بزرگترين كابل ارتباطي جهان در زير اقيانوس و ميان امريكا و اروپا
اين سايت گزارش داد بريتانياييها با يک دستگاه حفارى تازه براى کار در عمق اقيانوسها، جديدترين کابل دريائى جهان بين قاره اروپا و آمريکا را در بستر آبهاى اقيانوس اطلس کار گذاشتند.
يکى از بزرگترين عجايب خلق شده به دست انسانها، توسط تکنيک نوين در اعماق پنج هزار مترى اين اقيانوس جاى داده شده است.
«تات 14» که حروف اختصارى عبارت "Trans Atlantic Telephone Cable" مىباشد، نام يک کابل دورشتهاى با درازاى ۱۵ هزار کيلومتر و به قطر تنها پنج سانتيمتر است که از فايبرگلاس، فولاد، مس و مواد مصنوعى همچون پلاستيک ساخته شده است.
اين کابل، ارتباطات مخابراتى بين آمريکاى شمالى و اروپا را برقرار مىسازد.
تقريبا يک ميليارد و۲۰۰ ميليون يورو هزينه اين پروژه ارتباطاتى بوده است که شرکت مخابرات آلمان موسوم به "تلکام" (Telekom) هم در کنار۴۹ شرکت همتاى خود در سراسر جهان، با۱۲۸ ميليون يورو، در آن شرکت دارد.
بيش از نيمى از مخارج کل انجام اين پروژه عظيم، تنها به مصرف کارگذاشتن کابل مزبور رسيده است که يکى از پيچيدهترين بخشهاى به عمل درآوردن آن بوده است.
در اين زمينه بايد افزود که حلقههاى کابل مزبور را بر عرشه يک کشتى از هم باز کرده و آن را متر به متر به عمق آب مىفرستادند.
اين کابل، بايستى در عمق اقيانوس بگونهاى جاى گيرد که از خطر شکستن و قطع شدن در امان باشد، يعنى بدور از تختههاى برنده چندين تنى، تورهاى عظيم کشتيهاى ماهيگيرى، لنگر کشتيها و جريانهاى دريايى ديگر.
در مناطق کم عمق آب دريا، پيش از همه در نزديکى سواحل نيز به همين دلايل، بارها کابلهاى ارتباطى قطع شدهاند، اما مهندسان بريتانيايى، براى کار گذاشتن اين کابل عظيم در اعماق اقيانوس، يک دستگاه حفارى جديد را اختراع کردند.
يک ربات، به همراه قطعهاى از کابل مزبور به اعماق آب فرستاده شده و از طريق کنترل از راه دور، از درون يک کشتى، کانالى به عمق يک متر را در کف اقيانوس اطلس حفر کرد و به اين ترتيب کابل "تات 14" در آن جاى داده شد.
هر جا که حفارى در بستر اقيانوس بسيار دشوار بود، کابل ارتباطى، با يک پوشش فولادى تقويت شد و علاوه بر اين ، تازه از عمق تقريبا۱۵۰۰ مترى از سطح آب است که اين کابل عظيم بسادگى بر روى بستر اقيانوس جاى مىگيرد.
به اين ترتيب، کوسهها نمىتوانند با دندانهاى خود به آن صدمه وارد کنند، به علاوه، اين کابل مخابراتى، در مناطق خطرناکى چون صخرههاى برنده زير آب و زلزلههاى عمق دريا، تقويت مىشود.
در عمل، اين کابل جديد ارتباطى اصولا اين وظيفه مهم را بعهده دارد که اطلاعات سايتهاى اينترنتى را منتقل سازد.
پس از آغاز کار رسمى شبکه جهانى اينترنت در تاريخ سىام آوريل سال۱۹۹۳ شمار استفاده کنندگان از سيستم جهانى اينترنت هر سال دو برابر شده است.
استفاده از اين شبکه ارتباطى جهانى، بدون به کارگيرى کابلهاى ساخته شده از فايبرگلاس غير قابل تصور است.
اين اعجاب تکنيکى، براى شرکتهاى مخابراتى اين امر را ممکن مىسازد که به وسيله رشتههاى بسيار باريک فايبر گلاس يعنى با قطرى به ميزان نيمى از قطر يک تار موى انسان، در عين حال، هفت ميليون ارتباط تلفنى را برقرار سازد.
کابل تات ۱۴ در حال حاضر نقطه اوج تکاملى است که در سال۱۸۵۵ آغاز شد و پنج بار پىدرپى، با شکست روبرو شد، زيرا کابلهاى سنگين مسين، پس از تنها چند کيلومتر در هم مىشکستند و يا پس از مدتى کوتاه، از کار مىافتادند.
اين سايت در پايان نوشت: در سال۱۸۶۶ نيز شرکت انگليسى "Cable & Wireless" يعنى همان شرکتى که اجراى پروژه تا۱۴ت را بعهده گرفت، نخستين کابل ارتباطى دائمى، براى ارسال تلگرامهايى به سرعت ۴۵ کلمه در دقيقه را کار گذاشت.
اين پروژه به کمک کشتى معروف "Great Eastern" انجام گرفت.