میگرن و سردردهای خوشهای با ساعت درونی بدن مرتبط است
ایتنا - بر اساس پژوهش جدید، دو نوع سردرد شدید میگرن و سردرد خوشهای به ساعت بدن افراد مربوط میشود.
سردرد خوشهای که نوع شدیدی از سردرد به شمار میرود در اطراف چشم فرد مبتلا، درد شدیدی ایجاد میکند.
سردرد خوشهای در مردان شایعتر است و هر حمله آن حدود ۱۵ دقیقه طول میکشد. اما گاهی این حملهها میتواند بین یک تا سه ساعت هم طول بکشد.
میگرن هم نوعی سردرد شدید است که در بین زنان سه برابر بیشتر از مردان شیوع دارد. برخلاف سردردهای خوشهای که در طول شب اتفاق میافتند، میگرن در طول روز بروز میکند.
دکتر مارک بوریش، نویسنده اصلی این پژوهش، میگوید: «سردهای خوشهای به سردردهای شبانهروزی معروفاند، اما دانستن چگونگی میگرنهای شبانهروزی جالب است.»
در این پژوهش که از طریق روش آماری متاآنالیز انجام شد، ۷۲ تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیقات به ساعت داخلی بدن که بر سردردها تاثیر دارد، پرداخته بودند.
محققان از طریق این دادهها، زمان مشخصی از روز و دوره مشخصی از سال را که در آن افراد دچار سردرد میشدند، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.
در برخی از این تحقیقات همچنین ژنهای مربوط به چرخه شبانهروزی افرادی که با انواع سردردها مواجهاند، مورد بررسی قرار گرفتند.
محققان پس از بررسی نتایج دریافتند: «سردردهای خوشهای با چرخههای شبانهروزی، بهویژه در طول تغییرات فصل در بهار و پاییز، ارتباط نزدیکی دارد.»
بیش از ۷۰ درصد از افرادی که در ۱۶ تحقیق روی سردردهای خوشهای شرکت کردند، حملههای بیشتری را در این فصلها گزارش کردند و تایید کردند که معمولا این حملهها بین ساعات پایانی شب و ساعات اولیه صبح رخ میدهد.
در حوزه ژنتیک هم محققان پیبردند پنج ژن از ۹ ژن مرتبط با سردردهای خوشهای، در تنظیم چرخه شبانهروزی سردرد نقش دارند.
نکته تعجبآور برای محققان این بود که نیمی از سردردهای میگرنی در این هشت تحقیق با فراز و فرود در طی شبانهروز و همچنین در طول سال همراه بود.
طبق این پژوهش، اکثر مردم در طول صبح، روز یا عصر میگرن داشتند و از ساعت ۱۱ شب تا ۷ صبح یک افت شدید در سردرد مشاهده میشد. افراد مبتلا به میگرن همچنین بین ماههای آوریل و اکتبر، با میگرنهای شدیدتری مواجه بودند.
به گفته بوریش، درک ارتباط بین چرخه شبانهروزی و اختلالات سردرد به درمانهای سودمند و کارآمد منتهی میشود.
او معتقد است داروها و روشهای درمانی که چرخه شبانهروزی را هدف قرار میدهد، میتواند روزنههای جدیدی در راه درمان این بیماری باشد.
نقش هورمونها در سردرد
علاوه بر چرخه شبانهروزی این متاآنالیز بر دو هورمون کورتیزول و ملاتونین متمرکز بود.
دکتر نارایان کیسون، متخصص مغز و اعصاب، میگوید: «هورمونها چرخه شبانهروزی ما را هدایت میکنند.»
هیپوتالاموس بخشی از مغز است که ساعت زیستشناسی بدن را کنترل میکنند. هیپوتالاموس با غددی مرتبط است که هورمون ملاتونین، یعنی هورمون خواب بدن و هورمون کورتیزول یا همان نشانه بیداری بدن را کنترل میکنند.
با توجه به این پژوهش، افراد مبتلا به میگرن معمولا نسبت به افرادی که این سردردها را ندارند، ملاتونین کمتری تولید میکنند. همچنین افراد مبتلا به سردردهای خوشهای، هم با سطح کورتیزول بیشتر و هم با سطح ملاتونین کمتر مواجهاند.
بوریش گفت: «کمبود خواب افزایش سطح کورتیزول را موجب میشود.»
البته او افزود: «ارتباط بین سطح ملاتونین و اختلالهای سردرد بسیار واضحتر از ارتباط بالقوه با کورتیزول است.»
به باور متخصصان، چرخههای شبانهروزی با سردردهای خوشهای ارتباط آشکاری دارد، در حالیکه میگرن وضعیت بسیار پیچیدهتری برای طبقهبندی است.
عوامل بسیار زیادی در میگرن تاثیر دارند. عواملی مانند سیگار کشیدن، رژیم غذایی، ژنتیک و میزان ورزش فرد از جمله عواملیاند که بر میگرن تاثیر میگذارند.
به باور متخصصان، میگرن اختلال پیچیدهای است که نیازمند تحقیق و پژوهش بیشتر است.