کاربرد راستیآزمایی در فیسبوک که زاکربرگ به دنبال حذف آن است، چیست؟
مارک زاکربرگ، مدیرعامل فیسبوک اخیرا اعلام کرد که این شرکت قصد دارد صحتسنجهای این شبکه اجتماعی را حذف کند.
مدیر شبکه اینستاگرام و پیامرسان واتساپ در توجیه حذف صحتسنجها در پربازدیدترین شبکهاجتماعی جهان (فیسبوک) به اصل «آزادی بیان» اشاره کرد. ایلان ماسک، مدیر پلتفرم «ایکس» نیز هنگامی که قصد خرید توئیتر را داشت از «آزادی بیان» سخن گفته بود.
صحتسنجی یا راستیآزمایی اقدامی رایج به ویژه در کار روزنامهنگاران است تا به این وسیله صحت اطلاعاتی که پخش میشود سنجیده شود. استفاده از صحت سنجی در شبکههای اجتماعی به دنبال پخش گسترده اخبار و اطلاعات جعلی در این شبکهها رواج پیدا کرد.
فیسبوک از سال ۲۰۱۶ تاکنون با سازمانهای ثالث برای صحت سنجی اطلاعات و تصاویر و ویدئوهای پخش شده در این شبکه اجتماعی همکاری میکند.
استفاده از صحت سنجی در فیسبوک پس از آن رواج پیدا کرد که این شرکت در اروپا به دلیل پخش اخبار و اطلاعات جعلی جریمه شد.
مارک زاکربرگ حالا این صحت سنجها را به «سانسور» و «جانبداری» متهم میکند. تصمیم مارک زاکربرگ انتقاد شمار زیادی از کارشناسان اطلاعات و ارتباطات و دنیای اینترنت را برانگیحته است. منتقدان به طور خاص بر روی کارآمدی صحت سنجها در زمینه مقابله با پخش اطلاعات و دادههای جعلی اشاره میکنند.
آنها نگران هستند که حذف صحت سنجها منجر به افزایش پخش اخبار و اطلاعات جعلی در شبکههای اجتماعی زیرمجموعه متا شود.
این در حالی است که پخش اطلاعات و اخبار جعلی میتواند در زمینههای مختلف از سیاست گرفته تا سلامت عمومی پیامدهای ناگواری داشته باشد.
متا تاکنون اعلام نکرده است که تصمیم حذف صحت سنجها شامل استفاده از فیسبوک در دیگر کشورهای جهان هم خواهد شد یا به استفاده از این شبکه اجتماعی در آمریکا محدود خواهد بود. این موضوع از این جهت اهمیت دارد که مقررات و قوانین در مناطق مختلف یکسان نیست و اتحادیه اروپا تاکنون در زمینه وضع مقررات سختگیرانه برای غولهای دنیای دیجیتال پیشگام بوده است.