ایتنا-برای رفع فیلتر فیسبوک، یوتیوب و...، کارگروه تعیین مصادیق باید تصمیمگیری کند.
روز گذشته وزارت ارتباطات طی مراسمی میزبان مدیران شرکتهای مخابرات ایران، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و شرکت زیرساخت بود و خبر از به پایان رسیدن طرح همکدسازی تلفن ثابت در سراسر کشور داد.
با اجراي اين طرح كدهاي بينشهري از ۱۸۷ كد به ۳۱ كد كاهش يافته است كه به گفته مسوولان وزارت ارتباطات از شمارههاي آزاد شده ميتوان در توسعه تلفنهمراه، خدمات ارزشافزوده، توسعه آتي پروانهها و پروانههاي جديدي كه نياز به شماره دارند استفاده كرد. در این مراسم علاوه بر معاونان وزارت ارتباطات برخی نمایندگان مجلس نیز حضور داشتند.
از جمله رمضانعلی سبحانیفر، رئیس کمیته مخابرات مجلس که در این مراسم ضمن تشکر از فعالیتهای وزیر ارتباطات دولت یازدهم طی یک سال اخیر، از برخی فعالیتهای این وزارتخانه انتقاد کرد و با اشاره به عقبافتادگی این وزارتخانه از برخی طرحها، از وزیر ارتباطات خواستار توسعه هرچه سریعتر حوزه ICT شد.
همین انتقادهای سبحانیفر کافی بود تا زمانی که محمود واعظی، وزیر ارتباطات بهعنوان سخنران در خصوص همکدسازی شمارهای تلفن ثابت کشور به روی سن آمد، بخش بیشتر سخنانش را به پاسخگویی به این انتقادها اختصاص دهد. همچنین بعد از پایان مراسم وزیر ارتباطات پاسخگوی خبرنگاران نیز بود.
واعظی درپاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» در خصوص اجرای فیلترینگ هوشمند و اینکه آیا سرویسهای اینترنتی دیگر مانند فیسبوک، یوتیوب و... رفع فیلتر میشوند یا خیر، اعلام کرد که تمام تلاش دولت این است که سرویسهای اینترنتی فعلی فیلتر نشوند.
او همچنین در خصوص افزایش تعرفههای بستههای اینترنتی اپراتور دوم نیز تاکید کرد این اپراتور هیچ کار غیرقانونی انجام نداده و براساس مصوبات سازمان تنظیم عمل کرده، اما با توجه به اعتراضهای کاربران این اپراتور در حال تجدیدنظر روی این تصمیم خود است.
برنامهای برای رفع فیلتر سایر شبکههای اجتماعی نداریم در حاشیه مراسم پایان همکدسازی تلفنثابت، وزیر ارتباطات پاسخگوی سوال خبرنگاران بود. وی در خصوص وضعیت اجرای فیلترینگ هوشمند گفت: این پروژه در سه مرحله پیشبینی شده است که در یک دوره یک ماهه، دوره سه ماهه، دوره ۶ ماهه و در مجموع در ۱۰ ماه در کل شبکه اینترنت اجرایی میشود.
وی افزود: هماکنون در فاز نخست طراحی آزمایشی این سامانه را آغاز کردیم که به جای مسدود کردن کل سایت تنها صفحاتی که محتوای مجرمانه دارند، فیلتر شود. چندی پیش خبری مبنی برای اجرای فیلترینگ هوشمند روی شبکه اجتماعی اینستاگرام منتشر شد.
واعظی با بیان اینکه از زمان اجرا شدن فیلترینگ روی این سرویس ارزیابیهای روزانهای در خصوص این طرح به او ارائه میشود اعلام کرد که به طور طبیعی این طرح از نظر فنی دارای پیچیدگیهایی است، اما وزارت ارتباطات به جد در حال پیگیری اجرای موفق این طرح است.
وی در خصوص اینکه برخی گزارشهای کاربران حکایت از فیلتر شدن اشتباه برخی عکسها دارد، گفت: در این چند روز اجرای هیچ عکس معمولی فیلتر نشده است. اینکه گفته میشود برخی صفحات و عکسها به اشتباه فیلتر شدهاند، درست نیست و شاید به خاطر حساسیت ایجاد شده درخصوص فیلترینگ این موضوع مطرح میشود، اما قطعا ما تجربه فیلترینگ اشتباهی در دورههای گذشته را نخواهیم دید.
وزیر ارتباطات در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» درخصوص رفع فیلتر برخی از سایتها و شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و یوتیوب با اجرای فیلترینگ هوشمند گفت: آنچه در گذشته و در دولتهای گذشته در خصوص آن در کارگروه تعیین مصادیق تصمیمگیری شده است مربوط به همان تصمیمگیران است و خود این کارگروه باید تصمیم به رفع فیلتر بگیرد؛ اما هماکنون آنچه در حال بررسی وزارت ارتباطات فعلی است در خصوص شبکههای اجتماعی فعلی است، که فیلتر نشده و ما تصمیم به سالمسازی این شبکهها داریم. در طرح فیلترینگ هوشمند با دانشگاهها صحبت کردهایم و با کمک مرکز تحقیقاتی این طرح را جلو میبریم. ما میخواهیم آن دسته از مردم راکه مایل به استفاده از محتوای سالم شبکههای اجتماعی هستند راضی کنیم و از طرف دیگر نیز افرادی که موافق فیلترینگ به دلیل برخی موضوعات اخلاقی هستند.
عقبماندن از برنامه پنجم توسعه سبحانیفر، رئیس کمیته مخابرات مجلس در این مراسم اعلام کرد که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت دهم دو سال ونیم از برنامه پنجم توسعه عقب بوده است که این عقبماندگی به دلیل بیثباتی تصمیمگیری مدیران در این بخش رخ داده است.
او با اعلام اینکه طی تقریبا یک سال گذشته و با روی کار آمدن دولت یازدهم، وزارت ارتباطات فعالیتهای قابل تقدیری انجام داده و توانسته تا حدودی این عقبافتادگیها را جبران کند.
دوبرابر شدن پهنای باند بینالمللی، راهاندازی ۱۱ مرکز داده، توسعه ICT روستایی، راهاندازی رومینگ ملی، ارائه مجوز خدمات نسل سوم و بالاتر تلفن همراه به اپراتورهای تلفنهمراه کشور و پایان همکد سازی تلفن ثابت در کشور از جمله فعالیتهای مثبتی بوده که به باور سبحانیفر وزارت ارتباطات طی تقریبا یک سال اخیر انجام داده است؛ اما به باور وی با توجه به تمام این اتفاقات هنوز وزارت ارتباطات به برخی مسائل و پروژهها بیتفاوت بوده است.
وی در این خصوص گفت: شبکه ملی اطلاعات چند سالی است که بلاتکلیف مانده و مشخص نیست این طرح در چه مرحلهای قرار داد. در حال حاضر در این خصوص هیچ گزارش عملکرد شفافی ازسوی وزارت ارتباطات در اختیارمان قرار نگرفته است.
همچنین در بخش دولت الکترونیک نیز پیشرفتی دیده نمیشود و آنطور که مشاهده میشود، فعالیتها در این بخش بهکندی صورت میگیرد. وی در ادامه با اشاره به بیتوجهی وزارت ارتباطات به بخش خصوص فعال در این حوزه افزود: هماکنون طرحهای توسعهای از سمت بخش خصوصی فعال در حوزه ICTکشور دیده نمیشود و این بخش با هیچ پیشرفتی همراه نیست.
همچنین بودجه ویژهای هم برای بخش خصوصی در این حوزه در نظر گرفته نمیشود که این نشان میدهد بخش خصوصی برای توسعه ICT کشور به بازی گرفته نمیشود. وی در ادامه انتقادات خود به فعالیتهای وزارت ارتباطات، به نظارت ضعیف این وزارتخانه نسبت به سرویسدهی اپراتورهای همراه کشور اشاره کرد و خواستار هزینه درآمدهای این اپراتورها برای توسعه شبکه مخابراتی کشور شد.
تلاش برای برقراری عدالت اجتماعی مطرح شدن این انتقادات از سوی یک نماینده مجلس شاید تمامی معادلات وزیر ارتباطات برای سخنرانی در خصوص همکدسازی تلفنثابت در کشور را تغییر داد، چرا که وقتی وزیر ارتباطات روی سن برای سخنرانی در خصوص پایان طرح همکدسازی تلفنثابت حاضر شد ترجیح داد به جای توضیح در خصوص این طرح، سخنرانیاش را به شکل خاص و غیرمستقیمی به پاسخگویی به این انتقادها اختصاص دهد.
واعظی با اعلام اینکه تلاش دولت با اجرای طرحهایی مانند همکدسازی تلفن ثابت اجرای عدالت اجتماعی است گفت: دوستان اعلام میکنند که دولت از اجرای برنامه پنجم توسعه در بخش ICT عقب است و باید بگوییم که ما از این برنامه عقبتر از آن چیزی که تصور میشود هستیم. قرار نیست این عقبافتادگی را به گردن کسی بیندازم اما انتقادهایی در خصوص سرعت، پهنای باند و... مطرح میشود در این زمینه باید ببینیم که چقدر طی سالهای گذشته روی بخش زیرساخت کشور سرمایهگذاری کردهایم که حالا انتظار کیفیت و خدمات بهتر ارتباطی را داریم.
وی در ادامه افزود: اگر بخواهیم میزان سرمایهگذاری در ایران را در مقایسه با کشورهای دیگر در نظر بگیریم برای توسعه این بخش ۵۰ هزار میلیارد تومان درآمد و هزینه لازم است که در حال حاضر تنها ۲۰ هزار میلیارد در این بخش هزینه شده است.
برای رشد سرمایهگذاری در این بخش نیازمند خدمات جدید و نوآوری هستیم. که البته این ایده به معنی پول جمع کردن نیست بلکه به معنی تلاش برای رسیدن مردم به خدمات و سرویسهای استاندارد است.
واعظی همچنین در مقابل انتقادهای مطرح شده نسبت به عدم پیشرفت شبکه ملی اطلاعات گفت: موضوع راهاندازی شبکه ملی اطلاعات به ۱۰ سال پیش بازمیگردد و قرار بوده این طرح در دولت گذشته راهاندازی شود. بنابراین، این دولت چه گناهی کرده است که باید جوابگوی عقبافتادگی این طرح باشد.
وی در ادامه افزود: تمامی مسوولان این طرح در دولت گذشته نسبت به اجرای شبکه ملی اطلاعات سکوت کرده و پاسخی به این انتقادها ندادند و در این بین دولت یازدهم است که مجدد این طرح را بررسی و آن را دوباره طراحی کرده است در صورتی که این موضوع ربطی به دولت یازدهم ندارد چرا که مسوولان گذشته باید نسبت به این شبکه و شرایط آن پاسخگو باشند. اما با تمام اینها وزارت ارتباطات به دنبال اجرای این شبکه است.
فیلترینگ باید در ذهن آدمها باشد نه در ابزارها چون هر فیلتری، دیر یا زود، با یک فیلترشکن باز خواهد شد ...... اگر خواسته ای باشد، راهش حتما پیدا خواهد شد....... همچنان منتظر وعده های دولت تدبیر و امید هستیم اما با توجه به عملکردشان، کم کم داریم از تدبیر این دولت هم ناامید میشویم
شما کلا هیچ برنامه ی مفیدی نداری. تمام برنامه هات حول محور اینترنت ملی و فیلترینگ هوشمند و احراز هویت میچرخه. و این برنامه ها رو برای ملت انجام نمیدی چون خواسته ملت اینها نیست! برای کسان دیگه ای اینجام میدی. کسانی که اینترنت رو تهدیدی "امریکایی صهیونیستی" میدونن که باید باهاش مقابله کرد.
جالبه که عالیجناب واعظی میفرماید که خاصیت فیلترینگ هوشمند اینه که میتونه به جای کل سایت فقط صفحات حاوی مطالبی که اقایون نمیپسندند رو فیلتر کنه اما اعلام هم میکنه که قصد ندارند از این خاصیت برای کاهش فیلترینگ استفاده کنند!
والا ما که هرچی تحقیقات کردیم دیدیم اینترنت ایران این همه مشکل داره و روز به روز ی مشکل تازه داره،بقیه کشورها روز به روز زیرساختشون تقویت میشه و خدمات ارزان تر، راه دور هم نمیریم، همین افغانستان و امارت نمونش
انزوا نه با فطرت انسان سازگاری دارد و نه راهکار منطقی و مناسب برای مقابله با خطرات است ، اینترنت ملی اگر به معنای جدایی از شبکه جهانی مد نظر است ، بدون شک لطمات جبران ناپذیری پیش رو خواهیم داشت.