ایتنا - وقتی صحبت از سلامت روده به میان میآید، شاهد تبلیغات زیادی راجع به پروبیوتیکها هستیم. اما در مورد مزایای پروبیوتیکها چطور؟
مزایای هشتگانهٔ پروبیوتیکها
سايت خبری ايتنا , 1 شهريور 1401 ساعت 8:30
ایتنا - وقتی صحبت از سلامت روده به میان میآید، شاهد تبلیغات زیادی راجع به پروبیوتیکها هستیم. اما در مورد مزایای پروبیوتیکها چطور؟
تحقیقات روی پروبیوتیکها به سرعت در حال گسترش است و مطالعات حاکی از نتایج امیدوارکنندهای هستند. با مصرف غذاهای پروبیوتیک، احتمال ابتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت نوع ۲ میتواند تا حد زیادی کاهش پیدا کند.
پروبیوتیکها دقیقاً چه چیزی هستند؟ پروبیوتیکها برای باکتریهای مفید روده، مانند کود عمل میکنند. پروبیوتیکها غذای این باکتریها را فراهم میکنند و آنها را قادر میسازند تا رشد کنند. این ماده غذایی در خوردنیهایی مانند موز و جوی دوسر یافت میشود. از طرف دیگر، پروبیوتیکها میکروارگانیسمهایی هستند که برای سلامت روده مفید هستند.
به گزارش ایتنا و به نقل از لایوساینس، مطالعات متعدد شواهد مربوط به پروبیوتیکها را تأیید میکند، اما تحقیقات در مورد پروبیوتیکها نسبتاً جدید هستند. ما به آنچه علم در مورد فواید پروبیوتیکها به ما میگوید، نگاهی دقیقتر خواهیم داشت و شواهد را بررسی خواهیم کرد.
۱- کمک به سلامت روده
ثابت شده است که پروبیوتیکها در حمایت از سلامت روده نقش اساسی ایفا میکنند. آنها برای باکتریهای مفید روده غذا فراهم میکنند و فلور روده متنوعی را پرورش میدهند که با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مرتبط است.
دبی پتیپین (سخنگوی آکادمی تغذیه و رژیم غذایی) میگوید: «هزاران نوع باکتری به معنای واقعی کلمه وجود دارد که در روده زندگی میکنند، و غذای همهشان یکی نیست. بنابراین، پروبیوتیکها بر رشد برخی از باکتریها نسبت به سایرین تأثیر میگذارند. آنها بر میکروبیوم کلی روده یا جامعه پیچیده میکروارگانیسمهایی که در دستگاه گوارش زندگی میکنند اثرگذار هستند».
هنگامی که پروبیوتیکها تخمیر میشوند، مولکولهای مفیدی به نام اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه (SCFAs) تولید میکنند. طبق گفته انجمن علمی بینالمللی پروبیوتیکها و پروبیوتیکها (ISAPP) این ترکیبات برای سلامت روده بسیار مهماند و میتوانند التهاب را که با خطر بالاتر بیماری مرتبط است، مهار کنند.
۲- میتوانند باعث کاهش یبوست شوند
اگر دچار یبوست هستید، ممکن است پروبیوتیکها تسکیندهنده شما باشند. بنابر گزارش ISAPPپروبیوتیکها حرکات روده را تنظیم میکنند و میتوانند علائم یبوست را کاهش دهند.
با این حال، اگر دچار سندروم روده تحریکپذیر یا IBS هستید، باید مورد بررسی بیشتر قرار بگیرید. بررسی سال ۲۰۲۰ در نشریه Experimental and Therapeutic Medicine نشان داد که پروبیوتیکها میتوانند باعث کاهش یبوست در افراد مبتلا به IBS شوند. با این حال، مطالعهای که در سال ۲۰۲۱ در نشریه Nutrients منتشر شد، نشان میدهد که شواهد برای نتیجهگیری قطعی بسیار محدود است. نفخ و گاز از عوارض جانبی شناختهشده پروبیوتیکها هستند؛ بنابراین اگر مستعد ابتلا به این علائم هستید، بهتر است مصرفتان را از مقدار اندک شروع کنید.
۳- میتوانند باعث شوند احساس سیری بیشتری کنید
آیا میخواهید وزن کم کنید؟ ممکن است ادعاهایی شنیده باشید مبنی بر اینکه پروبیوتیکها اشتها را کاهش میدهند و به شما احساس سیری میدهند که منجر به به کاهش وزن میشود. خبر خوب اینکه برای پشتیبانی از این دیدگاه، شواهد در حال پدیدار شدن هستند. یک کارآزمایی منتشرشده در مجله آمریکایی تغذیه بالینی نشان داد که اولیگو فروکتوز (نوعی فیبر غذایی که بهطور طبیعی در غذاهایی مانند پیاز، تره فرنگی، سیر و جوی دوسر یافت میشود)، در بزرگسالان دارای اضافه وزن، هورمون گرسنگی گرلین را سرکوب میکند.
۴- میتوانند باعث بهبود جذب مواد معدنی شوند
مواد معدنی بخش مهمی از رژیم غذایی سالم را تشکیل میدهند. روده باید این مواد معدنی را جذب کند تا از مزایای کامل آن بهرهمند شود. طبق گفته آکادمی تغذیه و رژیم غذایی ایالات متحده، پروبیوتیکها میتوانند جذب مواد معدنی مانند کلسیم را که برای دندانها و استخوانهای قوی ضروری است، بهبود بخشند.
۵- میتوانند باعث تنظیم قند خون شوند
اگر به دیابت مبتلا هستید، تنظیم قند خون میتواند به کنترل علائمتان کمک کند. بنابر یافتههای ISAPP ، پروبیوتیکها باعث بهبود کنترل قند خون میشوند. در سال 2019 از بررسی حاصل از ۳۳ مطالعه در نشریه Translational Medicine چاپ شد که نشان میداد مصرف پروبیوتیک باعث کاهش سطح قند خون ناشتا و کاهش HbA1c (نشانگر کنترل قند خون) میشود.
با این حال، در مورد میزان تأثیر پروبیوتیکها همچنان پرسشهایی وجود دارند. یک کارآزمایی که در سال ۲۰۲۱ انجام شد، نشان داد شش هفته مصرف پروبیوتیک در سطح گلوکز ناشتا در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، تفاوت اندکی ایجاد میکند. محققان به این نتیجه رسیدند که شاید برای تأثیر بر سطح قند خون، مدت زمان طولانیتری لازم باشد.
کد مطلب: 69504
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/69504/مزایای-هشتگانه-پروبیوتیک-ها