ایتنا - حمله قلبی زمانی رخ میدهد که جریان خون به قلب مسدود میشود و دلیل آن لختهشدن خون در عروق کرونر است که خون را به قلب شما میرساند.
در حالی که هر دو گروه زنان و مردان دچار حمله قلبی میشوند، این وضعیت در مردان شایعتر است. با آگاهی داشتن به نشانههای حمله قلبی در مردان میتوانید در صورت وقوع خطر با اورژانس تماس بگیرید.
مردان اغلب با ناراحتی در قفسه سینه، درد بالای بدن، تنگی نفس یا عرق سرد مواجه میشوند، که البته زنان را هم تحت تاثیر قرار میدهد. اما علاوه بر اینها مردان نشانههایی دارند که با زنان متفاوت است.
نشانههای حمله قلبی در مردان عبارتاند از:
فشار قفسه سینه، درد، یا ناراحتی که در مرکز قفسه سینه رخ میدهد. این فشار و ناراحتی بیش از چند دقیقه طول میکشد یا طی یک چرخه فروکش میکند و سپس دوباره بیشتر میشود.
• سرگیجه
• آریتمی یا ضربان قلب سریع یا نامنظم
• تنگی نفس بدون ناراحتی قفسه سینه یا همراه با ناراحتی
• درد، سفتی یا بیحسی در ناحیه بالای کمر، مانند یک یا هر دو بازو، پشت، گردن، فک یا معده
همچنین علامتهایی مانند درد در بازوی چپ، عرق سرد ریختن و ناراحتی معده یا سوءهاضمه، در حمله قلبی مردان شایع است.
حمله قلبی خاموش
همه حملات قلبی نشانههای یکسانی ایجاد نمیکنند. برخی حملات قلبی نسبت به حمله قلبی رایج درد کمتر یا اثرات جزییتری ایجاد میکنند.
حملههای قلبی که درد شدید قفسه سینه رایج ایجاد نمیکنند موارد زیر را شامل میشوند:
حمله قلبی یا آنفارکتوس میوکارد: این وضعیت زمانی اتفاق میافتد که جریان خون در یکی از عروق کرونر اصلی تا حدی مسدود شود. این حمله قلبی کوچک، انتقال خون حاوی اکسیژن به عضله قلب را محدود میکند، اما معمولا باعث آسیب شدید قلب نمیشود.
حمله قلبی یا آنفارکتوس میوکارد خاموش: در برخی موارد حمله قلبی با علامتهای ناشناخته یا بدون هیچ علامتی رخ میدهد. این حمله قلبی خاموش نامیده میشود و بین ۲۰ تا ۵۰ درصد از حملههای قلبی را تشکیل میدهد.
علامتهای حمله قلبی در برخی موارد ممکن است نادیده گرفته شوند یا با شرایط دیگر اشتباه گرفته شوند.
حتی اگر لخته خون در شریانها به خودی خود حل شوند، بازهم میتوانند آسیب جبرانناپذیری ایجاد کنند و خطر حمله قلبی شایع را افزایش دهند.
در صورت مشاهده هر کدام از این نشانهها حتما با پزشک یا متخصص مربوط به مراقبتهای پزشکی تماس بگیرید.
• ضعف یا خستگی طولانی مدت
• تنگی نفس
• احساس ناراحتی عمومی
• تعریق بیدلیل
• حالت تهوع یا استفراغ
• حالت سبکی در سر یا سرگیجه
• درد خفیف در گلو یا قفسه سینه
• درد در پشت یا بازوها، شبیه به رگبهرگ شدن یا کشیده شدن عضلات
• تفاوت حمله قلبی و ایست قلبی
در حالی که حمله قلبی و ایست قلبی هر دو جزو موارد اضطراری پزشکی به شمار میروند، شرایط متفاوتی دارند.
حمله قلبی به دلیل انسداد جریان خون به قلب ایجاد میشود و معمولا درد شدید، احساس ضعف و ناراحتی در گردن یا فک ایجاد میکند.
ایست قلبی زمانی اتفاق میافتد که قلب بهدلیل نقص در سیستم الکتریکی از تپش باز میایستد و به از دست رفتن ناگهانی هوشیاری، پایین آمدن نبض و قطع تنفس منجر میشود. این حالت گاهی پس از حمله قلبی یا در نتیجه برخی بیماریها به وجود میآید.
نشانههای خطر در مردان که نباید نادیده گرفت
برای فردی که دچار حمله قلبی شده است، حتی چند دقیقه هم بسیار حیاتی است.
در مواردی که حمله قلبی شدید نیست، علامتهای هشداردهنده حمله قلبی به تدریج شروع شود و سپس شدیدتر شود.
اگر با هر یک از موارد زیر مواجه شدید، حتما با اورژانس تماس بگیرید:
آنژین یا درد قفسه سینه در مرکز قفسه سینه رخ میدهد. این درد معمولا بیش از چند دقیقه طول میکشد و از بین میرود. فردی که این درد را دارد آن را به شکل احساس پری، درد یا فشار ناخوشایند توصیف میکند.
• ناراحتی یا درد در فک، گردن، پشت، معده یا یک یا هر دو بازو
• تنگی نفس همراه با ناراحتی قفسه سینه یا بدون این ناراحتی
• عرق سرد
• حالت تهوع یا استفراغ
• حالت سبکی در سر یا غش کردن
• میانگین سنی مردانی که دچار حمله قلبی میشوند
میانگین سن اولین حمله قلبی در مردان در ایالات متحده ۶۵ سال است. با این حال، حمله قلبی برای هر فردی در هر سنی اتفاق میافتد. حمله قلبی در ۴ تا ۱۰ درصد مردان ایالات متحده، پیش از ۴۵ سالگی اتفاق میافتد.
چرا مردان بیشتر دچار حمله قلبی میشوند؟
تحقیقات نشان میدهد: مردان تقریبا دو برابر زنان در طول زندگی دچار حمله قلبی میشوند. سن بالا و سابقه بیماری قلبی در خانواده خطر ابتلا به حمله قلبی را افزایش میدهد.
عواملی که باعث میشود مردان بیشتر از زنان دچار حمله قلبی شوند عبارتاند از:
فشار خون
فشار خون بالا یک خطر اصلی برای بیماریهای قلبی و حملات قلبی است. تحقیقات نشان میدهد این میزان در مردان بیشتر است و در زنان هم پس از دوران یائسگی افزایش مییابد.
همچنین مردان در مقایسه با زنان نسبت به فشار خون بالا آگاهی کمتری دارند و به همین دلیل، امکان دارد مدت زمان بیشتری را با مشکل فشار خون بالا – بدون آنکه از آن خبر داشته باشند – سپری کنند.
استرس
یکی از موارد مهم در ابتلا به حمله قلبی میزان استرسی است که مردان با مواجهاند.
تحقیقات نشان میدهد که مردان میانسالی که زیاد نگراناند، بیشتر با عوامل زمینهساز حمله قلبی مانند چاقی، فشار خون بالا و کلسترول بالا مواجهاند که با افزایش سن به بیماریهای قلبی منجر میشوند.
سیگار کشیدن
یکی دیگر از عوامل خطر در حملههای قلبی سیگار کشیدن است که باعث باریک شدن عروق خونی میشود. به طور معمول، مردان نسبت به زنان تمایل بیشتری برای مصرف تنباکو دارند.
فعالیت بدنی
یکی دیگر از عوامل خطر در ابتلا به حمله قلبی نداشتن فعالیت بدنی و تحرک است. با توجه به تحقیقات مردانی که فعالیت بدنی کمی دارند با خطر ۳۶.۲ درصد ابتلا به حمله قلبی مواجهاند. این میزان خطر در مردانی که فعالیت بدنی مناسبی دارند ۳۱.۶ درصد است.
برای پیشگیری از حملات قلبی به مردان توصیه میشود فشار خونشان را به صورت منظم کنترل کنند، کشیدن سیگار و مصرف تنباکو را کنار بگذارند و فعالیت بدنی را افزایش دهند.
متخصصان همچین توصیه میکنند تا مردان رژیم غذایی سالمی را دنبال کنند و سراغ روشهای کاهش استرس مانند یوگا و مراقبه بروند.