چگونه انسان اولیه ۸۴ هزار سال پیش آفریقا را ترک کرد؟
ایتنا - یک کشف علمی مهم تایید کرده است که چطور انسان اولیه حدود ۸۴ هزار سال پیش آفریقا را ترک کرد.
دانشمندان دانشگاه ساوثهمپتون ادعا میکنند که اثبات کردهاند مسیری که انسانهای اولیه به سمت اروپا و آسیا طی کردند یک «دالان پرآب» از کانالهای رودخانهای در شبهجزیره سینا و از میان اردن بوده است.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، این گروه پژوهشی در بررسی ابزارهای دستی بهدستآمده در کناره کانالهای رودخانهای باستانی که بهمرور زمان خشک شدهاند، از شیوههای تاریخگذاری تخصصی استفاده کردند و فهمیدند احتمالا حدود ۸۴ هزار سال پیش استفاده شده بودند.
این دانشمندان، که با دانشمندانی در سراسر جهان همکاری میکنند، میگویند این موضوع ثابت میکند که هموسپینها (انسان خردمند) در مسیرش از آفریقا به سمت اوراسیا، در امتداد کانالهای رودخانهای از میان دره «وادی الاردن» عبور کرده است.
پل کارلینگ، استاد زمینریختشناسی (ژئومورفولوژی) در دانشگاه ساوتهمپتون، گفت: «از مدتها قبل تصور میشد وقتی سطح دریا پایین بود، انسانها از گذرگاهی جنوبی، از طریق دریای سرخ از شاخ آفریقا، استفاده کردند تا به جنوب غربی عربستان برسند.
«با وجود این، پژوهش ما تایید میکند که مسیری پیمودهشده به سمت شمال وجود داشت، که از تنها راه زمینی از آفریقا به اوراسیا میگذرد.
«شواهد ما که بهتازگی منتشر شده است قطعهای کلیدی در پازلی است که نشان میدهد انسانها با استفاده از مسیری شمالی مهاجرت کردندــ در حالی که در مراتع خشکتر حیوانات وحشی فراوان را شکار میکردند، از نواحی باتلاقی کوچک بهعنوان محل اتراق استفاده میکردند.
«گرچه پژوهشهای پیشین در جستوجوی دریاچههای بزرگ بهعنوان خندقهای آبرسانی احتمالی بود، در حقیقت نواحی باتلاقی کوچک بهعنوان اتراقگاههای بین راهی در طول مهاجرت اهمیت زیادی داشتند.»
این پژوهش، که در نشریه پیشرفتهای علم (Science Advances) منتشر شده است، نتیجه استفاده دانشمندان از شیوههای تاریخگذاری تابناکی بود که کمک میکرد قدمت رسوبی را که ابزارها در آن مدفون بودند از طریق برآورد زمانی که رسوب آخرین بار در معرض نور بوده است، تعیین کنند.
یافتهها نشان داد که ابزارها احتمالا در دورهای استفاده شدهاند که انسانها آفریقا را ترک کردند و به سمت اوراسیا رفتند. انسانهای امروزی بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار سال قبل در آفریقا تکامل پیدا کردند و در چند مرحله از این قاره پراکنده شدند تا بعد در آسیا و سپس در اروپا ساکن شوند.
دکتر محمود عباس، نویسنده اصلی این پژوهش از دانشگاه شانتو در چین، گفت: «سرزمین شام برای انسانهای امروزی مانند دالانی پرآب عمل کرد تا طی آخرین دوره میانیخچالی از آفریقا پراکنده و خارج شوند، و ما اکنون نشان دادهایم که این موضوع در منطقه دره وادی الاردن بوده است.
«شواهد پارینهآبشناسی از صحرای اردن شناخت ما از وضعیت زیستمحیطی آن دوره را افزایش میدهد.
«بهجای صحرای خشک، مراتع گرمدشت منابع ضروری و موردنیاز برای بقای انسانها در طول سفرشان از آفریقا به جنوب غرب آسیا و دورتر را تامین میکردند.»