آیا واکسنهای کووید نرخ مرگومیر را افزایش دادهاند؟
ایتنا - احتمالا واکسنهای کووید-۱۹ دلیل افزایش مرگومیرهای بیسابقه در کشورهای غربی طی ۳ سال گذشته باشد.
محققان در اینباره ابراز نگرانی کردند و از مقامات و سیاستگذاران خواستند تا دلایل اصلی نرخ بالای مرگومیر را بهدقت بررسی کنند.
محققان دانشگاه وریج هلند، نرخ مرگومیر در ۴۷ کشور غربی را بررسی کردند. آنها دریافتند که با وجود واکسیناسیون گسترده و دیگر دستورالعملها برای کنترل ویروس کرونا، نرخ مرگومیر فزاینده در سال ۲۰۲۰ همچنان پیشرونده بود. طبق این تحقیقات، از سال ۲۰۲۰ تا کنون ۳ میلیون مرگومیر بیش از معمول در ایالات متحده، اروپا، و استرالیا رخ داده است. از این تعداد حدود یک میلیون مرگ در سال ۲۰۲۰ و در اوج همهگیری بوده است. اما این میزان با ۱.۲ میلیون مرگ بیشتر در سال ۲۰۲۱ و ۸۰۰ هزار مرگ در سال ۲۰۲۲ همچنان نرخ بالایی داشته است.
این نتایج تاکید میکند که این مرگومیرها نهتنها بهدلیل تاثیر مستقیم خود ویروس بوده است، که راهکارها و دستورالعملهای بهداشتی برای کنترل شیوع ویروس نیز بر میزان این مرگومیرها تاثیرگذار بوده است. محققان تاکید کردند که واکسنهای کووید-۱۹ عوارض جانبی جدی ازجمله سکته مغزی ایسکمیک (نرسیدن اکسیژن به مغز)، سندرمهای حاد کرونری و خونریزیهای مغزی داشته است.
شواهد و دادهها حاکی از آن است که هم متخصصان و هم شهروندان آسیبها، عوارض و مرگومیرهای ناشی از واکسیناسیون را به پایگاههای مختلف رسمی در کشورهای غربی گزارش کردهاند. در طول همهگیری سیاستمداران و رسانهها هر روز تاکید میکردند که هر مرگ ناشی از کووید-۱۹ حائز اهمیت است و هر زندگی ارزشمند است و باید از آن دربرابر کووید-۱۹ محافظت کرد.
در سراسر جهان بیش از ۶.۸ میلیون نفر جانشان را درپی ابتلا به کووید-۱۹ از دست دادند که این رقم احتمالا کمتر از تعداد مرگومیر واقعی است. برخی برآوردها نشان میدهد که احتمالا تعداد تلفات دو برابر آمار رسمی باشد. ایالات متحده با ۱.۱ میلیون مرگ بیشترین تلفات ناشی از ابتلا به کووید-۱۹ را داشت. اگرچه با افزایش ایمنی شمار مرگومیر کاهش یافته است، اما همچنان روزانه بیش از ۳۰۰ آمریکایی جانشان را بهدلیل ابتلا به ویروس کرونا از دست میدهند.
بیشترین میزان مرگومیر ناشی از کووید در میان افراد مسن مشاهده شد. براساس مطالعه جدید سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، بیش از ۸۰ درصد مرگومیرهای جهانی در ۲ سال اول همهگیری و در میان افراد ۶۰ سال و بالاتر بوده است.