ایتنا - یکی از بزرگترین شبکه رایانههای هک شده (باتنت) جهان، که عامل سرقت نزدیک به ۶ میلیارد دلار (۴.۷ میلیارد پوند) بود، در پی تلاش بینالمللی سازمانهای مجری قانون تعطیل شده است.
وزارت دادگستری آمریکا، که هدایت این عملیات را بر عهده داشت، اعلام کرد باتنت ۹۱۱ اس۵ متشکل از بیش از ۱۹ میلیون دستگاه هکشده بود، که از آن برای تسهیل حملات سایبری، کلاهبرداری در مقیاس کلان، تهدید به بمبگذاری و حتی بهرهکشی از کودکان استفاده میشد.
یونهه وانگ، تبعه ۳۵ ساله چینی، ۲۴ مه به اتهام ایجاد و اداره باتنت ۹۱۱ اس۵ از خانهاش در سنت کیتس و نویس، دستگیر شد.
مریک گارلند، دادستان کل آمریکا، گفت: «این عملیات که با هدایت وزارت دادگستری انجام شد، متحدان مجری قانون از سراسر جهان را گرد هم آورد تا فعالیت ۹۱۱ اس۵ متوقف شود.»
«این پرونده بهروشنی نشان میدهد که دست بلند قانون از مرزها عبور میکند و به اعماق سایههای وب تاریک میرسد، و وزارت دادگستری هرگز از مبارزه برای پاسخگو کردن مجرمان سایبری دست نخواهد کشید.»
بنا بر اعلام افبیآی، باتنت ۹۱۱ اس۵ رایانهها در نزدیک به ۲۰۰ کشور در سراسر جهان را آلوده کرده بود و سپس، از طریق ۱۵۰ سرور اختصاصی که ادعا میشود وانگ راهاندازی کرده بود، کنترل میشدند.
بنا بر کیفرخواستی که در ۲۴ مه اعلام شد در فاصله سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲، برای آلوده کردن و خرابکاری در میلیونها رایانه خانگی از بدافزار استفاده شد و در نتیجه، باتنتی تشکیل شد که قادر به انجام جرایم سایبری بود.
آنطور که ادعا میشود، وانگ دسترسی به باتنت را به خلافکارها میفروخت، که از آن استفاده میکردند تا سیستمهای شناسایی جعل و کلاهبرداری را دور بزنند و میلیاردها دلار از موسسات مالی سرقت کنند.
بر اساس گزارشها، یکی از اهداف این باتنت یک برنامه کمک مالی در دوره همهگیری کرونا در آمریکا بود، که از باتنت برای جعل ادعاهای دریافت خسارت از بیمه از طریق نشانیهای آیپی هکشده استفاده شده بود. بر اساس اعلام افبیآی، بیش از نیم میلیون ادعای جعلی به ضرر ۵.۹ میلیارد دلاری این برنامهها منجر شد.
کریستوفر ری، مدیر افبیآی، گفت: «افبیآی، با همکاری شرکای بینالمللی، عملیات سایبری زنجیرهای مشترکی برای برچیدن باتنت ۹۱۱ اس۵ انجام دادــ که احتمالا بزرگترین باتنتی است که تاکنون در جهان ایجاد شده است.»
«ما گرداننده این باتنت، یونهه وانگ، را دستگیر کردیم، زیرساختها و داراییها را ضبط کردیم، و مجازاتهایی علیه وانگ و همدستانش اعمال کردیم... ما همچنان خستگیناپذیر تلاش خواهیم کرد تا مجرمان سایبری را که از این فعالیت غیرقانونی سود میبرند شناسایی و دستگیر کنیم.»
در کیفرخواست آمده است وانگ با فروش دسترسی به این باتنت حدود ۹۹ میلیون دلار درآمد داشته است، که از این پول برای خرید املاک در آمریکا، سنت کیتس و نویس، چین، سنگاپور، تایلند و امارات متحده عربی استفاده کرده است.
سایر داراییهایی که مشمول مصادره شدهاند عبارتاند از دو بیامدبلیو، یک رولز رویس و چند ساعت مچی لوکس.
متیو اکسلرود، از دفتر صنعت و امنیت وزارت بازرگانی، گفت: «رفتار اظهارشده در این پرونده مثل این است که از یک فیلمنامه برداشته شده باشد: طرحی برای فروش دسترسی به میلیونها رایانه آلوده به بدافزار در سراسر جهان، که به خلافکارهای سراسر جهان امکان میدهد میلیاردها دلار سرقت کنند، تهدیدهای بمبگذاری ارسال کنند، و محتوای بهرهکشی از کودکان ردوبدل کنندــ بعد با استفاده از سود نزدیک به ۱۰۰ میلیون دلاری این طرح خودروها، ساعتها، و املاک لوکس خریداری شود.»
«اما آنچه در فیلمها نشان نمیدهند کار دقیق و پرزحمت نهادهای مجری قانون داخلی و بینالمللی است، که با شرکای صنعتی همکاری نزدیک دارند تا چنین طرح بیشرمانهای را متلاشی کنند و چنین دستگیری صورت بگیرد.»
وانگ در صورت محکومیت با حداکثر مجازات ۶۵ سال زندان مواجه میشود.