کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

سوءاستفاده از اعتقادات ديني مردم

انتقاد شدید ایران از همراه اول

25 ارديبهشت 1391 ساعت 18:36

ایتنا - بايد گفت اگر ارسال آيات قرآن براي اين شركت مخابراتي سودآوري دارد، درحقيقت اين شركت خطايي را مرتكب شده است.




گزارش از سوءاستفاده از اعتقادات ديني مردم
سودآوري و درآمدزايي با «فال انبياء»!

روزنامه ایران - گروه اجتماعي -  «تلفن‌همراه» واژه بسيار نام آشناي دنياي مدرن و صنعتي امروز است، البته به معني واقعي‌اش هم «همراه» است، چرا كه وابستگي عميقي كه بين مردمان عصرجديد با اين وسيله ارتباطي وجود دارد، باعث شده ۲۴ ساعته به ما وصل باشد، حتماً دقت كرده‌ايد كه وقت خواب و بيداري‌مان را هم با آن تنظيم مي‌كنيم.

برنامه‌هاي روزانه و شبانه بسياري از ما را نيز تلفن‌همراه مان يادآوري مي‌كند. حالا كه اين وسيله همه كاره! براي ما كلي طرح و برنامه مي‌ريزد و شده وصله جداناشدني ازما، بايد بدانيم كه به همين اندازه كه ما به بعضي از اين قابليت‌هاي! تلفن‌همراه آگاهيم، اپراتورهاي ارائه‌دهنده خدمات مخابراتي بسيار بيشتر از اين‌ها پي به كنه ماجرا برده‌اند.

به اين شكل كه با پيامك‌هاي وقت و بي‌وقت‌شان حتي در نيمه‌هاي شب، خواب شايد آرام برخي از ما را آشفته و خواب آشفته برخي ديگر را آشفته‌تر مي‌كند، بماند كه چطور اين مجوز بدون كوچكترين اطلاعي به مشتركان تلفن همراه صادر شده است و چرا همه از كنار اين زيرپاگذاشتن‌هاي پي‌درپي حقوق شهروندي به راحتي عبور مي‌كنند و چرا هيچ حق انتخاب و تصميم گيري نسبت به دريافت يا عدم دريافت پيامك‌هاي غالباً تبليغاتي نداريم. بماند كه قطعاً خلأهاي قانوني در اين ميان وجود دارد كه از ديده پنهان بوده است.

اما اين روزها به اشكال قبلي پيامك‌هاي تبليغاتي ازجمله حراج «مبلمان و لوستر»، «پيش‌بيني نتيجه مسابقات فوتبال»، «انتخاب نماينده مجلس»، «فال حافظ» و... گزينه «فال انبيا» و «دريافت هرروزه آيات قرآن» را هم بيفزاييد كه همراه اول آن را به مشتركان خود ارسال كرده است.اين دست ابداعات شاهكارانه و جديد، سوءاستفاده به شكلي نوين از علايق و اعتقادات ديني مردم است.

در روزهاي اخير يكي از اپراتورها با ارسال پيامكي از مشتركان خود خواسته كه با ارسال واژه «aye» هر روز آياتي از قرآن را در قالب پيامك دريافت كنند.
بايد گفت اگر ارسال آيات قرآن براي اين شركت مخابراتي سودآوري دارد، درحقيقت اين شركت خطايي را مرتكب شده است.

حالا كه اين شركت مخابراتي نگران! حال خوب ديني و اعتقادي مردم است، چرا از جوايز خارجي در سال توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني استفاده مي‌كند نه كالاهاي داخلي؟

و اما ابداع فال جديدي به اسم «فال انبيا» را هم بايد يكي از كشفيات! اين شركت مخابراتي به شمار آورد كه شگرد جديدي است براي به بازي گرفتن اعتقادات ديني ايرانيان.
به هرحال اگر فعاليت‌هاي تبليغاتي شركت‌هاي مخابراتي در راستاي ترويج دين و فرهنگ ديني است، اشكالي به آن وارد نيست اما اگر بابت انجام چنين كارها و ابداعاتي پولي از مردم اخذ شود حكايت چيز ديگري است.

در اين باره كارشناسان ديني و مذهبي نظرات متفاوتي داده‌اند كه جاي تأمل دارد.

حجت‌الاسلام ابوذر عبادي، كارشناس مذهبي در گفت‌وگو با خبرنگار با تأكيد بر اينكه هيچ مستند شرعي و روايي براي فال انبيا وجود ندارد، مي‌گويد: فال انبيا نيز جزو مواردي است كه موجب خرافات در بين مردم مي‌شود، حتي در بحث ادعيه هم از تأكيدات قرآن و منابع روايي است كه از خرافات بپرهيزيم. امام سجاد‌(ع) مي‌فرمايند كه اگر دعا را ياد مي‌دهيد، اين را هم ياد بدهيد كه افراد اصرار به دعا بكنند نه استجابت آن تا از مبدأ اصلي منحرف نشوند.

وي با بيان اينكه ترويج اين فكر كه فال موجب بازگشايي در كاري براي افراد مي‌شود، از نظر شرعي نهي شده است، توضيح مي‌دهد: در كل آموزش معارف منصوص است و در فقه هم گرفتن هزينه بابت اين امر حرام است.
وي مي‌افزايد: اگر اين پيامك‌ها به منظور ترويج قرآن در بين مردم باشد، اساساً نبايد هزينه‌اي بر آنها مترتب شود. در كل توصيه لازم اين است كه چون اين اقدامات موجب ايجاد تفكرات منفي مانند اينكه انجام اين كارها مستمسكي براي دريافت هزينه است مي‌شود، لذا بهتر است كه احتياط لازم انجام و از اين اقدامات پرهيز شود.

حجت‌الاسلام محمد مهدي حائري‌پور، عضو هيأت علمي پژوهشكده مهدويت هم با بيان اينكه فال انبيا هيچ اساسي ندارد، به مي‌گويد: اگر افرادي در ازاي دريافت هزينه‌اي از افراد جامعه مطالبي را به آنها منعكس كنند كه پايه و اساس صحيحي ندارند، جايز نيست، ضمن اينكه اساساً نه در قرآن بلكه در هيچ جاي ديگري نيامده كه از انبيا فالي بيان شده باشد و اين مطالب سنديت ندارد. وي همچنين درباره ارسال پيامك‌هايي حاوي آيه‌هاي قرآن مي‌گويد: اساساً اگر افراد اطلاعي از دريافت هزينه بابت اين اقدامات نداشته باشند، اين اقدامات جايز نيست و بايد قبل از همه‌چيز از شرعي بودن اين اقدامات ممطئن شد.

فرزانه حكيم‌زاده، استاد حوزه و پژوهشگر هم ارسال پيامك‌هايي چون فال انبيا، ختم صلوات و ارسال آن براي چندين نفر ديگر و گرفتن حاجت و امثال آن را بازاري براي كسب درآمد مي‌داند و مي‌گويد: هيچ‌يك از عالمان ديني به اين موارد توصيه نكرده‌اند و نه در كتاب خدا و نه در سنت معصومين چنين مواردي مشاهده نمي‌شود، ضمن اين‌كه اساساً چيزي با عنوان فال انبيا سنديت ندارد.

حجت‌الاسلام علي آل‌كاظمي هم در اين‌باره با اشاره به اينكه فال انبيا در معارف اسلامي وجود نداشته و در اصل پايه و اساس شرعي و ديني ندارد، تأكيد مي‌كند: هرگونه فعاليت فرهنگي كه در حوزه قرآن، انبياي الهي و ائمه اطهار انجام مي‌شود، كار تخصصي افرادي است كه در اين زمينه درس خوانده و تحقيق كرده‌اند.
وي با تأكيد بر اين‌كه همه دستگاه‌ها از جمله اپراتورهاي مذكور براي انجام اين‌گونه كارها بايد از حوزه علميه مجوز داشته باشند، مي‌گويد: بايد همه اين پيامك‌ها از سوي كارشناسان حوزه مورد به مورد بررسي و از سوء‌استفاده‌ها و رواج خرافات در اين زمينه جلوگيري شود. وي مي‌افزايد: همچنين پيامك‌هايي كه با مضمون فعال كردن نرم‌افزاري خاص براي دريافت آيات قرآن ارسال مي‌شود، اگر به‌منظور سودجويي و فروش قرآن باشد، به هيچ‌وجه كار پسنديده‌اي نيست، چرا كه اين اقدامات به نوعي سبك كردن قرآن، سوء‌استفاده از معنويات و احساسات مردم است.
 


کد مطلب: 22181

آدرس مطلب: https://www.itna.ir/report/22181/انتقاد-شدید-ایران-همراه-اول

ايتنا
  https://www.itna.ir