اکثر کاربران اندرویدی حداقل یک بار از
دستیار صوتی اندروید استفاده کردهاند.
با وجود اینکه اپلیکیشن دستیار صوتی اندروید گوگل(Google Now) یک نرم افزار کاربردی و مفید است، اما ممکن است از قابلیت ها و تنظیمات آن به طور کامل مطلع نباشید. با استفاده از نرم افزار Google Now میتوانید از گوشی هوشمند خود سوالات مختلف بپرسید، از وضعیت آب و هوا مطلع شوید و حتی به گوشی خود دستور بدهید!
در این مقاله سعی میکنیم شما را با
امکانات و قابلیتهای جستجوی صوتی گوگل در گوشی ها اندوریدی بیشتر آشنا کنیم.
تاریخچ جستجوی صوتی
در سال 1394 گوگل تصمیم گرفت که پشتیبانی از زبان فارسی را نیز به این برنامه اضافه کند. راه اندازی جستجوی Google Now با گفتن کلمه Ok Google و سپس باز کردن اپلیکیشن Voice Search و یا کلیک بر روی علامت میکروفون در نرم افزار گوگل به سادگی انجام میشود.
البته برای فعال سازی مورد اول نیاز به تنظیم و فعال کردن جستجوی Google Now دارید که در ادامه آن را توضیح میدهیم.
فعال سازی جستجوی صوتی
ابتدا باید مطمئن شوید که از آخرین نسخه نرم افزار Google app استفاده می کنید.
سپس نرم افزار Google را باز کنید.
منوی سمت چپ نرم افزار را باز کنید و به تنظیمات Settings بروید.
سپس گزینه Voice را لمس کنید و وارد ”detection” Ok Google شوید و آن را فعال کنید.
بدین ترتیب دستیار صوتی شما فعال میشود.
فعال کردن جستجوی صوتی فارسی
نرم افزار Google را باز کنید طبق مراحل قبل پیش بروید.
در منوی Setting>>Voice>>Languages از زبان های موجود، فارسی (ایران) را انتخاب کنید.
پس از فعال کردن Ok Google بسته به مدل گوشی شما گزینههایی از تنظیمات فعال میشود که در ادامه آنها را توضیح میدهیم. البته توجه کنید که ممکن است برخی از این گزینه ها در دستگاه شما وجود نداشته باشد.
From any screen : هنگامی که این گزینه فعال باشد با گفتن Ok Google نرم افزار اجرا میشود.
Always-on : اجرا شدن برنامه حتی در زمانی که صفحه گوشی خاموش باشد. (قابل اجرا در نکسوس ۹، نکسوس، سامسونگ گلکسی نوت ۴)
Trusted voice : اجرا شدن نرم افزار و انجام دستورات بدون داشتن رمز ورود دستگاه هنگامی که گوشی یا تبلت شما قفل باشد.
Personal results : مشاهده نتایج شخصی سازی شده با استفاده از جستجوی صوتی هنگامی که گوشی شما قفل است.
Retrain voice model : آموزش دوباره مدل صدا؛ دستیار صوتی گوگل مدل صدای شما را یاد میگیرد. اگر در هنگام استفاده از قابلیت Ok Google دستیار صوتی صدای شما را شناسایی نکرد، برای تغییر مدل صدای خود باید به این قسمت مراجعه کنید.
در صورتی که گزینه بالا را در تنظیمات مشاهده نکردید؛ ابتدا مطمئن شوید که گزینه های From any screen و Always-on فعال باشند.
توجه داشته باشید که برخی از این تنظیمات در گوشی های با اندروید ۴/۴ و بالاتر قابل اجرا هستند.
همانطور که در ابتدای این نوشته گفتیم، کمپانی گوگل قابلیت جستجوی صوتی فارسی را برای گوشیهای اندروید فعال کرد. با استفاده از این قابلیت تازه از این پس، فارسیزبانان نیز میتوانند کلمه و یا عبارت مورد نظر خود را به تلفنشان بگویند و بدون تایپ کردن، نتایج جستجو را در گوگل ببینند.
به نوشته وبلاگ رسمی گوگل، این امکان در گوشیهایی که نسخهی اندروید ۲/۲ یا بالاتر دارند تنها با لمس نماد میکروفن در ابزارک جستجوی گوگل و در غیر این صورت، با نصب اپلیکیشن Voice Search از Google Play قابل اجرا است.
چگونه با جستجوی صوتی کار کنیم؟
این که چطور کار با جستجوی صوتی Google را شروع میکنید به نوع تلفنتان بستگی دارد. اگر تلفنتان Android نسخه ۲.۲ یا بالاتر را اجرا میکند و نماد میکروفن را در ابزارک جستجوی Google در صفحه اصلیتان میبینید، کافی است این نماد را لمس کنید تا جستجوی صوتی آغاز شود. در غیر این صورت میتوانید برنامه Voice Search را از Google Play نصب کنید.
برای به کار انداختن جستجوی صوتی به فارسی در Android نسخه ۵ مراحل زیر را دنبال کنید:
• به تنظیمات تلفنتان بروید.
• گزینه زبان و ورود اطلاعات را انتخاب کنید.
• تایپ صوتی Google را انتخاب کنید.
• به قسمت زبانها بروید.
نمایش اعداد از چالشهای به کار انداختن جستجوی صوتی فارسی بود. با وجود این که فارسی سیستم عددی خودش را دارد، اغلب اوقات کاربران هم ازاعداد فارسی و هم از اعداد انگلیسی استفاده میکنند. توانایی کار کردن با هر دو دسته اعداد، پیچیدگیهای جدیدی به نرمالسازی متن، واژگان، مدل زبان و مدل صدا میافزاید. علاوه بر این، سیستم فارسی به کار رفته در جستجوی صوتی گوگل با نشانیهای اینترنتی و تعدادی از کلمات خارجی نوشته شده به خط لاتینی که بخشی از کاربرد معمول جستجوی وب فارسی هستند، کار میکند.
مانند زبانهای دیگری که به جستجوی صوتی اضافه شدهاند، یکی از مزایای مهم مدل مبتنی بر اینترنت Google این است که هر چه کاربران از جستجوی صوتی بیشتر استفاده کنند، جستجوها دقیقتر خواهند شد.
جمعبندی
ابزار
جستجوی صوتی گوگل در اندروید، چه از نظر کیفیت و چه از نظر کمیت زبانهای پشتیبانی شده روند رو به رشدی دارد و انتظار میرود به زودی شاهد انقلابهای اساسی در این حوزه باشیم.
برای مطالعه بیشتر در همین زمینه:
-
دستیار صوتی هوشمند را بهتر بشناسیم