ویروسها دوباره با احتمال ایجاد آلزایمر مرتبط تشخیص داده شدند
ایتنا - عفونتهای رودهای و مننژیت (که هر دو اغلب توسط یک ویروس ایجاد میشوند)، و همچنین ویروس واریسلا-زوستر، که باعث زونا میشود، نیز در ایجاد چندین بیماری عصبی دژنراتیو (زوال عصبی) نقش دارند.
مطالعهای که بر روی حدود 500000 پرونده پزشکی انجام شده نشان داد که عفونتهای ویروسی شدید مانند آنسفالیت و سینهپهلو (ذاتالریه) خطر ابتلا به بیماریهای عصبی مانند پارکینسون و آلزایمر را افزایش میدهند.
به گزارش ایتنا و به نقل از ساینسآلرت، محققان 22 ارتباط را بین عفونتهای ویروسی و بیماریهای عصبی در مطالعه روی 450000 نفر پیدا کردند.
احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر در افرادی که به خاطر ابتلا به نوعی التهاب مغزی به نام آنسفالیت ویروسی تحت درمان قرار گرفتند، 31 برابر بیشتر بود. (از هر 406 مورد آنسفالیت ویروسی، 24 مورد به بیماری آلزایمر مبتلا شدند – یعنی حدود 6 درصد آنها).
به نظر میرسد افرادی که پس از ابتلا به آنفولانزا به دلیل سینهپهلو در بیمارستان بستری شده بودند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری آلزایمر، زوال عقل، بیماری پارکینسون و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) هستند.
عفونتهای رودهای و مننژیت (که هر دو اغلب توسط یک ویروس ایجاد میشوند)، و همچنین ویروس واریسلا-زوستر، که باعث زونا میشود، نیز در ایجاد چندین بیماری عصبی دژنراتیو (زوال عصبی) نقش دارند.
تأثیر عفونتهای ویروسی بر مغز در برخی موارد تا 15 سال ادامه داشت. و هیچ موردی مشخص نشد که قرار گرفتن در معرض ویروسها نقش محافظتکننده داشته باشد.
حدود 80 درصد از ویروسهای دخیل در بیماریهای مغزی «نوروتروفیک» در نظر گرفته میشوند، به این معنی که میتوانند از مانع میان خون و مغز عبور کنند.
این پژوهشگران نوشتند: «به طرز قابل توجهی، در حال حاضر واکسنهایی برای برخی از این ویروسها از جمله آنفولانزا، زونا (واریسلا زوستر) و سینهپهلو در دسترس است. اگرچه واکسنها از همه حالتهای بیماری جلوگیری نمیکنند، اما به طور چشمگیری احتمال بستری شدن در بیمارستان را کاهش میدهند. این شواهد نشان میدهد که واکسیناسیون ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای عصبی را کاهش دهد».
در سال 2022، مطالعهای که بر روی بیش از 10 میلیون نفر انجام شده بود، ویروس اپشتین-بار را با افزایش 32 برابری خطر ابتلا به اماس مرتبط تشخیص داد.