ایتنا - اپراتور چهارم هم اگرچه چندين سال است روي كاغذ حرفهاي زيادي براي گفتن داشته ولي در سال ۹۲ هم كار جدي و خاصي مشاهده نشد و وعدهها همچنان پابرجا و به سال ۹۳ موكول شده است.
جمال صوفيه - تحليلگر ICT در اينجا مروري فهرستوار و گذرا مياندازيم به برخي موضوعات مهم حوزه ICT در سال ۹۲:
امسال وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات يا همان پست و تلگراف و تلفن قديم ۱۳۷ ساله شد. صد و سي و هفت سالي كه حدود ۳۷ سال آن بعد از انقلاب بوده است و در چندين برنامه پنجساله خود را نشان داده است. بد نيست مديران و كارشناسان اين حوزه مقايسهاي بكنند كه كشورهاي ديگر در اين ۳۷ سال كجاها بودند و حالا كجا قرار دارند و چه وضعيت و دستاوردي داشتهاند و آهنگ گامهايشان چگونه بوده و ما كجا قرار گرفتهايم و جايگاهمان كجاست.
توقف و حتي كاهش برخي تحريمها در سال ۹۲ ، در حوزه آي.سي تاثيراتي داشته كه اگرچه محدود ولي در برخي زمينهها به ثبات بهتر و اميدواري بيشتر منجر شد كه انعكاس آن را در بازار و رخدادهايي مانند نمايشگاههاي اين حوزه در سال ۹۲ ميشد ديد.
ملاحظات فرهنگي و امنيتي تا حد قابل توجهي هنوز بر اين حوزه سايه انداخته و بحث ارتباط تصويري موبايل نسل سوم رايتل و MMS در سال ۹۲ هم همچنان پابرجا بود.
اگرچه صحبتهاي زيادي در اين خصوص شد و وعده هايي داده شد مانند رفع انحصار اپراتور سوم موبايل و غيره، اما به نظر ميرسد تا زماني كه ديدگاهها نسبت به فناوري تغيير نكند معضل همچنان باقي است در حالي كه واقعيت اين است كه هر فناوري همچون شمشيري دو لبه است و هم ميتواند جنبه مثبت و هم جنبه منفي داشته باشد، اما بشر به تجربه به خوبي دريافته است كه سهمِ منفعت و سود و رفاه تكنولوژي، اغلب بر جنبه منفي و مضر آن ميچربد و حتي قابل مقايسه نيست.
فيلترينگ و دور باطل آن و نابساماني موجود در اين حوزه هم در سال ۹۲ پابرجا بود و متصديان امر براي كاربران، خط و نشان هاي جديد و جديتري كشيدند و فيلترينگ وي.پي.انها و فيلترشكنها خيز جديدي برداشت و در واقع ظاهرا نه تنها بهبودي حاصل نشد كه وضع بغرنجتر هم شد.
دورخيز شركت ارتباطات زيرساخت براي افزايش قابل توجه ظرفيت اينترنت بينالملل و اين كه ظرفيت فعلي ۱۰۰ گيگ قرار است و به زودي به ۱۵۰ گيگ برسد اگرچه گام خوبي است اما براي رسيدن به ميزان معقول و متناسب با جمعيت كشورمان اين ظرفيت بايد پنجاه برابر شود كه به خوبي نشان ميدهد چه حجمي از كار و سرمايهگذاري و توانمندي مديريتي بايد در اين بخش به كار گرفته شود.
همچنين به نظر ميرسد كاهش تعرفه اينترنت از جانب زيرساخت هنوز نتوانسته اثر خود را به جيب كاربران عادي برساند. اقدام وزير در جلوگيري از افزايش تعرفهها حداقل در بخش تلفن ثابت گام مثبتي بود كه با روند جهاني كاهش قيمتها تا حدي همگام بود و امروزه در خيلي از نقاط خدمات پايه مخابراتي رايگان يا نزديك به رايگان است و لازم است نگاه مديران به نحوه درآمدزايي عوض شود و خود را با عرف و استانداردهاي جهاني تطبيق دهند.
حجم زياد اپليكيشنهاي رايگان صوتي و تصويري روي گوشيهاي موبايل در سال گذشته روندي به شدت صعودي داشت و لازم است اپراتورها و دستاندركاران تصميمگيري در اين حوزه به جاي مسدود كردن و مواجهه و برخورد بينتيجه با اين ابزارها خود را با آنها تطبيق دهند و مانند ديگر اپراتورها وارد شراكت و همكاري شوند و نه مواجهه و برخورد، و اگر اپراتورها از طريق خدمات ارزش افزوده و خدمات جانبي نتوانند در آمد زايي كنند با چالش عمدهاي در آينده نزديك مواجه خواهند شد و بايد به دقت مطالعه كنند كه ديگران با اين پديده چگونه تعامل ميكنند.
اپراتور چهارم هم اگرچه چندين سال است روي كاغذ حرفهاي زيادي براي گفتن داشته ولي در سال ۹۲ هم كار جدي و خاصي مشاهده نشد و وعدهها همچنان پابرجا و به سال ۹۳ موكول شده است.
و نهايتا رگولاتوري هم در سال ۹۲ و با تغيير مديريت قبلي هنوز حركت و تصميم تعيين كننده و مهمي اتخاذ نكرده و به نظر ميرسد به مشكلات اپراتورها و شركتهاي PAP و انحصارها و خيلي موضوعات ديگر توجه خاصي نكرده است.