ایتنا - آیا در دیگر نقاط منظومه شمسی یا کیهان، مکانهای زیستپذیری وجود دارند تا انسانها در قرنهای آتی، زمین زیستناپذیر را ترک کرده و به مهاجرت در فضا بپردازند؟
آینده بشریت؛ مهاجرت به دیگر نقاط کیهان
28 ارديبهشت 1398 ساعت 20:38
ایتنا - آیا در دیگر نقاط منظومه شمسی یا کیهان، مکانهای زیستپذیری وجود دارند تا انسانها در قرنهای آتی، زمین زیستناپذیر را ترک کرده و به مهاجرت در فضا بپردازند؟
مشهور است که فیزیکدان فقید و نامی، استیون هاوکینگ زمانی گفته بود: «ترک زمین و متفرق شدن در فضا، آینده [و تداوم] بشریت را کاملاً دستخوش تغییر قرار خواهد داد... اکنون روی زمین فضای بسیار کمی برای زندگی وجود دارد و باید به سیارات دیگر برویم... شاید تنها عامل نجاتبخش ما، مهاجرت به فضا باشد. من معتقدم انسانها باید زمین را ترک کنند؛ چون چارهٔ دیگری نداریم.»
به گزارش ایتنا و به نقل از bbvaopenmind، خورشید دارای هشت سیاره و دهها سیاره کوتوله و همچنین اشیاء تَرانپتونی (trans-Neptunian objects) است. منظومه شمسی مقدار زیادی دنبالهدار و سیارک نیز دارد. سیارکها از لحاظ کانیشناختی، بسیار جالب توجه هستند و نخستین گامها برای بهرهبرداری تجاری از آنها برداشته شده است.
بجز سرس (Ceres) که یک سیاره کوتوله با قطری کمتر از هزار کیلومتر است و میان مدار مریخ و مشتری قرار گرفته و یابشگر (probe) آمریکایی داون (Dawn) سرگرم وارسی آن است، دیگر سیارههای کوتوله خیلی از خورشید دورند و بنابراین بسیار سرد هستند. البته عطارد و زهره نیز به دلیل دمای زیاد مکانهای مناسبی نیستند. لازم به ذکر است که زهره فشار هوای بسیار بالا و ترکیب شیمیایی فوقالعاده خشنی دارد. شواهد وجود آب مایع، یعنی ترکیب شیمیایی که هنوز هم برای زندگی روی مریخ بسیار حیاتی قلمداد میگردد، همچنان محل بحث و مناقشه است. اورانوس و نپتون، که غولهای گازی با ترکیبات شیمیایی سبک وزن هستند نیز فاصله خیلی زیادی از خورشید دارند و از اینرو دمای آنها بسیار پایین است. پس در منظومه شمسی، آیا محل سکونت دیگری باقی میماند؟
تصویر: نسخه بهروز شده معادله دریک (Drake) که امکان تخمین زدن تعداد ممکن تمدنهای مدرن در کهکشانمان را فراهم میسازد. بیشتر پارامترها از عدم قطعیت زیادی برخوردار هستند. (حق نشر: دانشگاه روچستر)
از سوی دیگر، مشتری و زحل نیز هرچند سیارات گازی و تحت سلطه دو عنصر شیمیایی سبکتر یعنی هیدروژن و هلیوم هستند، اما سامانههای قمری بسیار گونهگونی دارند که برخی از آنها نشانههایی از پتانسیل زیست کیهانی از خود بروز میدهند. بدینترتیب، قمر «اروپا» مربوط به مشتری و قمر «اِنسلادوس» (Enceladus) مربوط به زحل، دو پوسته یخی و احتمالاً اقیانوس عظیمی زیر سطوح خود دارند.
کد مطلب: 56537
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/article/56537/آینده-بشریت-مهاجرت-دیگر-نقاط-کیهان