۲
۰
plusresetminus
چهارشنبه ۲ آبان ۱۳۸۶ ساعت ۱۷:۲۴
گفت و گو با مدیر سایت کلوب

مدیر سایت کلوب: هم برکت ترافیکی داریم، هم برکت مالی!

ایتنا - مدير سايت كلوب: جوامع مجازی آینده وب هستند. آرام‌آرام همه شرکت‌های بزرگ که کارهای دیگر می‌کردند به این سمت می‌آیند که جامعه مجازی راه بیندازند تا بتواند هویت و حیات مجازی برای کاربرانشان ایجاد کنند. بدین طریق کاربر را بهتر می‌شناسند و بهتر می‌توانند به او سرویس بدهند.
مدیر سایت کلوب: هم برکت ترافیکی داریم، هم برکت مالی!

گفت‌وگو با مدیر سایت کلوب
محمد مهدی مولایی 


سایت‌های جامعه مجازی (sociaol network) سایت‌هایی هستند که با هدف تشکیل شبکه‌ای اجتماعی از ارتباطات انسانی راه‌اندازی می‌شوند. کاربران این سایت‌ها پس از عضویت می‌توانند از طریق صفحات شخصی، خودشان و علایق‌شان را معرفی کنند، دوستان جدید پیدا کنند، به دنبال دوستان قدیمی‌شان بگردند، در انجمن‌ها و گروه‌های موردعلاقه‌شان عضو شوند، به تبادل نظر بپردازند و انواع جدیدتری از تعاملات اینترنتی را تجربه کنند.

معروف‌ترین این سایت‌ها در ایران اورکات است که سه سال پیش تب آن حسابی وب فارسی را فرا گرفته بود و کمتر کاربر ایرانی فعالی پیدا می‌شد که عضو آن نباشد. استقبال ایرانی‌ها از این سایت به حدی بود که کاربران ایرانی بعد از برزیلی‌ها و آمریکایی‌ها به رتبه سوم کاربران اورکات رسیدند. با فیلتر شدن اورکات در ایران علاقه کاربران به این نوع سایت‌ها و تعاملات اینترنتی از بین نرفت، هرچند هیچ‌کدام از سایت‌های مشابه نتوانستند به اندازه اورکات توجه مخاطبان را جلب کنند.
فیلتر شدن اورکات و نمونه‌های خارجی‌اش توجه کاربران ایرانی علاقه‌مند به سایت‌های جامعه مجازی را به نمونه‌های فارسی هم معطوف کرد.

سایت کلوب (www.cloob.com) اولین جامعه مجازی ایرانی است که از حدود سه سال پیش با شعار «جامعه مجازی ایرانیان، زندگی دوم» فعالیتش شروع شد. کلوب نسبت به سایر رقبای ایرانی‌اش توجه و رضایت تعداد بیشتری از کاربران را فراهم کرده، و با ۴۰۰ هزار نفر عضو می‌توان آنرا موفق‌ترین جامعه مجازی ایرانی دانست.

کلوب در ماه‌های اخیر با تغییرات گسترده و امکانات جدید وارد مرحله جدیدی از حیات خود شده است. از جمله امکانات جدید سایت اضافه شدن یک سیستم گردش مالی داخلی در این شهر مجازی است. کلوبی‌ها واحد پولی با عنوان «کوروب» برای تبادلات داخل سایت انتخاب کرده‌اند و ارائه سرویس‌های سایت و کسب درآمد توسط کاربران بر حسب این واحد پول جدید سنجیده می‌شود.
پلیس کلوب بخش جدید دیگر این سایت است که امنیت شهر مجازی را به عهده دارد. محمدجواد شکوری‌مقدم موسس و مدیر کلوب در گفت‌وگو با ما از دیروز و امروز سایت می‌گوید.

• سایت کلوب چطور شکل گرفت؟
ایده اولیه کلوب از سایت اورکات بود. کلوب دو ماه قبل از فیلتر شدن اورکات در ایران راه افتاد. در شروع کار سایت خیلی امکانات نداشت، ترافیک زیادی هم نداشت. بعد که اورکات فیلتر شد ما افزایش ترافیک داشتیم.

• وقتی اورکات وجود داشت و هنوز فیلتر هم نشده بود و کاربران ایرانی از آن استقبال کرده بودند، اصلا چه لزومی داشت شما چنين سایتی را راه‌اندازي كنيد؟
ما فکر کردیم اگر سایتی شبیه به اورکات با محیط فارسی و کنترل شده وجود داشته باشد باعث جذب مخاطب فارسی زبان خواهد شد. مثلا در اورکات شاید بر اساس ارزش‌های غربی وجود محتوای پورنو مشکلی نداشته باشد، ولی این نوع محتوا با فرهنگ ما سازگار نیست. بنابراین فکر کردیم اگر محیط مناسبی با فرهنگ خودمان فراهم کنیم نتیجه کار بهتر خواهد بود. البته زمانی که کار را آغاز کردیم، سایت کلوب خیلی قوی نبود، هم از لحاظ فنی هنوز خیلی با اورکات فاصله داشتیم و هم اینکه اولین تجربه ایرانی در این زمینه بودیم و مشکلات خاص خودمان را داشتیم.

• سایت چه زمانی راه افتاد و برای راه‌اندازی آن چند نفر درگیر کار شدند؟
شروع کار سایت دی ماه سال ۸۳ بود. در ابتدا ما یک تیم چهار نفره بودیم . برنامه‌نویسی نسخه اول حدود یک ماه طول کشید که دو نفر از اعضای تیم هم در کنترل محیط کمک می‌کردند. بعدها با گسترده‌تر شدن سایت، نیروهای بیشتری لازم شد و افراد دیگری نیز به جمع ما اضافه شدند و الان در مجموع نه نفر به صورت تمام وقت و 3 نفر پاره وقت با سایت همکاری می‌کنند.

• امکانات فنی اولیه‌تان در چه سطحی بود؟
یک سرور اختصاصی داشتیم که خیلی هم قوی نبود. با جدی‌تر و گسترده شدن سایت، هفت ماه بعد مجبور شدیم سرور دیگری را به سایت اضافه کنیم و حدود چهار ماه بعد از آن این تعداد، به سه سرور افزایش یافت. در حال حاضر هم چهار سرور اختصاصی داریم که همه را ارتقا داده‌ایم.

• بعد از یکی دو ماه چقدر کاربر جمع شد؟ تصور و برآورد اولیه‌تان چقدر بود؟
دو ماه بعد از راه‌اندازی سایت و تا قبل از فیلتر شدن اورکات، تعداد کاربران سایت حدود ۱۵ هزار نفر بود. ولی در انگیزه عضویت و میزان فعالیت کاربران آن زمان با کاربران فعلی تفاوت های اساسی وجود دارد. کاربر آن موقع بخاطر اینکه سایت جدید بود با مشاهده سایت، عضو آن شده، نگاهی به سرویس‌های ارائه شده می‌انداخت و بعد از خروج از سایت کمتر به ورود مجدد ترغیب می‌شد. دلیل اصلی این مورد هم وجود سایت اورکات بود. ثبت‌نام زیاد سایت بخاطر جدید بودن محیط آن بود و نه بخاطر حضور فعال و استفاده از امکانات سایت. بعدها که به تدریج امکانات سایت را افزایش دادیم و هم زمانی آن با فیلتر شدن سایت اورکات باعث شد که شاهد ترافیک بیشتری در سایت باشیم.

• هدف‌گذاری اولیه‌تان از راه‌اندازی سایت چه بود؟ می‌خواستید صرفا یک سایت پرترافیک داشته باشید یا به قصد یک برنامه اقتصادی سرمایه‌گذاری کردید؟
از ابتدا هرگز هدف تیم ما این نبود که بتوانیم صرفا سایت پرترافیکی داشته باشیم چون معتقدم سایت‌ها اگر به بازدهی اقتصادی نرسند از بین خواهند رفت و همه زحماتی که طی سال‌ها برايشان کشیده شده به هدر خواهد رفت. از سوی دیگر عدم بازدهی اقتصادی سایت‌های فارسی زبان تجربه بدی برای وب فارسی به وجود خواهد آورد و اگر کسی بخواهد کاری را شروع کند وقتی تجربیات قبلی را ببیند که همه ناموفق بوده‌اند منصرف می‌شود. البته در حال حاضر با لطف خدا، سایت هم از برکت ترافیکی و هم برکت
ما فکر کردیم اگر سایتی شبیه به اورکات با محیط فارسی و کنترل شده وجود داشته باشد باعث جذب مخاطب فارسی زبان خواهد شد. مثلا در اورکات شاید بر اساس ارزش‌های غربی وجود محتوای پورنو مشکلی نداشته باشد، ولی این نوع محتوا با فرهنگ ما سازگار نیست
مالی برخوردار شده است. البته برکت مالی که می‌گویم به این معنی نیست که به قول بعضی‌ها ما اینجا کوروب پارو کنیم! هنوز به سوددهی نرسیده‌ایم ولی تمام بخش عمده هزینه‌ها اعم از سخت‌افزاری و نیروی انسانی تامین می‌شود.

 

• خیلی‌ها مطرح شدن کلوب را به فیلتر شدن اورکات مرتبط می‌دانند. سایت شما کی به اصطلاح جان گرفت؟ این به فیلتر شدن اورکات هم بستگی داشت؟
بله بستگی داشت. همانطور که گفتم فیلتر شدن اورکات در افزایش ترافیک سایت تاثیر بسزایی داشت. اینکه دقیقا از چه زمانی کاربران به کلوب علاقه‌مند شدند، و آن را به عنوان یک جامعه مجازی پذیرفتند، نمی‌توان به طور دقیق مشخص کرد.

• چه زمانی کارتان به یک جایی رسید که درآمد هم داشته باشید؟
ما در سال اول تقریبا درآمدی نداشتیم.

• برآورد اولیه‌تان در مورد کسب درآمد چطور بود؟ بعد از یک سال به آنجایی که می‌خواستید رسیدید؟
بعد از یک سال تا حدودی توانستیم از تبلیغات سایت کسب درآمد کنیم و بخشی از هزینه‌ها را از این طریق تامین کنیم. البته در برآوردهای‌مان اشتباهاتی هم داشتیم. مثلا اینکه فقط ترافیک سایت هم نیست، بلکه فرهنگ درک فضای سایبر در جامعه هم مهم است. مثلا وقتی شما سایتی دارید که از نظر ترافیک در بین سایت‌های اول کشور است، آیا نگاه جامعه به این سایت نگاهی متفاوت است؟ آیا جامعه درک درستی از ترافیک بالا در اینترنت و پتانسیل آن دارد؟ آیا نگاه درستی در مورد تبلیغات در این سایت و میزان اثرگذاری آن، در جامعه وجود دارد؟ به عنوان یک تجارت در جامعه پذیرفته می‌شود؟ به نظر من پاسخ این سوالات منفی است.

• وضعیت ترافیک سایت شما نسبت به دیگر سایت‌های ایرانی در چه مرتبه‌ای است؟
در مورد اینکه ترافیک یک ایران هستیم نمی‌توان اظهارنظر مشخصی کرد. چرا که معیار سنجش و مقایسه دقیق وجود ندارد. اما در عین حال به نظر نمی‌آید در ایران سایتی به اندازه ما ورود (login) و گردش داخلی در سایت (web browsing) داشته باشد. ما در حال حاضر، در روز حدود ۱۰۰ هزار ورود به سایت و در ماه حدود ۷۰۰ هزار ساعت گردش داخلی در سایت داریم. خاصیتی که سایت کلوب دارد این است که کاربر وقتی وارد آن می‌شود اصطلاحا به سایت می‌چسبد. مثلا در وبلاگ کاربر تنها یک صفحه را می‌بیند و می‌رود. ولی در کلوب یک کاربر هنگامی که وارد سایت می‌شود به طور میانگین ۲۵ صفحه را می‌بیند و به طور متوسط حدود ۱۵ دقیقه در سایت فعال است. روزانه حدود ۳ میلیون مشاهده صفحه (page view) فقط در سایت اصلی داریم.

• تعداد کاربر چطور؟
هم اکنون در حدود ۴۰۰ هزار کاربر در سایت عضویت دارند. در هفته به طور میانگین ۱۳۰ هزار ورود مستقل (unique login) به سایت داریم.

• خوب بد نیست در مورد امکانات فعلی سایت هم کمی صحبت کنیم. گفتید الگوی اولیه‌تان اورکات بود. اما در طول فعالیت‌تان و به خصوص در این چند ماه اخیر امکاناتی به سایت اضافه کردید که در اورکات و سایت‌های مشابه دیده نمی‌شود. مثلا سیستم گردش مالی کوروب که در اورکات وجود ندارد و در سایتی مثل سکندلایف دیده می‌شود. الان کلوب چه امکاناتی به کاربران می‌دهد و چقدر از آنها در سایت‌های جامعه مجازی مرسوم است؟
بله، در ابتدا الگوی اصلی ما سایت اورکات بود اما پس از مدتی، دیگر اورکات پاسخگوی کار ما نبود و حس تنوع طلبیمان را ارضا نمی‌کرد. به طور کلی جوامع مجازی دو محور اصلی دارند. کاربران و گروپ‌ها (کامیونیتی‌ها). کلوب هم در ابتدا یک جامعه مجازی ساده بود با امکانات محدودی چون ایجاد پروفایل، سیستم‌ پیغام‌ و گروپ‌ها. بعد از مدتی بخش فروشگاه‌ها و نیازمندی‌ها را نیز به مجموعه سایت اضافه کردیم. البته در مورد فروشگاه‌ها این توضیح لازم است که فروشگاه‌ها را هم ما نمی‌سازیم، کاربر آن را ایجاد کرده و اداره می‌کند و تیم ما تنها کنترل آن را به عهد دارد. پس از آن امکاناتی نظیر آلبوم عکس، نظرسنجی و ارسال پیامک (sms) را نیز اضافه کردیم. مای‌کلوب (mycloob) که سرویس سایت شخصی است نیز ایجاد شد که باعث می‌شود کاربر بتواند در یک ساب‌دومین مستقل وبلاگ، آلبوم شخصی و ... داشته باشد. بعد تصمیم گرفتیم بخش کاربران ویژه را راه‌اندازی کنیم و در قبال ارائه خدمات بیشتر به کاربران، از کاربر وجهی را دریافت کنیم. کاربران ویژه امکاناتی مثل ارسال پیام گروهی و بازدید پنهانی از سایت و ... داشتند.

• چطور به تغییرات اخیر و راه‌انداختن سیستم گردش مالی یعنی کوروب رسیدید؟
هدف ما این بود که با ارتقای فنی، محیط کار کاربران تعاملی‌تر شود. ما برای ساده شدن نقل و انتقالات مالی و راحت شدن کاربران ویژه‌مان، واحد پول کوروب را در سایت ایجاد کردیم؛ یک سیستم اکانتینگ (accounting) داخلی قوی که هر کاربر بتواند از هر خدماتی به هر میزان که خود بخواهد استفاده ‌کند. از زمانی که بخش مالی راه‌اندازی شده تا کنون حدود 4 میلیون سند (عملیات کوروبی) برای درآمدها و هزینه‌های کاربران در سایت ثبت شده است. این می‌تواند در راه گسترش فرهنگ تجارت الکترونیکی سهم عمده‌ای داشته باشد. همچنین سعی شده این سیستم مالی به افزایش کیفیت محتوای سایت هم کمک کند. مثلا در قبال امتیاز دادن به مقالات، افزایش اعتبار برای مولف مقاله را داریم. همینطور در مورد تصاویر و مطالب جالب در سایت، امتیازدهی کاربران افزایش اعتبار کوروب ارسال کننده مطلب و یا تصویر جالب را در پی دارد.

• تصور می‌کنم خیلی از امکاناتی که به کلوب اضافه کردید سایت را از یک جامعه مجازی خارج می‌‌کند. یعنی در تعریف جامعه مجازی نمی‌گنجد. به همین خاطر سایت «سکندلایف» را مثال زدم که کلوب در مدل جدید بیشتر تلاش کرده به آن نزدیک شود.
«سکندلایف» یک جامعه مجازی پیشرفته است. در دنیا حدود ۱۵۰ جامعه مجازی جدی در فضای سایبر مشغول فعالیت هستند. هم اکنون در دنیا مفهوم زیست مجازی گسترش زیادی پیدا کرده است. این بدین معناست که شما بخشی از زندگی روزانه‌تان را در اینترنت سپری می‌کنید. یعنی یک محیط زندگی یا یک شهر دیگر درست شده است که تعاملات خاص خودش را دارد. خیلی از مجموعه‌ها و شرکت‌های بزرگ دنیا جامعه مجازی راه‌اندازی کرده‌اند. مثلا بی‌بی‌سی، مايکروسافت، ای‌اوال این کار را کرده‌اند.

• شما می‌گویید سکندلایف هم یک جامعه ‌مجازی پیشرفته است. آیا در تعریف جهانی هم اینطور است؟
خیر.
همانطور که گفتم فیلتر شدن اورکات در افزایش ترافیک سایت تاثیر بسزایی داشت
این تعریف من است.

• منظور من همین است. معمولا سایت‌هایی که به جامعه مجازی معروفند با سایت‌های شبیه سکندلایف اهداف متفاوتی را دنبال می‌کنند. خیلی از امکاناتی که شما اضافه کرده‌اید را اورکات هم می‌توانست اضافه کند ولی نکرد. در جامعه ‌مجازی بیشتر هدف تشکیل یک شبکه ارتباطات انسانی است. این شبکه می‌تواند با هدف دوست‌یابی یا اهداف کاری باشد. اما در سکندلایف با یک نوع بازی سروکار داریم، شاید بتوان گفت بازی زندگی. مثلا یک زندگی دوم. این دو نوع سایت را می‌توان به عنوان دو نوع فعالیت از هم جدا کرد.
به نظر من می‌شود سکندلایف را هم نوعی جامعه مجازی دانست. ما نمی‌خواهیم خیلی پایبند تعریف کلاسیک جامعه مجازی شویم. در کلوب ما کمی سطح تعاملات را بالا برده‌ایم. به طور مثال ما در کلوب ارسال نقاشی به دیگران را راه اندازی کرده‌ایم که مشابه این سرویس در اورکات وجود ندارد. این یک نوع پیام گذاشتن است. و یا اینکه شما در «مای‌اسپیس» هم می‌بینید که نیازمندی‌ها و فروشگاه وجود دارد.

• اما گردش پول وجود ندارد. با تعریف واحد پول و سیستم گردش مالی داخلی که در کلوب مشابه سکندلایف راه افتاده است کاربر وارد نوعی بازی می‌شود و خودش را بیشتر درگیر سایت می‌کند. این با هدف سایت‌هایی مثل اورکات کمی متفاوت است.
ببینید ما در سایت با انتقال کوروب هم به نوعی بین کاربران تعامل ایجاد کرده‌ایم. یک نکته دیگر هم وجود دارد که سیستم گردش مالی در دنیا جدید است. شاید در آینده مای‌اسپیس و اورکات هم از این تجربه در سایت‌شان استفاده ‌کنند. ما خیلی پایبند نبوده‌ایم که دیگران چه می‌کنند ما نیز همان را انجام دهیم. دوست داریم امکانات سایت را تنوع بیشتری ببخشیم.

•البته یک مسئله دیگر هم وجود دارد. چون در وب فارسی تعداد سایت‌های قوی زیاد نیست، وقتی یک سایتی کارش می‌گیرد وسوسه می‌شود از ترافیکش استفاده کند و امکانات دیگری هم ارائه کند و به راحتی وارد فعالیت‌های دیگری هم بشود.
ببینید گوگل هم این کار را انجام می‌دهد. گوگل از ترافکیش استفاده کرد و سایت‌های دیگری هم راه‌انداخت. البته ما بیشتر شبیه یاهو و ای‌اوال عمل و امکانات را در همان دامنه کلوب اضافه می‌کنیم.

• وضعیت فروشگاه‌های سایت به چه صورتی است؟
ما در سایت حدود ۱۵۰ فروشگاه فعال داریم. فروشگاه‌ها را کاربران بدون هیچ هزینه‌ای می‌سازند و تیم ما فقط آنها را کنترل می‌کند.

• خرید و فروش در فروشگاه‌ها با پول کوروب است؟
خیر. خرید و فروش خارج از سایت انجام می‌گیرد و فروشگا‌ها در حال حاضر فقط محیطی برای عرضه کالا و یا خدمات و پیدا شدن مشتری هستند.

 


• یعنی شما از خرید و فروش‌هایی که در فروشگاه‌ها انجام می‌شود هیج سودی نمی‌برید؟
نه سودی نمی‌بریم. اول باید بستر مناسب این خرید و فروش‌ها فراهم شود و بعد به فکر کسب سود از آن باشیم. تا زمانی که بستر مناسب آن ایجاد نشده، کسب سود توسط ما، باعث سرخوردگی و بی‌میلی کاربران می‌شود و کار موفق نخواهد شد. اگر به مرور زمان شرایط فراهم شود کاربر هم با کسب سود توسط شرکت منطقی‌تر برخورد خواهند کرد.

• البته این تصور در وب فارسی به وجود آمده که کلوبی‌ها حسابی از کاربران پول می‌گیرند.
این تصور اشتباهی است.

•بالاخره شما از اولین سایت‌های فارسی هستید که در قبال ارائه سرویس پول می‌گیرید. البته به نظر من این‌ کار از جهاتی قابل تحسین است. بالاخره این فرهنگ باید در بین کاربران ایرانی جا بیفتد که در قبال خدماتی که یک سایت ارائه می‌دهد هزینه‌ای صرف شده است.
ببینید برخی تصور می‌کنند چون جنسی ردوبدل نمی‌شود نباید هزینه‌ای دریافت کرد. در حالی که اگرچه جنسی ردوبدل نمی‌شود، ولی گردش سی‌پی‌یو و مصرف رم ما و به طور کلی تخصیص سخت‌افزار به کاربر و همینطور فشار دیتابیس ما بالا می‌رود. ما داریم سرویس می‌فروشیم. درست است که جنس دست مردم نمی‌دهیم، ولی به آنها خدمات ارائه می‌کنیم. سرویسی که داده می‌شود برای ما هزینه دارد. متاسفانه این تصور اشتباه وجود دارد.

• کاربرانتان چطور با این قضیه کنار آمدند؟ اول که اعلام کردید می‌خواهید سرویس پولی داشته باشید چطور برخورد کردند؟
ما امکانات قبلی سایت را پولی نکردیم، امکانات جدیدی اضافه کردیم و استفاده از آن را پولی کردیم. البته خوب در ابتدا واکنش‌های منفی هم وجود داشت. ما برای کاربران توضیح دادیم، کاربران هم عادت کردند. اوایل کار که در سایت تبلیغات ‌گذاشتیم هم این مشکلات را داشتیم. تعدادی کمی از کاربران این مسئله برایشان حاد است. ما هرگز دنبال این نیستم که به کاربران ضرر برسانیم. یعنی یک امکانی را که تا الان رایگان به کاربر ارائه می‌دادیم، بخواهیم از این پس پولی کنیم. به نظر من اگر اینطور باشد، پول به دست آمده هم برکت نخواهد داشت. اما استراتژی ما از اول هم رسیدن به مدل اقتصادی و کسب درآمد بوده است و تلاش می‌کنیم امکانات جدیدی اضافه کنیم و برای آن هزینه بگیریم. در هر حال اگر سایت بخواهد فعال باشد و رشد کند هزینه دارد. کاربران هم باید کم‌کم این موضوع را به صورت شفاف را بدانند و درک کنند.

• کاربران آنلاین سایت شما چه طیفی هستند و نحوه استفاده‌شان از سایت به چه صورتی است؟
فعلا سایت قابلیت ۲۳۵۰ نفر کاربر همزمان آنلاین را دارد. پیک ما از ساعت ۱۱ صبح تا ۴ بعداز ظهر است. معمولا حدود ۲ هزار نفر در سایت آنلاین هستند.

• در مورد پلیس کلوب هم توضیح دهید که چکار می‌کند.
از مهم‌ترین کارهای ما در کلوب فرهنگ کنترلی سایت است. در حال حاضر سه نفر به طور تمام وقت کار کنترل سایت را انجام می‌دهند. هم اکنون روزی حدودا چهار هزار تصویر، از عکس‌هایی که کاربران در سایت قرار می‌دهند، کنترل می‌شود. حجم زیادی هم کاربران گزارش تخلف به ما می‌دهند. کنترل سایت از دو جهت برای ما و کاربران مهم است. هم اینکه مشکلات فیلترینگ
حتی اگر چهره کاربر پیام منفی داشته باشد ما آن را حذف می‌کنیم. ما علاوه بر موضوعات پورنو، روی مسائل سیاسی و ضددینی هم کنترل بالایی داریم. خصوصا موضوعات ضد دین، که از دغدغه‌های اصلی خود ما نیز هست
برای سایت پیش نیاید و هم اینکه محیط سایت سالم بماند. قبلا پلیس وجود نداشت، اما کارها و وظایف پلیس کلوب انجام می‌شد. پلیس کلوب فقط یک مفهوم جدید است. جالب است بدانید ما یک نظرسنجی در سایت انجام دادیم که حدود ۳۵ هزار نفر در آن شرکت کردند. ۷۵ درصد موافق ایجاد پلیس کلوب بودند، در حالی که تصور می‌شد نتیجه باید برعکس باشد. وقتی در چنین محیطی مهره‌ نظارتی گذاشته می‌شود، معمولا تصور عمومی ایجاد محدودیت بیشتر و سانسور است. اما با این وجود ۷۵ درصد موافق وجود آن بودند.

• چه لزومی برای تاکید بر مسئله نظارت در کلوب وجود دارد؟
ببینید اینجا دقیقا یک شهر است. اتفاقات یک شهر در آن رخ می‌دهد. آدم‌های زیادی خوشحال می‌شوند، خیلی‌ها غمگین می‌شوند، خیلی‌ها می‌آیند، خیلی‌ها می‌روند و خیلی‌ها هم کلاه‌بردای می‌کنند. به هر حال به یک شکلی باید رسیدگی شود.

• حالا چطوری به حساب متخلفان رسيدگی می‌کنید؟
تنها کاری که ما در قبال متخلفان انجام می‌دهیم این است که حسابشان را در سایت مسدود می‌کنیم. ما دو شیوه جریمه داریم، یکی حذف کاربر و ديگري تعلیق کاربر برای مدتی معین. سعی می‌کنیم محیط را از آدم‌هایی که برای سایت و یا سایر کاربران مشکل ایجاد می‌کنند پاک کنیم.

• چه نوع کلاه‌برداری‌هایي در سایت انجام می‌شود؟
موارد زیادی پیش می‌آید. به عنوان مثال یکی از کاربران، در پیام‌های خود در سایت به دیگران می‌گفت که من خیلی بدبخت و بیچاره هستم به من کمک کنید. مثل اتفاقاتی که در زندگی هم می‌ا‌فتد و ممکن است یکی در خیابان به شما این را بگوید پول ندارم و در راه مانده‌ام، به من کمک کن یا به موبایل شما زنگ بزند. از این موارد زیاد داشتیم. کسانی که از چندین نفر پول گرفته‌اند. ما به کاربران هشدار عمومی می‌دهیم که مواظب چنین افرادی باشند. کاری که پلیس کلوب انجام می‌دهد، شبیه پلیس واقعی است. قبل از وقوع جرم هشدار می‌دهد و بعد از وقوع جرم با مجرم برخورد می‌کند.

 


• بیشترین تخلف‌های کاربران چه چیزهایی هستند؟
ارسال عکس‌های نامناسب وجود داشت که البته الان خیلی کمتر شده است. شاید حدود سه درصد از کاربران این مشکلات را داشته باشند. حتی اگر چهره کاربر پیام منفی داشته باشد ما آن را حذف می‌کنیم. ارسال متن‌های نامناسب نیز وجود دارد. مثلا مطالب و متن‌های تند سیاسی. بنابراین ما علاوه بر موضوعات پورنو، روی مسائل سیاسی و ضددینی هم کنترل بالایی داریم. خصوصا موضوعات ضد دین، که از دغدغه‌های اصلی خود ما نیز هست. در مورد موضوعات سیاسی هم نگاه‌ها سلیقه‌ای است. ما تلاش می‌کنیم تا جایی که امکان دارد در سایت بحث‌های سیاسی نباشد. ببینید اینجا یک شهر است، ما هم شهردار آن هستیم. ما که شهردار هستیم متوجه همه اتفاقات رخ داده در سایت نمی‌شویم، ولی بیشتر از بقیه از آنها آگاه می‌شویم. کاربران هم از ما انتظار بالایی دارند و گاهی در دعواهای شخصی‌شان از ما کمک می‌خواهند و درخواست مداخله دارند. ما حتی یک‌بار می‌خواستیم شورای قضاوت هم راه بیندازیم ولی به دليل پیچیدگی‌های زیاد انجام آن میسر نشد.

• چند نمونه از اتفاقات جالب شهر مجازی‌تان را هم برای ما تعریف کنید.
اتفاقات عجیب زیاد می‌افتد، البته خیلی چیزها دیگر برای ما عادی ‌شده است. مثلا در این چند سال ما پنج ازدواج کلوبی داشتیم. یعنی پنج زوج خودشان به ما خبر داده‌اند که از طریق کلوب با هم آشنا شده‌اند و در نهایت با یکدیگر ازدواج کرده‌اند. و یا چندین نفر توسط برخی از کاربران سایت و در نتیجه بحث‌ها و تعاملات با یکدیگر، در خارج و داخل کشور مسلمان شده‌اند.

• هزینه و درآمدتان چقدر است؟ بالاخره از کاربران خوب پول می‌گیرید یا نه؟
هزینه و درآمدمان برابر است. بیشتر درآمد ما از تبلیغات است. پولی که از کاربران می‌گیریم به نسبت درآمد تبلیغاتی بسیار ناچیز است. وقتی سیستم کاربر ویژه را به کوروب تبدیل کردیم به شدت دریافت هزینه از کاربران‌مان هم پایین آمد. در حال حاضر هیچ سودی از سایت نداریم. هزینه کارهای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و هزینه نیروی انسانی که یک تیم 12 نفره است تامین می‌شود و هیچ سودی باقی نمی‌ماند. ولی در عین حال به آینده امید داریم که فضای وب و تبلیغات اینترنتی روز به روز در ایران بهتر شود.

• طبق تصور و برآوردتان کی به مرحله سود می‌رسید؟
در نظر داریم طی شش ماه آینده با ایجاد یک سری سرویس کاملا پولی و مفید برای کاربران درآمدزایی را بیشتر کنیم.

• چه برنامه‌هایی برای آینده کلوب دارید؟
به زودی سرویس سوال و جواب، در سایت راه‌اندازی خواهد شد. همین‌طور می‌خواهیم وضعیت حقوقی کلوب را رسمی‌تر کنیم. به این فکر هم بودیم که سایت را به چند زبان مثل انگلیسی و عربی ترجمه کنیم.

• قرار نیست از درآمد سایت به کاربران هم چیزی برسد؟
ما به دنبال این هستیم که در آینده تعاملات سایت را به درآمد نزدیک کنیم. به دنبال فروش محتوا هم هستم. مثلا کاربر وقتی مقاله‌ای تولید می‌کند، چند خط آن در سایت نمایش داده شود، هر کاربری خواست متن کامل را ببینید باید مقدار کوروب مشخصی به کاربر مولف بپردازد تا بتواند به مقاله کامل دسترسی داشته باشد. بدین شکل کاربران نیز می‌توانند با فعالیت بیشتر و مفیدتر در سایت، کسب درآمد کنند. یا مثلا می‌توانیم امکان فروش قابلیت مشاهده عکس را راه‌ بیندازیم. این کارها زمان زیادی می‌برد ولی بستر فنی آن فراهم است و ممکن است در آینده‌ای نه چندان دور عملی شود.

• به عنوان سوال آخر نقش جوامع مجازی در آینده وب را چطور می‌بینی؟
جوامع مجازی آینده وب هستند. آرام‌آرام همه شرکت‌های بزرگ که کارهای دیگر می‌کردند به این سمت می‌آیند که جامعه مجازی راه بیندازند تا بتواند هویت و حیات مجازی برای کاربرانشان ایجاد کنند. بدین طریق کاربر را بهتر می‌شناسند و بهتر می‌توانند به او سرویس بدهند.

منبع: ماهنامه دنیای کامپیوتر و ارتباطات

بیبلس
   در همین زمینه بخوانید:
   - احتمال تعطیلی کلوب: شبکه‌ کم‌کاربر محکوم به شکست است
   - مرگ شبکه‌های احتماعی بومی چه تبعاتی به دنبال دارد؟
 


 
کد مطلب: 8277
نام شما
آدرس ايميل شما


feedback
Iran, Islamic Republic of
خیلی سال گذشته. نمیخواید دوباره با مدیر کلوب مصاحبه کنید؟
feedback
Iran, Islamic Republic of
آره لطفا با مدیر کلوب یک مصاحبه بکنید ببینید اهداف آینده چیه
مهمترين اقدام برای پيشگیری از تکرار امثال کوروش کمپانی؟
اصلاح قوانين
برخورد قاطع
اصلاح گمرکات
آزاد کردن بازار
آگاه سازی مردم
هيچکدام