ایتنا - تغییرات اقلیمی شدید در ۷۰۰ میلیون سال پیش، جوّ این سیاره را بسیار متراکم و داغ کرد.
به گزارش ایتنا و به نقل از Space، مطالعهای جدید نشان میدهد که ناهید، سیارهٔ جهنمی احتمالاً ۲ تا ۳ میلیارد سال پس از شکلگیری آن، مکان بینقصی برای زندگی بوده است.
در سال ۱۹۷۸، فضاپیمای ناسا با نام پایونییر شواهدی پیدا کرد مبنی بر اینکه این سیاره زمانی اقیانوسهایی کمعمق داشته است. از آن زمان تاکنون، چندین مأموریت به بررسی سطح و جوّ این سیاره پرداخته و جزئیات بیشتری درباره چگونگی تبدیل زهره از یک سیاره «زمینمانند» به مکانی داغ و جهنمی پیدا کردهاند.
دانشمندان بر این باورند که ۲ تا ۳ میلیارد سال پیش از آنکه رویدادهایی در ۷۰۰ میلیون سال پیش این سیاره را دستخوش اثرات گلخانهای کنند، ناهید سیارهای معتدل و دارای آب مایع بوده است.
مایکل وی (یکی از پژوهشگران این مطالعه) میگوید: «فرضیه ما از این قرار است که ناهید بهمدت میلیاردها سال، اقلیم پایداری داشته است. این احتمال وجود دارد که میلیونها سال پیش، رویدادی جهانی سبب متحول شدن این سیاره و تبدیل آن به خانهٔ آتشینی بوده باشد که امروز شاهدش هستیم».
گفته میشود تحت شرایط اقلیمی پایدار، زهره میتوانسته آب مایع در خود داشته باشد و به همین ترتیب، میزبان زندگی باشد. در واقع اگر این سیاره آن رخداد بزرگ را از سر نمیگذراند، شاید امروز نیز زیستپذیر میبود.
اما این رخداد بزرگ سبب آزادسازی گاز دیاکسید کربن موجود در صخرههای این سیاره شد و در نتیجه، جوّ زهره آنچنان متراکم و داغ گردید که هیچ موجود زندهای تاب و توان ادامه زندگی را نداشت.
گفتنی است در گذشته، کره زمین نیز رویدادهای مشابهی را از سر گذرانده است. برای مثال، «تلههای سیبری»، یکی از بزرگترین رویدادهای آتشفشانی شناختهشده در طی ۵۰۰ میلیون سال گذشته است. این رخداد زمینه را برای آزاد شدن گازهای گلخانهای سمی به جو فراهم کرد و زمینهساز یک انقراض گسترده شد.