ایتنا - این سیاره به خاطر شباهت به زمین از جنبههای مختلف مانند اندازه و جرم جذاب و مسحورکننده است.
این یافتهها میتوانند در نهایت به پاسخ دادن به پرسش دیرینه در مورد آنچه در سیاره خواهر ما میگذرد، کمک کند.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، زهره مدتها است که موضوع حدس و گمانهزنی دانشمندان بوده است؛ حتی برخی از آنان بر این باورند که این سیاره ممکن است میزبان حیات بیگانه باشد. این سیاره همچنین به دلیل شباهتش به زمین از جنبههای مختلف مانند اندازه و جرم، جذاب و مسحورکننده است.
اما دانشمندان هرگز به طور قطعی نمیدانستند که آیا این سیاره زیر سطح خود فعالیت ژئولوژیک دارد یا نه. تفاوت این سیاره با زمین در این است که این سیاره صفحات تکتونیکی را که در سیاره ما خاستگاه فعالیتهای آتشفشانی است، ندارد.
اینک دانشمندان در پی یافتن آنچه به نظر میرسد بقایای فورانها و جریانهای گدازهای باشد، بر این باورند شواهدی پیدا کردهاند که نشان میدهد این سیاره بهرغم آنچه گفته شد، فعالیت آتشفشانی دارد.
دانشمندان در سال ۱۹۹۱ یک شکاف آتشفشانی به مساحت یک مایلمربع (حدود ۲.۶ کیلومترمربع) را مشاهده کردند که به نظر میرسید شکل آن عوض شده و طی هشت ماه رشد کرده است. آنچه یک سازند دایرهای یک مایلمربعی بود، هشت ماه بعد به شکل نامنظمی تبدیل شد که ۵۰ درصد بزرگتر بود.
پژوهشگران تصور میکنند محتملترین توضیح این است که گدازه از یک شکاف آتشفشانی که بخشی از منظومه آتشفشانی بزرگتر کوههای مات (Maat) است، خارج شده است. به گمان محققان، این جریانها طی هشت ماه، دریاچهای را بین دو ساختار تشکیل دادهاند. اگرچه مشخص نیست که آیا مایع بوده یا سرد شده و به جامد تبدیل شده است یا نه.
رابرت هریک، استاد پژوهشی در موسسه ژئوفیزیک فیربنکس دانشگاه آلاسکا، گفت: «اکنون میتوانیم بگوییم که زهره در حال حاضر از نظر آتشفشانی فعال است. به این معنا که سالانه دستکم چند فوران وجود دارد. ما میتوانیم انتظار داشته باشیم که ماموریتهای آتی زهره جریانهای آتشفشانی جدیدی را مشاهده کنند که از زمان پایان ماموریت ماژلان در سه دهه پیش رخ دادهاند و اصولا باید در حالی که دو ماموریت مداری آینده در حال جمعآوری تصاویرند، وقوع برخی فعالیتهای آتشفشانی را شاهد باشیم.
اکتشافهای جدید در تصاویر راداری که فضاپیمای ماژلان بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۲ از این سیاره گرفت، پیدا شد. اگرچه این تصاویر قدیمی بودند، جستوجو میان آنها و یافتن موفقیتآمیز تغییرات در ویژگیهایی که نشاندهنده فعالیت زیر سطح بودند، برای دانشمندان تا زمان حاضر زمان برد.
مقالهای که این یافتهها را شرح میدهد، «تغییرات سطحی مشاهدهشده در آتشفشان زهره طی ماموریت ماژلان»، در مجله «ساینس» منتشر شده است.