ایتنا - طبق محاسبات انجام شده ۵۵ درصد کودکان وابسته به اینترنت هستند.
تاثیر وابستگی به اینترنت بر کودکان
25 آبان 1395 ساعت 17:03
ایتنا - طبق محاسبات انجام شده ۵۵ درصد کودکان وابسته به اینترنت هستند.
یافتههای اصلی
• طبق محاسبات انجام شده (۵۵% )از کودکان وابسته به اینترنت هستند.
• وقتی کودکان بزرگ میشوند، وابستگی آنها به اینترنت اثرات منفی بر روی رفتار آنها در مدرسه، توانایی آنها برای دوست یابی در مدرسه، هوش آنها و روابط آنها با پدر و مادر خود میگذارد.
• وابستگی فرزندان به اینترنت باعث اختلافات زیادی بین روابط آنها با والدینشان میشود ( کودکان وابسته به اینترنت حدود (۳۰%) اختلاف بیشتری با والدینشان نسبت به (۱۰%) از کسانی که به اینترنت وابستگی ندارند، دارند).
• ۵۰% از فرزندان وابسته به اینترنت اعتراف کردهاند که آنها ارتباط کمتری با پدر و مادر خود در برابر استفاده از دستگاههای متصل به اینترنت دارند.
• بیش از نیمی (۵۶%) فرزندان وابسته به اینترنت فعالیتهای آنلاین پر خطر خود را از والدین پنهان میکنند، این در حالی است که (۲۸%) کودکان غیر وابسته به اینترنت فعالیتهای پرخطر خود را در دنیای آنلاین از والیدینشان پنهان میکنند.
• (۲۵%) از کودکان وابسته به اینترنت در تلاشاند تا از کنترل والدین بر روی فعالیتهای خود جلوگیری کنند، در حالی که (۸%) از کودکان غیر وابسته برای چنین مسئلهای در تلاش هستند.
• برای فرزندان وابسته به اینترنت احتمال بیشتری برای اشتراکگذاری اطلاعات حساس بر روی شبکههای اجتماعی، مانند آدرس منزل خود که (۳۶%) وجود دارد، درآمد پدر و مادر خود که (۲۶%) بوده در حالیکه این ارقام برای کودکان غیر وابسته به ترتیب (۲۵%) و (۱۶%) میباشد.
• تقریبا یک سوم (۲۸%) از کسانی که به اینترنت وابستگی دارند، اعتراف میکنند که محتوای فضای مجازی برای کودکان مناسب نیست، در حالی که یک کودک در بین ده کودک وابسته به اینترنت به این موضوع اعتراف کرده است.
• فرزندان وابسته به اینترنت (۴۸%) بیشتر در مقابل ( ۲۴%) فرزندان غیر وابسته به اینترنت در معرض خطرات سایبری قرار میگیرند. نگرانکننده است، به احتمال خیلی زیاد فرزندان وابسته به اینترنت قربانی قلدری مجرمان سایبری قرار خواهندگرفت که این درصد (۱۷%) مقابل ۶(%) میباشد.
• یکی از اثرات وابستگی به اینترنت فرزندان به خاطر وابستگی والدین آنها به اینترنت است. بنابراین (۶۲%) از والدین وابسته مورد بررسی قرار داده شده کودکان وابسته به اینترنت دارند. در این مقایسه (۳۲%) از والدین غیر وابسته به اینترنت کودکانی وابسته داشتند.
متدولوژی
پژوهشی که لابراتوارکسپرسکی عهده دار آن شده است بر روی کودکان و نوجوانان است. این آزمایش شامل یک نظرسنجی آنلاین است که بین ۳.۷۸۰ خانواده دارای فرزند بین ۸ تا ۱۶ سال ( یک والدین و یک فرزند از هر خانواده) در هفت کشور برگزار شده است.
برای این بررسی در هر کشور شامل ۵۴۰ خانواده به ۹ دسته تقسیم شده که این دستهبندی با توجه به سن کودکان انجام شده است و در خانوادههایی با چند فرزند، انتخاب آنها به طور تصادفی دسته بندی شده است.
نسل آنلاین
اینترنت برای کودکان و بزرگسالان به طور کاملا برابری یک رسانه بسیار مهم است. کودکان و افراد جوان اغلب از اینترنت برای موارد یادگیری، ارتباط، تعامل، نوآوری و بازی استفاده میکنند. با این حال میتوانید شما آن را چطور قضاوت میکنید؟
این مطالعه نشان میدهد که استفاده بیش از حد وابستگی به اینترنت به یک مشکل بزرگ و اساسی در میان کودکان تبدیل شده است. بچههای که تا قبل از گسترش اینترنت با فعالیتهایی چون بازی با دوستان یا تماشا کردن تلویزیون زندگی میکردند حالا خود را در دنیایی پیدا میکنند که وابستگی شدیدی به اینترنت دارند و تمام هم و غم آنها در این دنیا تعریف میشود و زندگی در دنیای مجازی را به زندگی در دنیای واقعی ترجیح میدهند.
وابستگی به اینترنت رفتارهای پر خطر را برای کودکان به ارمغان میآورد و در زمانی که کودکان بیشترین زمان خود را صرف دنیای آنلاین کنند، آنها شانس بیشتری را برای روبهرویی با تهدیدات سایبری و مشاهده محتوای نامناسب پیدا خواهند کرد. این روند همچنین بر مهارتها و تندرستی کودکان نیز اثر میگذارد، به طوری که آنها خود را در اعماق دنیای آنلاین فرو میبرند و این روند زندگی آنها را به طور کامل مختل میکند. این مکان روابط خانوادههای مدرن را تحت فشار و کودکان را در معرض خطر قرار میدهد، در این بین ضروری است که والدین استفاده از اینترنت را برای کودکان کمسنوسال خود کنترل کنند تا خطرات پیش روی آنها را به حداقل برسانند.
میزان وابستگی
وابستگی به یک فعالیت میتواند لذت بخش و هیجان انگیز به نظر برسد اما با ادامه استفاده از آن، آن فعالیت اجباری میشود و میتواند مسئولیتهای زندگی، مانند کار، روابط و یا سلامت را مختل کند. ممکن است کاربران آگاهی کامل از خارج شدن کنترل رفتار خود نداشته باشند، اما آنها در واقع معتاد شدهاند، خصوصا زمانی که آنها کودک هستند.
برای ارزیابی اینکه متوجه شویم کسی به اینترنت وابسته است یا نه ما تمرکز خود را بر روی کودکانی گذاشتیم که آنها اظهار کردند که به استفاده از اینترنت اعتیاد دارند(۱۹%)، علاوه بر آن تعدادی از والدین متذکر شدند که کودکان آنها به اینترنت اعتیاد دارند(۲۷%). و البته ما تعدادی از بچههایی را که به طور مداوم از اینترنت استفاده دارند (۲۲%) را به میانگین خود اضافه کردیم، زیراکه اگرچه آنها فکر نمیکنند به اینترنت وابستگی دارند اما الگوهای مصرف آنها نشان میدهد که آنها وابستگی شدید به اینترنت دارند.
در نتیجه ما متوجه شدیم که ۵۵% از بچهها در سنین ۸ تا ۱۶ سال به اینترنت وابسته هستند که این رقم با بزرگ شدن کودکان افزایش مییابد.
نمودار بالا مطالعات اخیر را در کشورهای مختلف در سراسر جهان نشان میدهد. به عنوان مثال، در بریتانیا طبق تحقیقات Ofcom(اداره ارتباطات بریتانیا ) نشان میدهد که ۵۹% از کاربران همیشگی اینترنت، بیش از ۲۴ ساعت در هفته زمان خود را در اینترنت سپری میکنند.
این گزارش تصویری نگرانکننده خطرات روبه رشد افراد را در دنیای آنلاین نمایش میدهد. ما در اینجا احساس کودکان وابسته به اینترنت و غیر وابسته و تاثیر استفاده اینترنت را بر روی آنها مقایسه میکنیم. والبته رفتار مخاطره آمیز کودکان را در روابط خانوادگی آن ها، تاثیرات اینترنت بر روی روابط آنها و نوع خطرات را قبل از معرفی مشاوره برای والدین در استفاده از اینترنتی امن، مشاهده خواهیم کرد.
نشانههایی از تاثیرات
هنگامی که ما کیفیت احساس آنها را در مدرسه مورد بررسی قرار دادیم متوجه شدیم که کسانی که به اینترنت وابستگی دارند در سنین پایین تر نمرات بالاتری نسبت به افراد غیر وابسته به اینترنت کسب میکردند. و با بزرگ شدن این گروه و وابستگی آنها به اینترنت باعث شد که نمرات آنها نسبت به افراد غیر وابسته افت شدید کند. این روند نشان میدهد با افزایش وابستگی به اینترنت، تحصیل کودکان نیز شدیدا تحت تاثیر قرار میگیرد.
رفتارهای پر خطر
کودکان و نوجوانان در زمان استفاده از کامپیوتر با طیف گستردهای از خطرات مواجه هستند اما مطالعات ما نشان میدهد که کودکانی که به اینترنت وابستگی دارند، پرخطرترین رفتارها را در فعالیتهای آنلاین خود تجربه میکنند.
ما یافتیم که بیش از یک چهارم (۲۸%) از بچههای وابسته به اینترنت اعتراف کردند که محتوای اینترنت برای کودکان مناسب نیست این در حالی است که تنها (۱۱%) کودکانی که وابستگی به اینترنت نداشتند به این موضوع اعتراف کردند. این خطرات میتواند برای هر کسی مشکل ساز شود، خصوصا برای کودکان که تجربه کافی برای روبرویی با خطرات این چنینی را ندارند. به عنوان مثال، یک کودک ۸ ساله ممکن است جستجو از یک "لگو" را داشته باشد. اما با اشتباه زدن این کلمه در قسمت جستجو ممکن است کودک را به صفحهای دیگر هدایت کند که دارای محتوای مستهجن و نامناسب است.
البته روبهرویی خطرات با کودکان وابسته به اینترنت کاملا منطقی است چرا که آنها اغلب آنلاین هستند و ممکن است در این راه فعالیتهای پر خطر را انجام دهند. تقریبا نیمی(۴۸%) از کودکان وابسته به اینترنت تشخیص میدهند که با تهدید سایبری مواجه شدهاند، اما تنها (۲۴%) از کودکان غیر وابسته به اینترنت این تهدیدات را تشخیص میدهند. این یافتهها تقریبا در تمام سنین ثابت است.
تهدیدات رایجی که اغلب کودکان با آنها روبه رو میشوند، از دست دادن دادهها به دلیل ویروس ها(۱۱%) ، محتوای مبتذل(۱۰%) و سرقت رمز عبور و هک حساب (۱۰%). فرزندان وابسته به اینترنت در اغلب موراد (۷%) دچار مزاحمتهای سایبری میشوند. نگران کننده است که این کودکان به احتمال زیاد بیش از سه بار تا به حال (۱۷%) دچار زور گویی و مزاحمت سایبری شدهاند و در فرزندانی که به اینترنت وابستگی ندارند این درصد (۶%) میباشد.
یکی از اصلی ترین نگرانیهای والدین در مورد کودکان اشتراکگذاری فرزندان در دنیای آنلاین است. بیش از (۳۶%) از کودکان وابسته به اینترنت اطلاعات مربوط به منزل خود را مثل آدرس را اشتراکگذاری میکنند، این در حالی است که این درصد برای کودکان غیر وابسته به اینترنت به (۲۵%) میرسد.
ما هچنین یافتیم که (۷۱%)از بچههای وابسته به اینترنت اطلاعات خود را در مورد مدرسه به اشتراک میگذارند که در بچههای غیر وابسته این درصد به (۵۷%) میرسد. کودکان وابسته به اینترنت اطلاعاتی در مورد مکانهایی که آنها بازدید کرده (۶۰%)، مکانهایی که والدین آنها کار میکنند(۳۶%)، میزان دریافتی حقوق والدین خود (۲۶%)را به اشتراک میگذارند، که البته این مقادیر در کودکان غیر وابسته به ترتیب (۴۰% ، ۲۶% و ۱۶%) میباشد.
به طور کلی، گروههای سنی جوان تر در به اشتراکگذاری اطلاعات شخصی و حساس، خامتر هستند، و این بسیار مهم است که والدین در سنین پایینتر آموزشی را برای این مسائل در نظر گیرند و استفاده از اینترنت آنها را کنترل کنند.
علاوه بر این، بیش از نیمی(۵۶%) از والدین نگران فعالیتهای آنلاین و خطرات کودکان وابسته به اینترنت خود هستند، در حالیکه (۲۸%) والدین کودکان غیر وابسته نگران فعالیتهای آنلاین کودکان خود هستند.
تاثیر بر روابط خانواده
یکی از موضوعهایی که در مورد آن زیاد بحث میشود، تاثیر اینترنت بر روی روابط خانوادهها است. از طرفی دیگر، از تواناییهای گسترده اینترنت میتواند به ما کمک کند که در هر جای جهان که باشیم بتوانیم با یک کلیک ارتباط برقرار کنیم. به عنوان مثال، والدین از محل کار خود میتوانند با ارتباط تصویری فرزند خود را که در منزل است را حفاظت کنند. و از سویی دیگر، نگرانیهای زیادی از خطرات اینترنت گرفته تا دور شدن از دنیای واقعی وجود دارد که والدین را آزار میدهد. تاثیر فناوریهای اینترنت را بر روابط خانوادههای مدرن را نمیتوان دست کم گرفت، و بنظر میرسد که وابستگی به اینترنت در حال حاضر به اصلیترین مشکل برای والدین تبدیل شده است. بررسیهای ما نشان میدهد که حدود یک سوم (۳۰%)از کودکان وابسته به اینترنت با پدر و مادر خود بر سر استفاده از اینترنت اختلاف دارند و تنها (۱۰%) کودکان غیروابسته این مشکل را دارند.
جالب است که بدانید این اختلافات بیشتر در میان گروه سنیهای جوان(۴۳%) و از ۹ سال رو به افزایش است.
اینطور به نظر میرسد که استفاده از اینترنت فرزندان را تا حد زیادی از والدین خود دور میکند، ۵۰% از کودکان وابسته به اینترنت اظهار کردند که در زمان استفاده از دستگاه متصل به اینترنت خود ارتباط کمتری با والدینشان برقرار میکنند، در حالیکه تنها (۲۵%) فرزندان غیر وابسته این موضوع را تصدیق کردند. یک سوم (۳۲%) از کسانی که به اینترنت وابستگی دارند اعتراف کردند که نمیخواهند در مورد آنچه که در اینترنت مشاهده میکنند با والدین خود صحبت کنند، اما تنها (۱۰%) کودکان غیر وابسته موافق این موضوع بودند.
تاثیر والدین بر فرزندان
اما والدین اثرات بسیاری را بر رفتارهای فرزندان خود را میگذارند. طبق یافتههای ما، در پدر و مادرهایی که وابستگی شدیدی به اینترنت داشتهاند، فرزندانی وابسته به اینترنت دیده شده است. در واقع، (۶۲%) از والدینی را که مورد بررسی قرار دادیم، وابستگی شدید به اینترنت مشاهده میشد، در حالیکه تنها ۳۲% از والدین وابستگی شدید به اینترنت نداشتند.
تهدیدات آنلاین پیش روی کودکان وابسته به اینترنت به علت کنترل ضعیف والدین رو به افزایش است. تقریبا یک سوم (۲۹%) والدین کودکان وابسته به اینترنت هیچگونه نرمافزار کنترل والدینی را بر روی کامپیوترهای خود ندارند.
آنها به راحتی و بدون هیچ گونه فیلتری میتوانند در وب به گشت و گذار بپردازند، اما این آمار در والدین کودکان غیر وابسته (۳۸%) است.
با این حال، با وجود اینکه برخی والدین برای محافظت از کودکان خود نرمافزارهای کنترلی را در نظر میگیرند، (۲۵% ) از کودکان وابسته به اینترنت تلاش میکنند تا از کنترل والدین جلوگیری کنند، و در کودکان غیر وابسته تنها (۸%) از آنها به این تلاش ادامه میدهند.
محدودیتهای زمانی تعیین شده توسط والدین برای نصف کودکان (۵۰%) وابسته به اینترنت و سه چهارم (۷۲%) کودکان غیر وابسته موثر واقع شد، که نشاندهنده این است که ارتباط و صحبت والدین با فرزندان در مورد خطرات راهی بسیار خوب برای در امان نگه داشتن آنها است.
نتیجهگیری
اینترنت یک دنیا فرصت را برای کودکان فراهم میکند اما این گزارش نشان میدهد که باید دقت کامل را در مورد خطرات ناشی از وابستگی آنلاین پیش گرفت و به طور کاملا موثری استفاده اینترنت کودکان را از سنین پایین کنترل کرد.
ما تفاوت بارزی را بین کودکانی که به اینترنت وابستگی دارند و ندارند را مشاهده کردیم و تاثیرات آن را روبه رویی با خطرات و دور شدن از خانواده را دیدیم.
به منظور کمک به شما والدین برای در امان نگه داشتن فرزندان خود توصیه میکنیم مراحل زیر را در نظر بگیرید:
• حد مطلوبی را برای استفاده از اینترنت برای فرزندان خود در نظر بگیرید.
• خود را در فعالیتهای آنلاین فرزندان دخیل کنید و به آنها استفاده صحیح را آموزش دهید.
• دستگاههای متصل را محدود کنید، تنظیم تایمر، این روش باعث میشود تا فرزندان طولانی مدت به استفاده دستگاه نپردازند.
• کودک خود را به بازی در بیرون منزل، کتاب خواندن و کاری در خارج از فضای مجازی تشویق کنید. هرگز دستگاههای دیجیتال را در اتاق خواب کودک خود قرار ندهید.
• کودکان خود را متوجه حریم شخصی(مثل شماره تلفن، آدرس، اطلاعات مدرسه و ..) کنید و آنها را از عکسها و فیلمهای مبتذلی که تنها باعث مغشوش کردن ذهن آنها میشود مطلع سازید و البته اطلاعات کافی در مورد رمز عبور و امنیت کامل آن را به فرزندان خود توضیح دهید.
• یکی از دوستان فرزند خود در شبکههای اجتماعی او باشید.
• از نرمافزار کنترل والدین برای محدود کردن ویژگیهای دستگاه استفاده کنید، تا آنها نتوانند به وب سایتهای نامناسب دسترسی داشته باشند.
• و درآخر، مهمتر از همه این موارد، "صحبت کردن" با فرزندان است. سعی کنید هم صحبت خوبی برای فرزنداتان باشید تا آنها شما را از تمام مشکلات دنیای سایبری که با آنها مواجه میشوند در میان بگذارند. و البته یاد بگیرند چگونه چارچوبی مناسب برای دنیای دیجیتال خود بسازند.
کد مطلب: 46498
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/report/46498/تاثیر-وابستگی-اینترنت-کودکان