ایتنا - دانشمندان میدانند که شنیدن صدای وزوز یا زنگ زدن گوش میتواند به دلیل کاهش شنوایی، افزایش سن، آسیبهای سر و گردن یا قرار گرفتن در معرض صداهای بلند به وجود بیاید؛ اما آنچه واقعا در بدن اتفاق میافتد و باعث آن میشود، کمتر شناختهشده است.
پژوهش جدیدی که در نشریه ساینتفیک ریپورتز منتشر شد، نشان میدهد که علت وزوز گوش احتمالا شبیه سندرم اندام کاذب (خیالی) است؛ وضعیتی که در آن فرد در عضوی که آن را از دست داده است، احساس درد میکند.
استفان میسون، شنواییسنج بالینی در بوستون و نویسنده ارشد این پژوهش، توضیح میدهد: «این در واقع زمانی است که گوش مقداری از شنواییاش را از دست داده و مغز دیگر اطلاعات شنیداری دریافت نمیکند، بنابراین سعی میکند با افزایش فعالیتش این کمشنوایی را جبران کند؛ در نتیجه فرد مبتلا صداهایی را میشنود که وجود ندارند.»
میسون در ادامه میافزاید: «این درک از پدیده وزوز گوش در جامعه علمی چندان استقبال نشد. زیرا معمولا فرض بر این است که فرد مبتلا به وزوز گوش از قبل دچار مشکل کمشنوایی بوده است. با این حال افراد مبتلا به وزوز گوش در آزمایشهای شنواییسنجی عملکردی طبیعی دارند. مثل آزمایش اودیومتری با صدای خالص (PTA/Pure Tone Audiometry) که فرد با شنیدن صدای بوق دستانش را بلند میکند و بدین ترتیب تا پایینترین تن صدایی را که میشنود اندازهگیری کنند. اما یافتههای این مطالعه نشان میدهد که آزمایش صدای خالص اعصاب حساس به صداهای ملایمتر را ارزیابی میکند و کاهش شنوایی پنهان ناشی از آسیب به اعصاب شنوایی گوش داخلی را که به صداهای بلندتر حساس است، در نظر نمیگیرد.»
میسون گفت: «ما اکنون میدانیم که تست شنوایی کل داستان را به ما نمیگوید.»
در پژوهشی که انجام شد، ۲۹۴ شرکتکننده در رده سنی ۱۸ تا ۷۲ سال شرکت کردند که همگی در آزمایش اودیومتری با صدای خالص عملکرد طبیعی داشتند. شرکتکنندگان به سه گروه تقسیم شدند: ۲۰۱ بزرگسال که هرگز وزوز گوش نداشتند، ۶۴ نفر که وزوز گوش موقت داشتند و ۲۹ نفر که حداقل به مدت ششماه وزوز گوش ثابت داشتند.
محققان از طریق آزمایش کاهش شنوایی شامل گذاشتن الکترودهایی در کانال گوش و روی پوست سر شرکتکنندگان، فعالیت عصب شنوایی گوش داخلی و مغز در پاسخ به صداهای کلیکی را اندازهگیری کردند.
این پژوهش نشان داد بیماران مبتلا به وزوز احتمالا اعصاب شنوایی آسیبدیده دارند که دیگر سیگنالها را به مغزشان ارسال نمیکند و این حالت موجب نوعی فعالیت مغز میشود که به واسطه آن بیماران صدای زنگ، وزوز یا خشخش میشنوند.
بر اساس این پژوهش، ۱۵ درصد بزرگسالان در سراسر جهان وزوز گوش دارند.
به گفته میسون، «هر کاری که برای درک بهتر دلیل وزوز گوش انجام شود، گام مهمی به سوی درمان است.»
این پژوهش دریافت افرادی که وزوز گوش دارند، اغلب برای خوابیدن با مشکل مواجهاند و احساس اضطراب یا افسردگی میکنند.
آنیرودا دشپند، رئیس بخش علوم گفتارــزبانــشنوایی دانشگاهی در نیویورک، میگوید: «اگرچه برای وزوز گوش هیچ درمانی وجود ندارد، کارهای سادهای هستند که افراد میتوانند برای محافظت از خود و پیشگیری از ابتلا به این بیماری انجام دهند.»
به گفته او، شایعترین علت کمشنوایی در سالهای اخیر گوش دادن به موسیقی با هدفون یا بلندگو با صدای زیاد است و اگرچه برای اعلام یک درجه ایمن برای صدا هنوز آزمایشهای بسیاری موردنیاز است، او تاکید میکند که نباید صدای گوشی را بلندتر از ۵۰ درصد حداکثر صدا بالا برد.
دشپند همچنین توصیه میکند: «در محیطهایی که نمیتوان صداهای اطراف را کنترل کرد، مانند کنسرتها، میتوانید برای کنترل بلندی صدا از گوشگیر استفاده کنید.»