ایتنا- شاید اگر اطلاعرسانی کاربران کانالهای ارتباطی مانند فیسبوک و توییتر، در سکوت مطلق روزهای اول رسانههای دولتی نبود، فاجعه انسانی دیگری در مناطق زلزلهزده اتفاق میافتاد.
شبنم کهنچی - به خاطر دارم چند سال پیش به کاربرانی که عضو شبکههای اجتماعی مانند توییتر و فیسبوک بودند به چشم «اغتشاشگر» نگاه میشد.
حتی در مقطعی، برخی از فعالان این شبکهها برای ارائه توضیح در مورد فعالیتشان فراخوانده شدند.
بعدتر که اوضاع آرام شد، یکی از مسئولان در مصاحبه با رسانهها دلیل فیلتر بودن شبکههای اجتماعی را «نداشتن فرهنگ» استفاده از این شبکهها از سوی کاربران ایرانی عنوان کرد. در پی این اظهار نظر، استفاده از VPN و فیلترشکن نیز «جرم» اعلام شد.
طی این سالها هر چقدر کاربران فعال شبکههای اجتماعی در باب مزیتهای این شبکهها نوشتند و گفتند، انگار سودی نداشت. تنها قدمی که برداشته شد، اعلام این مطلب بود: «عضویت در شبکههای اجتماعی منع قانونی ندارد».
به نظر میرسید این اظهار نظر شگفتانگیز از سوی کسانی که شبکههای اجتماعی را خانه فساد و توطئه میدانستند، در کنار اطلاع رسانی کاربران شبکههای اجتماعی در قالب مقالات و نوشتههای کوتاه و بلند در وبلاگها و سایتها و حتی رسانههای مکتوبی مانند روزنامهها، نشان از تغییر تفکر حاکم داشت. بگذریم از اینکه همچنان این شبکهها فیلتر باقی ماند.
بسیاری از کاربران منتظر بودند طی زمان کوتاهی فیلترینگ شبکههای اجتماعی برداشته شود.
اما این اتفاق نیفتاد؛ بنا به هر دلیلی، از بیمیلی به پذیرفتن حقیقتی که تمام این سالها کتمان شده بود گرفته تا ناتوانی در مدیریت اطلاع رسانی صحیح و شفاف از کانالهای رسمی.
ادامه فیلترینگ شبکههای اجتماعی پس از اتفاق تلخی که ۱۱ روز پیش در آذربایجان افتاد و واکنش کاربران این شبکهها، دلیلی تازه برای تایید این بیمیلی است.
در جریان کمک رسانی به هموطنان زلزلهزده آذربایجان، رسانههای جمعی و سنتی یا توان اطلاع رسانی در شرایط بحرانی را نداشتند یا از سیاستی پیروی میکردند که اولویتی دیگر داشت و اگر هم هیچ کدام از این مسایل درست نباشد، قدرت همراه شدن با رسانههای اجتماعی آنلاین را نداشتند.
در بی خبری مطلقی که روزهای اول بر صداوسیمای دولتی کشور، حاکم بود، چه کسانی بیرق اطلاع رسانی و کمک به مردم زلزلهزده را دست گرفتند؟
به زعم یکی از آقایان مسئول، کاربران «بی فرهنگی» که به خاطر استفاده از VPN «مجرم» هستند و در خانه «فساد» و «فتنه» فعالیت میکنند؛ کاربران توییتر و فیسبوک.
کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی در عمل نشان دادند که استفاده از این شبکهها به خاطر فراگیری و سرعتی که در انتشار دارند، چه اندازه میتواند مثمر ثمر باشد.
حالا باید از مسئولان در نهادهای متنوع مدیریتی که بر فعالیتهای اینترنتی کاربران نظارت دارند و تشخیص میدهند چه سایتی برای کاربران ایرانی مفید است یا نیست، دوباره پرسید: آیا هنوز وقت آن نرسیده محدودیت دسترسی به شبکههای اجتماعی برداشته شود؟
وقتی یه سری ... مسئول، انتظار بیشتری نباید داشت.وقتی همه چیز رنگ و بوی امنیتی به خودش میگیره...وقتی همه مجرم هستن مگه اینکه خلافش ثابت بشه...میخواین وضع بهتر از این باشه؟!
باید خدا رو شکر کنیم که هنوز مثل کشور دوست و همسایه،کره شمالی نشدیم!
معلومه که فیس بوک و توییتر و اینترنت و ماهواره و (سابق بر این ویدئو) و همه مظاهر تکنولوژی ، ابزار دست شیطان بزرگ و کوچک و متوسط است!
هر کسی شک دارد از وزیر اختلالات بپرسد!
خیلی منفی به قضیه نگاه کردین. عدم اطلاع رسانی صدا و سیما به خاطر مدیریت اوضاع بوده. اگه فیسبوک و توییتر نبود به هر حال کمک رسانی به مردم انجام می شد و اونطور که شما گفتین اتفاق خیلی بزرگی نمی افتاد.
دوستان سلام
این قضایا تعبیرات و تفاسیر متعدد داره و علت های زیادی میتونه وجود داشته باشه . مثل ماهواره که تا دلتون بخواد تو ایران از انواع مدلهاش گیر میاد و با قیمتی چند برابر قیمت واقعی فروش میره و همینطور مواد مخدر ، که معلوم هست سرمنشا همه اینها مافیایی هست که داره این وسط یه پول قلمبه به جیب میزنه قضیه فیلترینگ و چیز پی ان هم به نظر من تو همین مایه هاست ! آقا الان چیز پی ان تو ایران خیلی راحت و مثل اب خوردن گیر میاد هر چند به ظاهر خلافه و همون سایتا هم مثلا فیلتر میشن اما ببینید راحت دارن با حسابهای داخل ایران میفروشن و این میتونه 2 جنبه داشته باشه ؟ یکی اینکه همه رو که از این چیز پی ان استفاده میکنند زیر نظر دارند و دوم اینکه چیز پی ان رو علاوه بر اینکه باعث کنترل کامل کاربران میشه دارن با قیمت غیر واقعی و بدون خدمات میفروشن ؟؟!!!!!
به نظر من دولت ایران بدترین سیاست ها و قوانین را در رابطه با فضای مجازی و اینترنت وضع کرده است و در این شکی نیست.
ولی اصلا موافق حمایت از شبکه های اجتماعی مثل فیس بوک نیستم !. اگر سری به مطالب روزمره کاربران فیس بوک و خصوصا تصاویر آن بزنید می بینید که ناهنجاری ها و بداخلاقی ها را به سادگی آب خوردن جلوه می دهد جالب تر اینکه صدها و هزاران لایک هم به دنبال دارد!!.
داشتن روابط نا مشروع و جنسی بین دختران و پسران در سایتی مثل فیس بوک امری بسیار طبیعی و متداول است !!!
نزدیک ترین دوست من از طریق همین فیس بوک به دام مشکلات اهلاقی افتاد و زندگیش به سمت نابودی رفت !!
صدا و سیمای ما بعضی اوقات خوابه یه سری کارهاش باعث شده تا مردم به طرف ماهواره ووو برن و متاسفانه برای تمام اقشار جامعه برنامه پخش نمیکنه و برای یه عده است برنامه هاش. در متن یادداشت گفته شد ^^مسئولان در نهادهای متنوع مدیریتی که بر فعالیتهای اینترنتی کاربران نظارت دارند و تشخیص میدهند چه سایتی برای کاربران ایرانی مفید است یا نیست^^ بدبختی اینه که اول باید ببینیم این مفید بودن چه معنی میده و دوم اینکه آیا این واقعا" این مفید بودن برای کاربر هست و یا خود اون مسئولان .اونقدر فیلتر کردند و کردند که از دستشون خارج شد و فکر دیگری برای بوجود آوردن محدودیت جدیدتر کردند (همون اینترنت میلی) ولی باز فکر این رو نکردن که با این محدودیت بیشتر راه های جدیدتری و وسایل جدیدتری برای استفاده از اینترنت آزاد بوجود خواهد آمد.
باید خدا رو شکر کنیم که هنوز مثل کشور دوست و همسایه،کره شمالی نشدیم!