ایتنا - فیلیمو نیز یکی دیگر از محصولات شرکت پرحاشیه صباایده است که چند ماهی میشود که با جنجالهای فراوانی همراه است. فیلیمو یک سامانه نمایش درخواستی (VOD) اشتراکی است که در بهمن ۱۳۹۳ و توسط شرکت صباایده آغاز به کار کرد.
بررسی تاریخی مسیر رشد این شرکت پرحاشیه نشان میدهد که بسیاری از محصولات صباایده با کپیبرداری از نمونهها و پلتفورمهای موفق خارجی کمی قبل یا بعد از فیلترینگ پلتفورمهای خارجی روانه بازار شده و در مواردی از حمایت مالی محمدجواد آذری جهرمی وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز برخوردار شد.
آنطور که محمدجواد شکوریمقدم مدیر عامل صباایده تایید کرده، این شرکت به نوعی از پیشگامان انتفاع و نان خوردن از فیلترینگ پلتفورمهای محبوب خارجی در ایران محسوب میشود.
«شرکت صبا ایده» زیرمجموعه گروه ایران سیستم به مدیر عاملی امیرحسین شکوریمقدم است که شرکتهایی نظیر «شرکت فن آوری اطلاعات ایران سیستم»، «شرکت صنایع الکترونیک ایران سیستم»، و «شرکت ارتباطی کامکار سیستم» را در زیرمجموعه خود دارد.
شرکت صباایده محصولاتی نظیر آپارات، کلوب، فیلیمو، میهن بلاگ، سینماتیکت، صباویژن، کاپرمارکت و … را به بازار مجازی ایران عرضه کرده که برخی از آنها به دلیل عدم استقبال کاربران و مسایل دیگر شکست خورد و برخی دیگر البته با حواشی فراوان سرپا هستند.
پیش از این پرحاشیهترین محصول این شرکت یعنی آپارات بر سر زبانها بود که بارها به علت مسایل و تخلفاتی که پیرامون آن مطرح شده بود، با جنجالهای رسانهای مواجه شد.
اخبار محکومیتهای بینتیجه
همانطور که در گزارش مذکور نوشتیم بررسی اخبار سالهای قبل حکایت از خبر چند محکومیت برای محمدجواد شکوریمقدم مدیر عامل آپارات داشته است که علیرغم هیاهوی شدید برخی رسانهها در پوشش این اخبار که گاه جنبه تبلیغاتی داشت، اطلاعی از نتیجه محکومیتها در دست نیست که در ادامه به برخی از این موارد پرداخته میشود:
آبان ماه سال 1399 در خبری که با جنجال زیادی در برخی رسانهها و شبکههای اجتماعی بازتاب پیدا کرد، اعلام شد مدیر عامل آپارات به علت انتشار یک ویدئو روی سایت آپارات به 10 سال زندان محکوم شد. در آن ویدیو یک خانم به عنوان مجری در مصاحبه با کودکان کم سن و سال پرسشهایی جنسی مطرح میکرد. (البته پیگیری اخبار نشان میدهد که این حکم اجرایی نشد و البته خبری از حکم نهایی نیز در دست نیست.)
شهریورماه سال 1400 و بر اساس اعلام روبط عمومی صدا و سیما، مدیرعامل سایت «آپارات»، به اتهام نشر و پخش آثار متعلق به سازمان صدا و سیما در فضای مجازی محکوم به پرداخت جزای نقدی شد. ( البته در این مورد نیز اطلاعی از رقم جریمه و اجرای حکم در دست نیست.)
حدود 2 ماه قبل نیز بار دیگر مدیر عامل آپارات در توییتر خود نوشت: «امروز حکم جدید کیفری بنده با شکایت شاکی همیشگی، سازمان صدا و سیما از آپارات، صادر و ابلاغ شد.»
البته این خبر نیز مثل سایر موارد با پوشش تبلیغاتی خوبی برای مدیر عامل آپارات همراه شد و البته در خصوص جزییات و سرنوشت اجرای این حکم نیز همچنان اطلاعی از نتیجه در دست نیست.
و حالا حواشی فیلیمو
اما همانطور که ذکر شد فیلیمو نیز یکی دیگر از محصولات شرکت پرحاشیه صباایده است که چند ماهی میشود که با جنجالهای فراوانی همراه است. فیلیمو یک سامانه نمایش درخواستی (VOD) اشتراکی است که در بهمن ۱۳۹۳ و توسط شرکت صباایده آغاز به کار کرد.
اما بر خلاف مسایل پیرامون آپارات، این بار حواشی ایجاد شده از سوی مدیر عامل و شرکت صباایده پیرامون فیلیمو، باعث پردهبرداری و رسانهای شدن مسایل و ناگفتههایی در مورد این شرکت شد که بیسابقه بود.
به شکل خلاصه ماجرای فیلیمو از این قرار است که این VOD برای فعالیت در حوزه فیلم و صوت فراگیر و به موجب قوانین کشور، مجوز خود را از سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی یا ساترا که یکی از نهادهای وابسته به صداوسیما است و مسئولیت تنظیمگریِ رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی ایران را بر عهده دارد، دریافت کرده است.
لذا بر اساس قوانین و مجوز اعطایی، فیلیمو همچون دیگر بازیگران این عرصه، میبایست، قبل از تولید و انتشار مجموعههای نمایش خانگی اقدام به اخذ مجوز از ساترا کند.
اما شرکت صباایده بدون اخذ مجوز قانونی، اقدام به تولید یک سریال و همچنین بدون اخذ مجوز، اقدام به انتشار آن کرده است.
به همین جهت و از آنجا که تخلفات فیلیمو در گذشته نیز مکرر و مسبوق به سابقه بوده است و به مکاتبات و تذکرات ساترا نیز اهمیتی نداده، رییس سازمان صدا و سیما، اقدام به ارسال نامهای از تخلفات شرکت صباایده به نهادهای نظارتی از جمله رییس جمهور به عنوان رییس شورای عالی فضای مجازی کرد تا نسبت به تعیین تکلیف این رویه قانونگریزی تصمیمات لازم اتخاذ شود.
این نامه اما بهانهای برای حملات برخی رسانهها و فعالان نزدیک به شرکت صباایده در فضای مجازی به صداوسیما و ساترا شد.
ناگفتههایی برای نخستین بار
اما همانطور که ذکر شد با توجه به لحن تند و غیرعرف محمدجواد شکوری مقدم به عنوان مدیر عامل یک «شرکت خصوصی» خطاب به مسوولان صدا و سیما که در توییتهای مکرر از گذشته تا کنون انجام شده است، این بار ظاهرا موضوع کمی فرق میکند و واکنشها به رویه مالک فیلیمو باعث پردهبرداری از ناگفتههایی شد که اگرچه پیش از این در گوشه و کنار و به شکل غیر رسمی مطرح میشد، اما این بار این مسایل علنی شد که در ادامه به برخی از این موارد پرداختهایم:
میثم نیلی رییس مجمع ناشران انقلاب اسلامی و مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: «بیاعتنایی فیلیمو و دهن کجی پلتفرمهای ظاهرا خصوصی(!) و البته معالاسف مستظهر به پشتوانه امنیتی(!) نسبت به قواعد ساترا و ساز وکارهای تعریف شده نظام، مرزهای بیقانونی را عملا جابجا کرده است و درس آنارشیسم به نوآموزان این وادی میدهد و شرایط را پیچیدهتر میکند.»
شهاب اسفندیاری رییس دانشگاه صدا و سیما: «نامه رییس صدا و سیما به رییس شورای عالی فضای مجازی، نامه یک دستگاه فرهنگی علیه یک شرکت خصوصی نیست. بحث «بخش خصوصی» در این ماجرا اساسأ شوخی است. این نامه اعتراض بخشی از حاکمیت علیه بخش دیگری از حاکمیت است. موضوع هم روشن است: نمیتوان در حکمرانی فرهنگی استاندارد دوگانه داشت … حکومت ملوک الطوایفی در عرصه فرهنگ نتیجهاش فروپاشی است… در دولت قبل عدهای این «پروژه» را دنبال میکردند. باز شدن پای پول کثیف در سینما و نمایش خانگی، میدان یافتن آقازادهها و دامادهای فاسد و دلالها و نزولخوارها و رانتخوارانی که با اختلاس از صندوقهای دولتی به اسم «بخش خصوصی» سینما را آلوده کرده و با دستمزدهای نجومی چهرههای هنری را «جذب» میکردند، بخشی از همین «پروژه» بود. این «پروژه» ماهیت و اهداف سیاسی داشت.»
علیاکبر عبدالعلیزاده عضو شورای سردبیری روزنامه جام جم: «گزافه نیست اگر بگوییم فیلیمو و در شکل جامعتر هلدینگ صباایده از ابتدای تاسیس تاکنون با وجود بهرهبرداری بیپایان از حمایتهای دولتی و انحصاری بهصورت فراگیر و غیرقابلتصوری مجموعهای از تخلفات فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی را مرتکب شده … تخلفاتی که هریک از آنها میتواند براساس قانون، فرد متخلف را اسیر حبس و جریمه سازد اما این شرکت خصوصی با قلدری تمام علاوه بر اصرار بر تکرار مکرر تخلفات توانسته با دروغپردازی عوامل رسانهای و مدیران تحتامرش در ساختار نظام فرهنگی، با مظلومنمایی از خود «قربانی رقابت با رسانهملی» و از نهادی رسمی و قانونی همچون ساترا در عرصه تنظیمگری که حالا بر اعمال قانون اصرار دارد نیز «جلاد فرهنگی» بسازد.»
احسان رستگار فعال رسانهای: «طبق قانون باید هر محصول VOD (صوتی و تصویری) در کشور قبل از تولید مجوز بگیرد و قبل از نمایش عمومی نکات ممیزی روی آن اعمال شود اما فیلیمو این روال قانونی را بر نمیتابد و یک بدعتی را در حوزه تولید سریال ایجاد کرده است و هیچ کس هم جلودارش نیست.»
مصطفی محمودی مدیرکل سابق اتحادیه هنر و رسانه: «رفتار فراقانونی اساساً به هیچ شکلی قابلپذیرش نیست و اینکه هرکسی چه حقوقی و حقیقی با دلگرمیها و حمایتهایی که دارد برخورد فراقانونی داشته باشد پسندیده نیست و وقتی خودمان بیقانونی کنیم باید منتظر اتفاقات بعدی و تبعات آن باشیم.»
بابک کرباسی زاده، دبیر سابق کارگروه بازیهای رایانهای نظام صنفی رایانهای کشور: «مدیران فیلیمو کاسبان و تاجران موفقی هستند، اما سابقهای در حوزه سینما و فرهنگ کشور ندارند و فیلیمو در نظر آنها صرفا به عنوان یک صنعت، یک پلتفرم نرم افزاری و یک بیزینس دیده میشود.»
راضیه جباری خبرنگار حوزه سینما: «فیلیمو مرزهای قانونشکنی رو هرروز جابهجا میکنه و نهادهای قانونی مرتبط هم در برابرش سکوت کردند! ز مجوز پخش نداشتن برخی از سریالهاش تا نشون دادن تکخوانی زن و رقص و…»
پشت پرده احتمالی جنجالهای فیلیمو
شرکت صباایده اگرچه در ظاهر یک شرکت خصوصی محسوب میشود، اما همانطور که ذکر شد، ادبیات غیرعرف و لحن تند و از بالا به پایین محمدجواد شکوری مقدم مدیر عامل شرکت مالک فیلیمو خطاب به مسوولان صدا و سیما و رگولاتور قانونی حوزه صوت و تصویر از یک سو و نقل قولهایی که خواندید، نشان از پشتگرمیها و حمایتهای ویژهای دارد که در خصوص هیچ یک از دیگر شرکتهای خصوصی در این حوزه مشابه آن دیده نمیشود.
به شکل کلی شرکت صباایده از سالهای دور، نامش به حمایتهای پشت پرده و دریافت تسهیلات مالی و غیرمالی از نهادهای دولتی همچون وزارت ارتباطات گره خورده است و در این سالها به شکل ویژهای نیز از تخلفات این شرکت به نوعی چشم پوشی شده است که برخی از موارد آن پیشتر ذکر شد.
اما پرسش اینجاست که هدف مدیران فیلیمو و آپارات (شرکت صباایده) از این صفآراییها، قدرتنماییها و مخالفنماییها چیست؟ آن هم در شرایطی که در سالهای گذشته نه تنها همه چیز بر وفق مراد این شرکت بوده، بلکه از توجهات خاصی نیز برخوردار بوده است.
بابک کرباسی زاده دبیر سابق کارگروه بازیهای رایانهای نظام صنفی رایانهای کشور ظاهرا جواب این پرسش را میداند.
وی میگوید: «در حال قوه قضائیه و دادستان برای برخورد با این پلتفرمها مماشات میکنند. شاید دلیل آن این باشد که قوه قضاییه نمیخواهد سبد مصرف محصولات فرهنگی خانوادهها را کم کند. اکثر پلتفرمها در برهههای مختلف زمانی تابع قوانین بودهاند، در حال حاضر نیز اگر یک پلتفرم مرتکب تخلف میشود، با او مدارا میکنند. مجموعه صبا ایده که در رابطه با سرویس آپارات گیم مرتکب اشتباه شد و تهدید به بستن آپارات گیم کرد، در شرایط کنونی هم در حال تکرار چنین اشتباهاتی است. «لذا فیلیمو در حال طی کردن مسیری است که در نهایت بگوید توسط نهاد نظارتی فعالیت این پلتفرم متوقف شد و آن را تعطیل کردند.»
وی افزود: تیم صبا ایده و آقایان شکوری مقدم، اساسا در یک دوره محدود از بازار کشور، از محرومیتها و محدودیتهای موجود برای دسترسی کاربران داخلی به سرویسهای بینالمللی سوءاستفاده کردند و در شرایطی که دسترسی به یوتیوب محدود شد، آپارات شکل گرفت و رقبای آپارات نیز به دلیل دستاندازیهای برخی دستگاههای نظارتی از میدان رقابت حذف شدند. در نتیجه آپارات غول بزرگی شد که حاصل رانت و نظارت و لابیهای پشت پرده است.»
همانطور که در گزارش قبلی هفتهنامه عصر ارتباط نیز ذکر شد، اگرچه اکثریت محصولات شرکت صباایده با کپیبرداری از نمونههای موفق خارجی در ایران و همواره کمی قبل، همزمان یا کمی بعد از فیلترینگ رقبای خارجی، راهاندازی شدند، اما مساله اینجاست که با وجود تمام حمایتها و تسهیلات مالی و غیرمالی، بسیاری از محصولات شرکت صباایده نظیر لنزور، کلوب، میهن بلاگ، کاپرمارکت، بخشهایی از سرویس دیجیتال مارکتینگ و … این شرکت تعطیل شد.
اینکه علت تعطیلی سرویسهای مذکور به واسطه توقف حمایتهای بیرون از شرکت صباایده بوده یا نه مشخص نیست، اما مقصود آن است که اصولا تمام سرویسهای این شرکت همواره موفق نبودهاند.
لذا اکنون این احتمال در خصوص دیگر محصولات پرحاشیه صباایده یعنی فیلیمو و آپارات نیز چندان دور از ذهن نیست که چه بسا به واسطه توقف حمایتها و زیاندهی در آستانه تعطیلی قرار داشته و آنطور که یکی از مدیران سابق سازمان نظام صنفی رایانهای کشور گفته، قرار است بار و هزینه این تعطیلی با ایجاد جریانهای رسانهای و هیاهو به گردن نهادهای نظارتی انداخته شود و «لذا فیلیمو در حال طی کردن مسیری است که در نهایت بگوید توسط نهاد نظارتی فعالیت این پلتفرم متوقف شد و آن را تعطیل کردند.» (منبع:عصرارتباط)