملی اطلاعات را به اتفاق محمود احمدی‌نژاد با سرعت دسترسی ۸۰ گیگابیتی به اینترنت راه‌اندازی کرد اما هنوز بستر دسترسی به این شبکه با استفاده از اینترانت برای کاربران فراهم نشده چرا که گفته می‌شود راه دسترسی به این شبکه از طریق اپراتور چهارم که ماموریت اتصال منازل به فیبر نوری را بر عهده دارد، تعریف شده است.

اجرای پروژه دسترسی به اینترانت از طریق فیبر نوری طبق مصوبه دولت بر عهده اپراتوری با نام ایرانیان‌نت گذاشته شده که فارغ از نامشخص بودن اعضای خصوصی آن، با مشخص شدن مالک ۲۰ درصد دولتی آن یعنی شرکت ارتباطات زیرساخت اقدامات اولیه راه‌اندازی آن آغاز شد.

بر همین اساس این شرکت بنا بر ماموریت دولتی خود برخلاف آنچه در قانون برای او تکلیف شده و ممنوعیت ثبت و راه‌اندازی شرکت برای آن قید شده، نسبت به ثبت شرکت خدمات ارتباطی و الکترونیکی ایرانیان‌نت مجری پروژه اتصال منازل به فیبر نوری اقدام کرد که با عکس‌العمل مجلس مواجه شده است.

در نامه دیرهنگام علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به رئیس‌جمهور در بازگشت به رونوشت مصوبه هیئت وزیران که در تاریخ ۱۶ بهمن‌ماه سال ۸۹ تصویب شد، آمده است: «متعاقب بررسی‌ها و اعلام نظر مقدماتی هیات بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین و مستندا به صدر ماده واحده و تبصره ۴ الحاقی به قانون نحوه اجرای اصول ۸۵ و ۱۳۸ قانون اساسی‌ جمهوری اسلامی ایران و اصلاحات بعدی و ماده ۱۰ آیین‌نامه اجرایی‌ آن، ‌مراتب متضمن اعلام نظر قطعی جهت اقدام لازم در مهلت مقرر‌ قانونی و اعلام نتیجه به این جانب ابلاغ می‌گردد. بدیهی است پس از انقضای یک هفته مهلت مقرر در ‌قانون، آن بخش از مصوبه که مورد ایراد قرار گرفته است، ملغی‌الاثر خواهد بود.»

بر اساس ماده ۷۹ قانون محاسبات عمومی کشور مصوب سال ۱۳۸۶، معاملات وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی به جز موارد مستثنا‌شده حسب مورد باید از طریق مناقصه یا مزایده باشد و صدر مصوبه از این حیث که اعطای پروانه اجرا و بهره‌برداری از شبکه انتقال داده و دسترسی نوری را به کنسرسیوم خدمات ارتباطی و الکترونیکی ایران‌نت، بدون اینکه موضوع قرارداد، مشمول مستثنیات مذکور در ماده ۷۹ قانون باشد، از طریق ترک تشریفات مزایده‌ تجویز می‌کند، مغایر قانون است.

همچنین طبق بند الف ماده ۳ قانون نحوه اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی مصوب سال ۱۳۸۷، مشارکت دولت با بخش‌های خصوصی و تعاونی و بخش عمومی غیردولتی، به هر نحو و به هر میزان ممنوع است و تجویز مشارکت دولت با کنسرسیوم مذکور، مغایر قانون است.

بدین ترتیب پروژه‌ای که بیش از یک سال و نیم بر سر اجرای آن حرف و حدیث‌های زیادی منتشر شد، وارد فاز جـدیدی مـی‌شود که بایـد دیـد این بار دولت و در راس آن وزارت ارتباطات برای راه‌اندازی و دسترسی به اینترانت کشوری با سرعت ۲۰ مگابیت وعده داده‌ شده به هر کاربر چه تدبیری می‌اندیشد.
 
کد مطلب: 20354
نام شما
آدرس ايميل شما


amir
feedback
یکسال دیگه هم که کل دولت و کابینه و وزارتخونه ها و مجلس درگیر انتخابات 92 هستن و فرصتی برای پیشبرد برنامه ها نیست . درحالت عادی بدون مشکل قانونی چشم انداز روشنی نداشت با چنین وضعی باید گفت این طرح شکست خورده و باطل شده . فقط این وسط ملیونها دلار سرمایه کشور و پول بیت المال خرج رویاپردازیهای حلال و پاک و ... این آقایون شد . چشم وزیر ارتباطاط روشن . که ما وعده چند برار شدن پهنای باند کاربران در دهه فجر پارسالشون هنوزم یادمون نرفته ! تنها چیزی که تو کشور مالیات نداره وعده و وعیده
feedback
Iran, Islamic Republic of
فعلا که دارن با همین اینترنت نفتی خوب پول مردم رو خالی میکنن چه الظامی داره پول اینترنت فعلی رو کم کنن مردم هم که صداشون در نمیاد وقتی که خومون به پیشرفت ایران و ایرانی ارزشی قائل نیستیم بس بیخیال
مرتضی
feedback
Netherlands
تا وقتیکه نظارت نباشه و کسی پاسخگو نباشه وضع از این بهتر نمیشه .همین اینترنت ذغالی و یا نفتی رو هیچکاری نکردن حالا سرعت هیچی از همین سرعت کم هم وحشت دارن حتی کیفیتش رو هم بهتر نکردن .شاید بشه گفت تنها کشوری که وقتی اینترنت دچار مشکل میشه اول به جای زنگ زدن به پشتیبانی باید به تقویم نگاه کرد. حالا اینترنت میلی که بماند اصلا" بدرد هیچکس نمیخورد فقط میتونست بانکها و یه سری از مراکز رو تحت پوشش بگیره .در کل قبل از اینکه طرحش به مرحله اجرا در بیاد به بن بست رسیده بود چون نیاز جامعه ای رو به رشد رو تامین نمیکرد و گرنه خیلی از کشورهای بزرگ قبل از ما اینکارو کرده بودند.
feedback
Iran, Islamic Republic of
يقينا اين پروژه به شكست خواهد انجاميد .
قرار نيست كه چرخ را دوباره اختراع كنيم . اگر كاري با اين وسعت كه وزير و ديگر مشاوران اش مي گويند عملي بود و مقرون به صرفه لاقل در يكي از كشورهاي پيشرفته يا در حال توسعه شاهدش بوديم كه متاسفانه نيست و تنها هدر دادن سرمايه هاي اين مملكت است .
يادمان نرفته كه بيش از ده سال روي سيستم عامل ملي پول هدر شد و در نهايت با فضاحت تمام شكست خوردن پروژه اعلام گرديد .
تنها چيزي كه باعث تاسف است اين است كه در اين كشور هيچكس به خاطر طرح هاي برآورد نشده بابت هدر دادن سرمايه هاي مملكت توبيخ و استيضاح نمي شود
سرمايه هاي اين كشور مانند گوشت قرباني يا ارث پدري است هر كسي كه به قدرت مي رسد دوست دارد خيالات باطل و خلاف عرف خود را اجرا كند
امیر رجایی زاده
feedback
United Kingdom
آقای تقی پور متاسفم.
ان شا الله در پروژه های بعدی...
ش
feedback
Iran, Islamic Republic of
ببینید شما مانند پروژه پیجر استیمان رفتار میکنید که من هم جزع متضرع شدگانشم اینترنت یه مغوله پیچیده است سیستم مشخصی نداره فرمولش روز به روز تغیر میکنه و پیشرفته میشه
بنظر شما مهم‌ترین وظیفه دولت جدید در حوزه IT چیست؟
حمایت از بخش خصوصی حوزه فاوا
افزایش سرعت اینترنت
کاهش تعرفه اینترنت
رفع فیلترینگ