ایتنا - وقتی روشنایی ابرنواختر از بین رفت، یک قاشق چایخوری از مواد این ستاره ۱۰ میلیون تن جرم خواهد داشت.
انفجار ابرنواختر در آسمان شب
11 خرداد 1402 ساعت 18:54
ایتنا - وقتی روشنایی ابرنواختر از بین رفت، یک قاشق چایخوری از مواد این ستاره ۱۰ میلیون تن جرم خواهد داشت.
پیای مدیا در گزارشی توضیح داد که ابرغولهای سرخ به ستارگان بسیار بزرگی گفته میشود که به مراحل نهایی حیات خود نزدیک میشوند.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، این انفجار حدود ۱۰ روز پیش و زمانی شناسایی شد که اخترشناسان تلاش میکردند یک ابرنواختری[یک انفجار عظیم و درخشان ستارهای] را که هر دهه یک بار رخ میدهد، رصد کنند.
ابرنواختر با نام اسان ۲۰۲۳ آیاکساف در کهکشان فرفره رخ داد و نخستین بار یک ستارهشناس آماتور ژاپنی در روز ۱۹ ماه مه آن را کشف کرد.
دکتر جوآن پلجر، اخترفیزیکدان دانشگاه سنترال لانکاشایر، با نگاهی به دادههای موجود که از کهکشان فرفره گردآوری کرده، میگوید که این ستاره یک ابرغول سرخ است.
او به پیای مدیا گفت: این خوشبختی محض است که این ابرنواختر در کهکشانی پیدا میشود که من طی ۱۰ سال گذشته در حال مطالعه و بررسی آن بودهام.
او با اشاره به اینکه تا چه حد از کشف چنین ستارهای هیجانزده شده است، افوزد: «وقتی که ما یک ابرغول سرخ پیدا میکنیم، میدانیم که این ستاره اصولا در مراحل نهایی حیات خود به سر میبرد اما نمیدانیم که ابرنواختری چه زمانی رخ میدهد. ممکن است این اتفاق سال بعد باشد یا حتی یک میلیون سال بعد.»
او میگوید این نزدیکترین مورد ابرنواختری است که بشر طی بیش از یک دهه شاهد آن بوده است و همین باعث میشود این رخداد بسیار هیجانانگیز باشد.
یافتههای او برای انتشار به آستروفیزیکال ژورنال لترز ارسال شدهاند و در حال بررسی و داوری هستند.
دکتر پلجر میگوید ستاره اصلی چیزی بین ۸ تا ۱۲ برابر خورشید جرم داشته و احتمالا بین ۳۰ تا ۵۰ میلیون ساله بوده است.
این رخداد ابرنواختر نوع ۲ زمانی رخ میدهد که سوخت یک ستاره عظیم به پایان میرسد و در نتیجه ستاره تا حد یک ابرغول سرخ متورم میشود.
ابرغولهای سرخ با سوزاندن عناصر مختلف از جمله هیدروژن و هیلیوم تا چند میلیون سال همچنان به بقای خود ادامه میدهند.
کد مطلب: 73153
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/73153/انفجار-ابرنواختر-آسمان-شب