ایتنا - درستتر آن است که بکوشیم که آگاهی عمومی چنان بالا برود که شهروندان خود علم و شبهعلم را از هم تمییز دهند و شبهعلم را پس بزنند.
راه های تشخیص علم از شبه علم
15 اسفند 1397 ساعت 9:19
ایتنا - درستتر آن است که بکوشیم که آگاهی عمومی چنان بالا برود که شهروندان خود علم و شبهعلم را از هم تمییز دهند و شبهعلم را پس بزنند.
شبه علم در ایران روندی رو به رشد دارد. برخی از محصولات شبه علمی تولید داخلی هستند. اما برخی دیگر کالاهای وارداتی از سایر کشورها هستند که در بین افرادی که گمان میکنند هر چه از خارج، به ویژه از راههای ارتباطی مدرنی همچون اینترنت یا ماهواره به داخل آید ارزشمند است، طرفداران زیادی مییابند.
همه ما، گاه و بیگاه، در فضای مجازی یا حقیقی، با گزارههای بیمعنی یا خرافیای که با وامگرفتن چند اصطلاح در معنای نادرست سعی بر علمی به نظررسیدن میکنند، روبهرو میشویم.
هرچند در قرون ۱۸ و ۱۹ در جوامع علمی کشورهای پیشرو گمان میرفت بهتدریج خرافات و رمالگری از جامعه رخت بربندد، اما در قرن ۲۱ شاهد بازگشت مفاهیم خرافی به سطح جامعه هستیم با این تفاوت که امروزه بسیاری از مروجان خرافات وانمود میکنند که ادعاهایشان پایه علمی دارد. به این نوع ادعاها، شبهعلم اطلاق میشود.
شبهعلم در ایران روندی رو به رشد دارد. برخی از محصولات شبهعلمی تولید داخلی هستند. اما برخی دیگر کالاهای وارداتی از سایر کشورها هستند که در بین افرادی که گمان میکنند هر چه از خارج، بهویژه از راههای ارتباطی مدرنی همچون اینترنت یا ماهواره به داخل آید ارزشمند است، طرفداران زیادی مییابند.
گزارههای شبهعلمی، افراد جامعه را فریب میدهند و از پویایی علمی و برگرفتن راهحلهای علمی و منطقی برای حل مشکلات بازمیدارند. در عمل، نه امکانپذیر و نه صحیح است که نهادی رسمی متصدی مبارزه با شبهعلم باشد چراکه جلوی آزادی بیان گرفته میشود و سانسور رواج مییابد.
درستتر آن است که بکوشیم که آگاهی عمومی چنان بالا برود که شهروندان خود علم و شبهعلم را از هم تمییز دهند و شبهعلم را پس بزنند. در زیر به برخی از روشها برای تشخیص شبهعلم از علم اشاره میکنیم.
1- گزارههای شبهعلمی، با وجود بهکارگیری برخی از اصطلاحات علمی، فاقد ارزش درستی و نادرستی هستند. به عبارت دیگر، ابطالناپذیر هستند. مستقل از اینکه واقعیت یا نتایج مشاهدات و آزمایش علمی چه باشد، مروج شبهعلم میتواند با بازی کلامی شخص را متقاعد کند که تئوری آنها هم همین نتیجه را پیشبینی میکرده است. درصورتیکه یک فرضیه علمی قابل آزمودن است و میتوان آن را با آزمایش تأیید یا رد کرد.
2- یکی از روشهای آسان برای تشخیص علم از شبهعلم آن است که ببینیم چقدر این گزارهها و این فرضیهها بین اهل فن که در دانشگاهها و پژوهشگاههای رسمی کشور مشغول به کار هستند، مقبولیت دارند. خوشبختانه دامن دانشگاهها در همه گوشه و کنار میهن -مستقل از رتبهبندی آنها- تا حد مطلوبی از شبهعلم پاک هست. توجه کنید که شبهعلم بهکل با بیاخلاقی علمی (نظیر تقلب علمی یا نگارش مقالات پرشمار کممحتوا) فرق دارد.
کد مطلب: 55832
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/article/55832/راه-های-تشخیص-علم-شبه