نخستین شبکه اختصاصی اینترنت اشیاء در کشور راهاندازی شد
ایتنا- رحمانپور: هماکنون نام تهران و ایران به عنوان یکی از مراکز فعال، در سایت TTN قرار دارد و تلاش داریم تا در عین یکپارچگی با این شبکه جهانی، به صورت نسبتا مستقل پیش رویم.
پژوهشگران دانشگاهی کشور موفق به راهاندازی شبکه اختصاصی اینترنت اشیاء شدند. این شبکه نخستین درگاه «شبکه اشیاء» در خاورمیانه است و ایران را در کنار کشورهای دارای این فناوری قرار میدهد.
به گزارش ایتنا از مهر، علی رحمانپور، مجری طرح «شبکه اشیا تهران/ایران» که هماکنون در فاز نخست در منطقه نارمک تهران راهاندازی شده است، جزئیات پیادهسازی و توسعه این شبکه را تشریح کرد.
تهران در میان ۵ شهر دارای سرعت بالای توسعه TTN وی با بیان اینکه در حال حاضر اولین درگاه اتصال ویژه شبکه اینترنت اشیاء در منطقه نارمک تهران راهاندازی شده است ادامه داد: این درگاه اتصال (Gateway) به عنوان بخشی از حرکت جهانی «شبکه اشیاء» (The Things Network؛TTN) راهاندازی شده است و نخستین گیتوی فعال TTN در منطقه خاورمیانه محسوب میشود.
رحمانپور با تاکید براینکه «شبکه اشیاء» با هدف ایجاد یک شبکه جهانی باز و عمومی (Open)، غیرمتمرکز (Decentralized) و مبتنی بر همکاری جمعی (Crowd-Sourcing) راهاندازی شده است ادامه داد: این شبکه در بخش دسترسی رادیویی از فناوری نوین «لورا» (LoRa) بهره میبرد که یکی از دو فناوری اصلی دسترسی رادیویی با توان پایین و برد بالا برای اینترنت اشیاء محسوب میشود.
به گفته رحمانپور این فناوری که در باندهای فرکانسی بدون نیاز به مجوز عمل میکند، امکان برقراری اتصال دوطرفه را برای اشیاء متصل فراهم میآورد. همچنین ساختار «شبکه اشیاء» به دلیل باز بودن، نسبت به سایر شبکهها شفافتر بوده و به دلیل رمزنگاری سطح بالا، از امنیت بسیار مناسبی برخوردار است.
وی تاکید کرد: شبکه اشیاء ابتدا در شهر آمستردام آغاز بکار کرد و در مدت چهار هفته کل این شهر تحت پوشش شبکه اینترنت اشیا قرار گرفت. با رفع تحریمها، ما نیز که پیشتر درخواست خود را برای پیوستن به این شبکه اعلام و کار خود را هم در حوزه اینترنت اشیاء آغاز کرده بودیم، با پیگیری مجدد موفق به کسب موافقت برای راهاندازی شاخه تهران شبکه اشیاء شدیم.
مجری طرح شبکه اشیاء ایران ادامه داد: خیلی زود و با توجه به اقدامات انجامشده، تهران توانست در کنار شهرهای انتایرو، مونترآل، سندیگو و کالگری به عنوان یکی از ۵ شاخه با سرعت رشد بالای شبکه اشیاء معرفی شود.
هماکنون نیز نام تهران و ایران به عنوان یکی از مراکز فعال، در سایت TTN قرار دارد و علاوه بر آن، سایت اختصاصی این حرکت در داخل نیز به زودی راهاندازی خواهد شد و تلاش داریم تا در عین یکپارچگی با این شبکه جهانی، به صورت نسبتا مستقل پیش رویم.
ارائه خدمات رایگان شبکه اشیاء به استارتاپها رحمانپور مخاطبان اصلی این شبکه را اپراتورهای ارتباطی، استارتاپها و کسب و کارهای مرتبط با فناوری اطلاعات عنوان کرد و افزود: «شبکه اشیاء» در حقیقت شبکهای غیرانتفاعی است که به جز هزینههای پایین سرمایهگذاری اولیه، اجرایی و نگهداری، هزینه دیگری در برندارد و هدف از توسعه آن درآمدزایی مستقیم نیست. ما معتقدیم ایجاد چنین شبکهای میتواند بستری شود تا شرکتها و افراد خلاق با ارائه خدمات نوآورانه خود، از آنها کسب ارزش کنند.
وی در مورد رابطه این طرح با طرحی که در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در جریان است توضیح داد: به نظر میرسد طرح کلان اینترنت اشیاء، یک طرح راهبردی در وزارت ارتباطات محسوب میشود که هدف از آن کمک به توسعه فناوری و بازار در حوزه اینترنتاشیاء است و نه ورود مستقیم به پیادهسازی. طبیعتا موضوع راهاندازی شبکه نیز یکی از اجزای این طرح است که باید توسط شرکتها و مؤسسات غیردولتی دنبال شود و دولت نیز نهایتا میتواند نقش حمایتی و بسترسازی داشته باشد.
رحمانپور افزود: تفاوت ارائه خدمات بر روی این شبکه با سرویسهایی که از طریق شبکههای ارتباطی موبایل ارائه میشود توان مصرفی بسیار پایین و در مقابل پوشش گسترده آن است. از سوی دیگر به هیچ عنوان هزینه این اتصال قابل قیاس با اتصال اشیاء از طریق سیمکارت موبایل نیست.
مجری طرح شبکه اشیا ایران اظهار داشت: کار بر روی شبکههای اینترنت اشیاء، از تابستان سال گذشته و با هدف ارائه راهکارهای شهر هوشمند آغاز شد و پس از مطالعات فنی و تجاری، بر روی ارائه راهکارهای کامل (end-to-end) اینترنت اشیا متمرکز شدیم. کاربردهای شبکه اینترنت اشیا برای مدیریت شهری رحمان پور در مورد کاربردهای مختلف اتصال به «شبکه اشیاء» اظهار داشت: خدمات این شبکه غالباً به صورت B2B ارایه خواهد شد و علاوه بر شرکتهای بزرگ که حامی توسعه و همچنین کاربر آن محسوب میشوند، استارتاپها نیز میتوانند به رایگان خدمات خود را بر روی این شبکه ارائه دهند.
برای نمونه این شبکه میتواند در حوزه خدمات شهری برای هوشمندسازی پارکینگها، کنتورهای هوشمند، اتصال حسگرهای انبوه برای اندازهگیری میزان آلودگی، رطوبت و … و نهایتا کاهش ترافیک و میزان آلودگی کاربرد داشته باشد. به عبارتی کاربردهای اصلی این شبکه را توسعهدهندگان تعریف میکنند و بسته به نیاز و خلاقیت خود میتوانند به کاربردهایی بیندیشند که تاکنون ارائه آنها ممکن نبوده و یا هزینه زیادی را در پی داشته است.
رحمانپور تاکید کرد: هدف این است تا «شبکه اشیاء» به عنوان زیرساخت خدماتی اینترنتاشیاء عمل کند تا هر کسب و کاری مجبور نباشد به صورت جزیرهای شبکه ایجاد کند و به جای آن بتواند بر روی خدمات مناسب تمرکز کرده و از آنها ارزشآفرینی کند. از همینرو است که «شبکه اشیاء» چیزی بیش از یک فناوری و در حقیقت یک اکوسیستم است که برای توسعه نیازمند همکاری و مشارکت سایر بازیگران این عرصه است.
وی با تاکید بر اینکه این شبکه قرار نیست رقیب شبکههای کنونی ثابت و سیار باشد، اضافه کرد: در حقیقت «شبکه اشیاء» آمده است تا جای خالی خود را پر کند و به عنوان شبکهای مکمل این دو عمل کند.
TTN این امکان را فراهم میکند تا کاربردهایی که پیشتر به دلیل هزینههای بالای اتصال، امکان بروز و ظهور نمییافتند، اکنون عملیاتی شوند. ما معتقدیم ایجاد چنین شبکهای میتواند بستری شود تا شرکتها و افراد خلاق با ارائه خدمات نوآورانه خود، از آنها کسب ارزش کنند. کل تهران تحت پوشش اینترنت اشیا قرار میگیرد در همین حال عرفان طاهرخانی، مسئول فنی شبکه اشیاء تهران نیز با بیان اینکه با درگاههای بیشتر میتوانیم کل تهران را تحت پوشش این شبکه قرار دهیم خاطرنشان کرد: هماکنون نیز در حال پیگیری راهاندازی دو درگاه در مناطق مرکزی و غربی تهران هستیم.
برآوردهای اولیه نشان میدهد که با حدود ۱۰ درگاه میتوانیم سطح تهران را تحت پوشش اولیه این شبکه قرار دهیم. در همین حال توسعهدهندگان و اپراتورها میتوانند در عین استفاده از این شبکه، گسترشدهنده آن نیز باشند و درگاههای بیشتری به آن بیافزایند.