پيشلرزه در بازار
افت بزرگ سهام شركتهاي IT
ندا لهردي- دنياي اقتصاد
داستاني كه از سالها پيش و در درهاي به نام Silicon Valley در قلب ايالات متحده آمريكا آغاز شد، حالا به يك تجارت و صنعت بزرگ جهاني ختم شده است. درواقع در آن روزهايي كه شركتهاي توليدكننده قطعات كامپيوتري و محصولات نرمافزاري يكي پس از ديگري در Silicon Valley متولد ميشدند، كسي فكرش را هم نميكرد كه صنعت IT با اين سرعت رشد كرده و بخش بزرگي از تجارت جهاني را به خودش اختصاص دهد. به اين ترتيب گسترش اين صنعت و عموميت پيدا كردن آن در اين سالها، سهام شركتهاي فعال در زمينه IT را به يكي از پرطرفدارترين و پرفروشترين سهمهاي بازارهاي بورس تبديل كرده است. در اين ميان اما طبيعتا هر افت و خيزي هر چند كوچك، در بازار محصولات IT، ميتواند قيمت و ميزان فروش سهام شركتهاي توليدكننده آنها را دچار تغيير كند.
كاهش قيمتها و افت ارزش سهام
هفته اول ماه اكتبر هفته چندان خوبي براي بازار سهام ايالات متحده و به خصوص شركتهاي فعال در بخش تكنولوژي نبود. اين همان موج تغييري بود كه بعد از كاهش قيمت قطعات سختافزاري در بازار، به ارزش سهام شركتهاي IT در بورس هم سرايت كرد و رسيد. اين تغيير اما بعد از فروش سهام شركتهاي Intel و AMD توسط سهامدارانشان بيشتر احساس شد. به اين ترتيب شركت Intel با بيشترين كاهش در ارزش سهام خود در يك ماه گذشته مواجه شد. كارشناسان بازار بورس معتقدند اين كاهش در واقع به دنبال رقابت دو توليدكننده بزرگ پردازندههاي كامپيوتري دنيا و كاهش قيمت محصولات آنها و در نهايت عرضه بيش از حد سهام Intel در بازار بورس، براي اين شركت اتفاق افتاد.
در حقيقت Intel حالا سومين فصل متوالي افت قيمت سهامش را پشت سر ميگذارد. از طرفي Micron Technology يكي ديگر از توليدكنندگان بزرگ پردازندههاي كامپيوتري دنيا هم در هفته اول ماه اكتبر، شاهد بيشترين كاهش در ارزش سهامش در يك سال گذشته بوده است. در حالي كه كارشناسان معتقدند بازار 5/2 ميليارد دلاري IT ميتواند فرصت مناسبي براي سرمايهگذاري باشد، گويا كاهش قيمت محصولات اين بازار حالا به آفتي براي افت ارزش سهام شركتهاي توليدكننده در بازار سهام تبديل شده است.
«مورگان استينلي» يكي از كارشناسان بازار بورس
ايالات متحده در اين مورد ميگويد: به نظر ميرسد كاهش قيمت قطعات سختافزاري بتواند روند درآمدزايي اين صنعت را كه انتظار ميرود پرطرفدارترين و سودآورترين عرضهكنندگان سهام در سال آينده را داشته باشد، به خطر بياندازد. اين در حالي است كه پيشبيني كارشناسان وبسايت Bloomberg در اين زمينه نشان از افزايش 23 درصدي درآمد شركتهاي IT تا پايان سال 2008 دارد. اين كارشناسان معتقدند كه در حال حاضر صنعت IT و توليدكنندگان مرتبط با آن بعد از توليدكنندگان صنايع انرژي و مواد طبيعي، سومين جايگاه در ميان فعالترين عرضه كنندگان سهام در بازارهاي بورس جهان را در اختيار دارند.
براساس پيشبيني تحليلگران بازار بورس، سهام شركتهاي IT تا پايان امسال (سال 2007) تا 16درصد افزايش پيدا ميكند و شرايط افت فعلي در ارزش سهام اين شركتها موقتي خواهد بود. اين در حالي است كه در دستهبندي شركتهاي فعال در زمينه IT و ICT بيشترين تغييرات به وجود آمده در ارزش سهمها بعد از شركتهاي اينترنتي با ميزان تغييرات 55/4- مربوط به توليدكنندگان قطعات سختافزاري و پردازندههاي كامپيوتري با ميزان تغييرات 66/1- و شركتهاي توليدكننده لوازم و دستگاههاي جانبي كامپيوتر با ميزان تغييرات 47/1- است.
كاهش سهم براي توليدكنندگان بزرگ پردازنده
در واقع كاهش ارزش سهام در بازار بورس آمريكا نتيجه كاهش چشمگير قيمت سهام شركتهاي توليدكننده پردازندههاي كامپيوتري است. اين ادعايي است كه به تائيد كارشناسان و تحليلگران بازار بورس هم رسيده است. در اين ميان intel به دنبال كاهش قابل توجه قيمت محصولات خود در رقابت با AMD بيشترين افت سهام را به خودش اختصاص داده است. Micron Technology هم يكي ديگر از بازندگان اين ماه بازار بورس ايالاتمتحده بوده است.
به گزارش CNN اين شركت هم به دنبال كاهش 15درصدي قيمت چيپهاي DRAM و حافظههاي فلش ناند- قطعاتي كه براي ذخيره اطلاعات در دوربينهاي عكاسي ديجيتال و دستگاههاي پخش موسيقي قابل حمل به كار ميروند- خود در فصل گذشته، شاهد افت 21/1درصدي در اين ماه بوده است. اما به طور كلي از ميان شركتهاي بزرگ فعال در زمينه توليد قطعات سختافزاري San Disk با قيمت 19/53دلار براي هر سهم گرانترين سهام را در اختيار دارد.
شركتهاي اينترنتي روي خط تغيير
شركتهاي فعال در زمينه عرضه خدمات مختلف اينترنتي هميشه در حال تغييرند. دليل هم مشخص است؛ تغييرو گسترش هر روز فضاي مجازي و البته افزايش نياز به دسترسي به اينترنت، بازار سهام شركتهاي اينترنتي را گرم ميكند.
توليدكنندگان لوازم جانبي هميشه پرطرفدار
شركتهاي توليدكننده دستگاهها و لوازم جانبي كامپيوتر معمولا به خاطر تقاضاي زياد بازار، حجم توليدات قابل توجهي هم دارند. درست به همين خاطر هم هست كه سهام اين شركتها غالبا در ميان پرطرفدارترين سهمها است.
توليدات نرمافزاري بيشتر و سهام پرفروشتر
در بازار سهام شركتهاي ICT، شركتهاي نرمافزاري هميشه سهام پرفروشي ندارند. البته حجم توليدات و ميزان موفقيت محصولات آنها در بازار ميتواند نقش تعيينكنندهاي در ميزان فروش و قيمت سهام اين شركتها داشته باشد.
شركتهاي مخابراتي رو به رشد
افزايش تمايل به ارتباطات مخابراتي و ماهوارهاي سريع، ارزان و راحت و دسترسي عموم به آنها، شركتهاي مخابراتي را در پلكان پيشرفت و توسعه قرار داده است. با اين اوصاف اين شركتها و قيمتهاي منطقي سهام آنها به راحتي ميتوانند نظر بسياري از سرمايهگذاران و سهامداران را به خودشان جلب كنند.