آیا گشت و گذار در وب موجب ایجاد تغییر در مغز میگردد؟
متخصصین عصبشناسی میگویند مغز بشر امروزی در نتیجه استفاده مداوم از اینترنت دچار یک تحول تكاملی خواهد گردید و در نهایت موجب خواهد شد تا ادراک و بینش ما از فناوری، نهایتاً در صدر بالاترین مدارج و اولویتها از یک نظام اجتماعی جدید قرار بگیرد.
Gary Small عصبشناس دانشگاه UCLA کالیفرنیا که یکی از متخصصین برتر در ارتباط با کارکرد مغز میباشد اخیراً مطالعاتی را در این زمینه به انجام رسانده است.
وی در تحقیقات خود دریافته است که جستوجو در اینترنت و ارسال پیامهای متنی باعث میشوند تا مغز ما بتدریج خود را با فیلتر کردن اطلاعات هماهنگ ساخته و بتواند در موقعیتهای آنی تصمیمات ناگهانی بگیرد.
با این وجود با اینکه فناوری سرعت یادگیری ما را افزایش داده و خلاقیت را بارور مینماید اما در مقابل، افرادی که به استفاده از اینترنت معتاد شده و تمام دوستان آنها در دنیای مجازی هستند بتدریج قابلیتهای ذهنی خود را از دست داده و به اختلال کاهش تمرکز مبتلا میشوند.
Small در گزارش تحقیقی خود اینگونه پیشبینی میکند که افراد طراز اول در نسل آینده اشخاصی هستند که به ترکیبی از مهارتهای اجتماعی بهمراه توانائیهای تکنولوژیک مجهز باشند.
Small در یک مصاحبه تلفنی با رویترز اظهار داشت: «ما امروز شاهد یک تغییر تکاملی و پویا میباشیم. مردمان نسل آینده که خواهان رشد و پیشرفت میباشند میبایستی مهارتهای فناورانه خود را پرورش داده و در روابط اجتماعی رو در رو نیز با مدارج بالائی از تسلط برسند.»
وی در کتاب اخیر خود با نام iBrain: Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind به چگونگی تاثیر فناوری بر نحوه توسعه، تغییر، کارکرد و تفسیر مغزهای جوان اشاره نموده است.
وی میگوید مطالعات بر روی 24 فرد بزرگسال که از وب استفاده مینمایند نشان داد که در افرادی که در کار کردن با وب مهارت بیشتری دارند فعالیت مغز در نواحی که مسئولیت اتخاذ تصمیمات و اخذ نتیجهگیریهای پیچیده را دارا میباشند به دو برابر افزایش خواهد یافت.
«مغز انسان از بابت مداربندی و ترتیب آنها بسیار خاص بوده و کاملاً تخصصی عمل میکند. چنانچه شما یک وظیفه ذهنی را برای بارها و بارها تکرار کنید اینکار شما موجب تقویت مدارهای خاصی از سلسله عصبی نرونها شده و مغز پس از آن دیگر مدارات را نادیده میگیرد.»
Smallمیگوید نسل آینده که تمایل بسیار زیادی به فناوری داشته و او نام «اهالی دیجیتالی» را بر آن نهاده است همواره در حال اسکن کردن بیت بعدی از اطلاعات جدید بوده که این امر میتواند موجب ایجاد استرس و حتی بروز آسیب بر روی شبکههای عصبی مغز بشود.