ایتنا - تصور روزی که پس از مرگ چه بر سر حسابهای کاربری ما در شبکههای اجتماعی میآید کمی عجیب است! اما به هرحال اینهم بخشی از زندگی دیجیتالی کاربران اینترنت است.
ابعاد اخلاقی و حقوقی حیات دیجیتالی پس از مرگ
11 ارديبهشت 1398 ساعت 8:54
ایتنا - تصور روزی که پس از مرگ چه بر سر حسابهای کاربری ما در شبکههای اجتماعی میآید کمی عجیب است! اما به هرحال اینهم بخشی از زندگی دیجیتالی کاربران اینترنت است.
ایمان بیک - همین یکی دو روز پیش خبری منتشر شد مبنی بر اینکه به زودی تعداد حسابهای کاربری مردگان در فیسبوک از اکانتهای زندگان در این شبکه اجتماعی پیشی میگیرد. در این وضعیت، با تعداد بیشماری حساب کاربری و داده های مواجهیم که صاحبی ندارد و این مساله سوالات حقوقی و فنی متعددی را بر می انگیزد.
الین کسکت (Elaine Kasket) روانشناس مشاور و نویسنده کتاب «تمامی ارواح در ماشین: توهم نامیرایی در عصر دیجیتال» در گفتوگویی با گاردین، به ابعاد فنی و اخلاقی مرتبط با دادههای متعلق به افراد درگذشته در شبکههای اجتماعی پرداخته است.
اگر همین فردا اتوبوس مرا زیر بگیرد و بکشد، چه اتفاقی برای حسابهای جیمیل و فیسبوکم میافتد؟
- بر اساس قانون قراردادها (منظور قانون ناظر بر قراردادها در کشور انگلیس است. در ایران نیز اصول حاکم بر قراردادها در قانون مدنی درج شده است) در صورت وقوع مرگ، حریم خصوصی پایان مییابد. اما نکته جالب اینجاست که شرکتهای بزرگ فناوری، حساب کاربری و دادههای فرد درگذشته را همچون زمانی که زنده بود، محرمانه نگه میدارند.
اما این چیزی نیست که نزدیکان فرد درگذشته انتظار دارند. آنها فرض را بر این میگذارند که دادهها نیز همچون سایر ماترک فرد فوت شده، مثل نامهها، آلبوم عکسها و از این قبیل، به آنها به ارث برسد.
- دقیقا. مطابق قانون ارث در انگلستان، دو عامل لمسپذیری و ارزش مدنظر قرار میگیرد. به این ترتیب اگر چیزی قابل لمس باشد، حتی اگر ارزشی نداشته باشد، بر اساس وصیتنامه در مورد آن تصمیمگیری میشود و اگر درباره آن وصیتی وجود نداشته باشد، به صورت خودکار به وارث فرد درگذشته میرسد. بر همین اساس مردم فرض میکنند که در مورد موجودیهای دیجیتالی هم باید از همین قواعد پیروی شود؛ اما چنین اتفاقی نمیافتد.
به طور کلی، پاسخ شرکتهای شبکههای اجتماعی به درخواستهای بازماندگان مبنی بر دسترسی به حساب کاربری فرد درگذشته چیست؟
- چیزی شبیه این: «در عین اشتیاق برای کمک به شما، قادر به این کار نیستیم.» آنها میگویند که میخواهند از حریم خصوصی فرد فوت شده محافظت کنند (که گفتیم از نظر فنی، پس از مرگ دیگر حریم خصوصی بی معناست).
اما گاهی این رفتارها در دادگاه به چالش کشیده میشود؟
- یکی از مسخرهترین پروندهها در این زمینه مربوط به قتل هالی گیزارد به دست دوستپسر سابقش بود. حساب کاربری فیسبوک هالی حاوی تصاویری از او و قاتلش بود (که خانوادهاش میخواستند آن عکس آزاردهنده را حذف کنند). اما فیس بوک به خانواده هالی اعلام میکرد که برای حفظ محرمانگی هالی، اجازه تغییر در پروفایل او را نمیدهد.
توضیح مترجم: این قتل در سال 2015 میلادی اتفاق افتاد و در نهایت با کارزاری که خانواده هالی گیزارد راهاندازی کردند، فیسبوک تصاویر مورد نظر را حذف کرد. البته دلیل حذف تصاویر را دریافت گزارشهایی مبنی بر نقض کپیرایت اعلام کرد.
آیا فیسبوک اخیرا برای حل چنین مشکلاتی اقدام کرده است؟
- اوایل ماه جاری میلادی فیسبوک اعلام کرد که با استفاده از هوش مصنوعی، از ارسال محتواهای آزاردهنده و مشکلساز، همچون یادآورهای تاریخ تولد، از پروفایل کاربران فوت شده جلوگیری میکند. اما همان گونه که فردی از نزدیکان درگذشتگان، ممکن است از دیدن یادآور تاریخ تولد غمگین شود، ممکن است فرد دیگری هم باشد که بخواهد با چنین یادآوریهایی خاطراتش را با فوت شده زنده نگه دارد و حذف این قبیل موارد او را بیازارد. موضوع این است که شیوه عزاداری در مورد هر فرد متفاوت است. قواعدی در زمینه سوگواری وجود ندارد و اگر هم قرار بود کتابچهای در این زمینه وجود داشته باشد، شرکتهای انتفاعی مانند فیسبوک نباید آن را بنویسند.
مدل کسبوکار فیسبوک، جمعآوری دادهها به منظور ترغیب کاربران به خرید و مصرف است. اما مردگان مصرفکننده نیستند. پس نیت فیسبوک از حفظ حسابهای کاربری مردگان چه میتواند باشد؟
- چند موضوع مطرح است. تنها دلیلی که بعضی مردم در فیسبوک میمانند این است در آنجا یادگاریهایی از افرادی وجود دارد که دوستشان میدارند. و زمانی که شما حسابکاربریتان را غیرفعال کنید، فرد درگذشته دیگر نمیتواند شما را به فهرست دوستان خود بیفزاید. به این ترتیب دروازه گورستان به روی شما میشود.
یک دلیل دیگر این است که حتی اگر فردی دیگر قادر به خرید و مصرف نباشد، تحلیل دادههای او همچنان برای شرکت ارزشمند است. سابق بر این، حساب کاربری مردگان جمعآوری میشد؛ ولی کاربران به این روش اعتراض کردند. بنابراین نگهداری خودکار این گونه حسابهای کاربری، کم هزینهترین اقدام از نظر سختافزاری برای شبکههای اجتماعی است.
به این ترتیب روزی تعداد حسابهای کاربری مردگان در فیسبوک، بیش از زندگان خواهد بود.
- بله. موسسه اینترنت آکسفورد اخیرا پیشبینی کرده که تا پایان قرن حاضر تعداد حسابهای کاربری مردگان در فیسبوک به دو میلیارد خواهد رسید.
کد مطلب: 56437
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/report/56437/ابعاد-اخلاقی-حقوقی-حیات-دیجیتالی-مرگ