ایتنا- بالن گوگل، امکان استفاده از اینترنت را برای کاربران مناطق دورافتاده مقدور میسازد.
اینترنت گوگل بر فراز ابرها
مجله دنياي كامپيوتر و ارتباطات , 4 مهر 1392 ساعت 14:38
ایتنا- بالن گوگل، امکان استفاده از اینترنت را برای کاربران مناطق دورافتاده مقدور میسازد.
نوشین هژبرنژاد
گوگل در طرحی جدید با استفاده از بالن امکان دسترسی به اینترنت رایگان را برای مردمی که در مناطق دور افتاده زندگی میکنند، فراهم کرده است.
این شرکت درصدد است تا از طریق آسمان میلیاردها نفر را از مزایای اینترنت برخوردار نماید. این پروژه با هدف رشد فرهنگی، اقتصادی و اشتغالزایی در مناطق دورافتاده طراحی و پیادهسازی شده است.
گوگل این پروژه را به نام Project Loon یا “پروژه عجیب” معرفی کرده زیرا منطقه اجرایی این پروژه مکانهای عجیب و دورافتادهای است که دسترسی به آنها بسیار مشکل میباشد.
طبق آمار در حال حاضر تنها نزدیک به ۲.۵ ميليارد نفر از ۷ ميليارد نفر جمعيت جهان به اينترنت دسترسی دارند. این پروژه راهی است برای دسترسی به اینترنت مقرون به صرفه در تمامی مناطقی که تاکنون از آن بیبهره بودهاند. در حال حاضر منطقه جغرافیایی اجرای این پروژه کشورهای جنوب صحرای آفریقا و جنوب شرقی آسیا است.
در این پروژه گوگل بالنهایی را به لایه استراتوسفر که در ارتفاع تقریبا ۲۰ کیلومتری از سطح زمین است میفرستد.
ارتفاعی تقریبا دو برابر ارتفاع پرواز هواپیماها در آسمان تا تداخلی در عمل پرواز آنها ایجاد نشود. این بالنها مانند ماهوارههای سطح متوسط عمل کرده و سیگنالهای WiFi را طبق استاندارد شبکه G۳ ارسال و دریافت میکنند.
بالنهای غولپیکر گوگل با گاز هلیوم پر شده و پوشش آنها از صفحات پلاستیک پلیاتیلن با دوام در مقابل نور، گرما و سرما است. ارتفاع این بالنها ۴۰ متر و قطر آنها ۱۵ متر است.
تمامی بالنها دارای حجم ثابتی هستند و مجهز به صفحات خورشیدی می باشند که انرژی لازم را برای فعالیت ۱۰۰ روزه تامین میکنند.
ایستگاه مرکزی در زمین نظارت بیست و چهار ساعته بر عملکرد بالنها داشته و ارائهدهنده خدمات اینترنت محلی نیز میباشد. همچنین این ایستگاه با توجه به ترافیک هواپیماها زمانبندی دقیقی جهت بالا رفتن و پایین آمدن بالنها انجام میدهد تا تداخلی در عملکرد بالنها و نیز مشکلی از جهت برخورد با هواپیما ایجاد نشود.
کنترل ماموریت ۱۰۰ روزه آنها نیز با استفاده از نرم افزار ویژهای انجام میشود که سرعت و جهت باد را در لایه استراتوسفر بررسی کرده و بالن را در مسیر مناسب هدایت میکند و تمامی حرکات آن را کنترل و ثبت مینماید. این بالنها همچنین مجهز به تکنولوژی نظارت و ثبت شرایط آب و هوایی هستند.
بالنهای گوگل با حرکتی بسیار آرام در مسیر باد در لایه استراتوسفر حرکت میکنندکه بالاتر از خطوط هوایی بوده و به سختی با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است.
اولین مدل آزمایشی این پروژه در نیوزیلند انجام شده. در این مدل از ۳۰ بالن پر شده با گاز هلیوم و ۵۰ مشترک شبکه WiFi استفاده شد که با موفقیت همراه بود.
گوگل قصد دارد که این پروژه را در کشورهایی که در امتداد عرض جغرافیایی با نیوزیلند هستند مانند آفریقای جنوبی و آرژانتین ادامه دهد.
مهندسان شرکت گوگل طراحی و آماده سازی این پروژه را از دو سال پیش در آزمایشگاه محرمانهSilicon Valley در کالیفرنیا آغاز کردند که البته تا مدتی پیش مخفی بود.
مدیر این پروژه در روز پیادهسازی آزمایشی آن گفت که من حتی نمیتوانستم در رابطه با این موضوع با پدر و مادرم صحبت کنم ولی هیجان زده هستم برای اینکه امروز آنها متوجه میشوند.
هدف گوگل از این پروژه اتصال مردم در مناطق روستایی و دور افتاده به اینترنت است تا شکاف فرهنگی و اقتصادی که بین این مردم با دیگر افراد سراسر دنیا ایجاد شده است تا حدی از میان برود.
با هر بالن صدها نفر در یک زمان قادرند به اینترنت مجانی دسترسی داشته باشند.
سیگنالهای این بالن تا شعاع ۲۵ مایل یا ۴۰ کیلومتر را پوشش میدهد. تنها نصب یک آنتن در پشت بام خانه برای اتصال به شبکه WiFi این بالنها کافی است.
بدین ترتیب سیگنالهای WiFi بین بالنها و آنتنهای گیرنده ارسال و دریافت میشود و گیرنده به راحتی به اینترنت مجانی دسترسی پیدا خواهد کرد.
طبق قراردادهای بین المللی، نهادهای دولتی و خصوصی میبایست برای ارسال امواج خود از فرکانسهای تعیین شده استفاده کنند.
بهعنوان نمونه فرکانس ارسالی برای پخش برنامههای رادیو و تلویزیون به صورت محلی و دولتی متفاوت است.
همراه با فرآیند تخصیص فرکانس یک باند خاص، فضایی با نام فضای سفید تعریف میشود تا بین باندها و فرکانسهای گوناگون تداخلی ایجاد نشود. در واقع در فضای سفید فرکانسی وجود ندارد و اصطلاحا به این فضا باند نگهبان میگویند تا از تداخل فرکانسی جلوگیری کند.
در بسیاری از نقاط جهان، باند کانالهای تلویزیونی در فرکانسVHF قرار دارد و فضای سفید دارای سطح وسیعی است. فرکانسهایVHF برای کاربران تلفن همراه هم تعریف شده که برای استفاده از فضای سفید در این ناحیه میبایست کاربران از آنتن استفاده کنند.
در این پروژه گوگل برای ارسال و دریافت سیگنال، از فضای سفید باند فرکانسی VHF استفاده میکند که برای دسترسی به اینترنت کاربران میبایست در محل مورد نظر خود آنتن نصب کنند.
گوگل با فراهم آوری امکان دسترسی به اینترنت مجانی نه تنها از لحاظ مالی سود سرشاری از تبلیغات کسب خواهد کرد بلکه باعث رونق اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در جوامعی میشود که تاکنون از این مزیت بیبهره بودهاند.
این پروژه دارای پتانسیل تبلیغاتی گستردهای است که بهطور حتم با پوشش دادن کل جهان به اینترنت ظرفیتهای بالقوهای برای سرمایهگذاری در این عرصه ایجاد خواهد شد.
این شرکت اعلام کرده است که این پروژه اهداف بشر دوستانهای را دنبال میکند و تلاش خواهد کرد تا همه مردم دنیا حتی در صعبالعبورترین مناطق بتوانند به اطلاعات، آموزش و مراقبت های بهداشتی دسترسی داشته باشند.
همچنین یکی از اهداف این پروژه اتصال و برقراری ارتباط با مناطق روستایی، دور افتاده و محروم در هنگام وقوع بلایای طبیعی است.
از اهداف دیگر پروژه لون ایجاد کسب و کارهای کوچک در مناطقی است که تا کنون از اینترنت بیبهره بودهاند طراحان این پروژه معتقدند که نه تنها نگرش افراد نسبت به مسائل گوناگون متفاوت میشود بلکه باعث رونق اقتصادی و تعریف کسب و کارهای جدید خواهد شد.
کد مطلب: 27681
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/article/27681/اینترنت-گوگل-فراز-ابرها