ایتنا - یخ با وجود سنگینی، چگالی کمتری نسبت به آب مایع دارد. این موضوع دلیل اصلی شناور ماندن یخ روی سطح آب است.
به گفته پروفسور مای نیمان، استاد شیمی دانشگاه اورگن، این یک ناهنجاری در طبیعت است. معمولاً مواد در حالت جامد چگالی بیشتری دارند. اما آب تنها مادهای است که در حالت جامد چگالی کمتری نسبت به حالت مایع دارد.
دلیل این امر به ساختار مولکولی آب برمیگردد. هنگامیکه آب یخ میزند، پیوندهای هیدروژنی میان مولکولهای آب ایجاد میشود که باعث دور شدن مولکولها از هم و ایجاد ساختاری حجیمتر میگردد.
در نتیجه حجم مشخصی از یخ کمتر از همان حجم آب مایع است و یخ از آب چگالی کمتری دارد. به همین دلیل یخ روی سطح آب شناور میماند.
این ناهنجاری چگالی در آب برای حیات روی کره زمین بسیار حائز اهمیت است. چرا که به حفاظت از موجودات دریایی در زمستان و نیز عایقبندی حرارتی زمین کمک شایانی میکند.