ده سال گذشته، رکورد گرمترین سالها را در جهان شکستند
ایتنا - از زمان شروع ثبت دمای هوا، ده سال گذشته گرمترین سالها در جهان بودهاند. این یافته از نکات محوری گزارش سالانه سازمان جهانی هواشناسی (WMO) است که در نشست سازمان ملل در ژنو ارائه شده است.
سازمان جهانی هواشناسی (WMO) میگوید که ده سال گذشته، رکورد گرمترین سالها را در جهان شکستهاند و سال ۲۰۲۳ از ژانویه تا دسامبر گرمترین دوره، از زمان شروع ثبت دما بوده است.
این یافته از نکات محوری گزارش سالانه سازمان یادشده است که روز سهشنبه ۱۹ مارس (۲۹ اسفند) در دومین روز نشست سازمان ملل در ژنو ارائه شد.
بر اساس این گزارش میانگین هوا نزدیک به سطح زمین، ۱.۴۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پایه قبل از انقلاب صنعتی بوده است. در حالی که بر اساس توافقنامه اقلیمی پاریس در سال ۲۰۱۵، افزایش دما باید به ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از انقلاب صنعتی محدود شود.
سلست سائولو، دبیر کل WMO ضمن ارائه این گزارش گفت: «گرم شدن اقیانوسها، عقبنشینی یخچالهای طبیعی و آب شدن یخهای قطبی در وضعیتی بسیار نگرانکننده است.»
در سال ۲۰۲۳، بیش از ۹۰ درصد اقیانوسها تحت تأثیر گرمایش زمین قرار گرفتند. آمارها نشان میدهد که یخچالهای طبیعی نیز بیشترین میزان ذوب یخ را از سال ۱۹۵۰ تجربه کردهاند. وسعت یخهای قطب جنوب نیز کمترین میزان خود را نشان میدهد به طوری که طبق دادههای اواخر زمستان ۲۰۲۳، وسعت این یخها یک میلیون کیلومتر مربع کمتر از رکورد منفی قبلی بوده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در این کنفرانس هشدار داد که رکوردهای متعدد گرما، "کره زمین را سیارهای در لبه پرتگاه" نشان میدهد.
او در ادامه با اشاره به این که استفاده از سوختهای فسیلی منجر به بروز "فاجعه آب و هوایی" بیسابقهای شده، تاکید کرد که آژیرهای هشدار در مورد افزایش دما در جهان به صدا درآمده اند. گوترش اوایل دسامبر ۲۰۲۳ و در جریان نشست دوهفتهای تغییرات اقلیمی در دبی نیز در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) نوشته بود: «چه بخواهید و چه نخواهید، حذف تدریجی سوخت فسیلی اجتنابناپذیر است. امیدواریم خیلی دیر نشود.»
این اظهارات او در واکنش به کشورهای تولیدکننده نفت و گاز بود، کشورهایی از جمله کویت و عربستان سعودی که با به کارگیری واژه "حذف سوختهای فسیلی" در متن پیشنویس توافق نهایی این نشست مخالف بودند.