ادغام وزارت ارتباطات در دنيا يك تجربه شكست خورده است
كرمپور: ICT از فناوريهاي پيچيده و سطح بالا است كه با تمام اين تفاسير نميتوان در حالي كه نتايج و آثار اين تصميمگيري در آينده، به خوبي واضح نيست، در مورد چنين موضوع مهمي به سادگي تصميمگيري كرد و ضروري است كه روي اين موضوع كار كارشناسي انجام شود.
معاون وزير ارتباطات ادغام اين وزارتخانه در راه و مسكن را پرهزينه و توجيهناپذير دانست و گفت: نمونههايي در دنيا وجود دارد كه برخي كشورها وزارت ارتباطات را با وزارتخانهاي ادغام كرده و پس از چند سال به ناگزير آن را جدا كردهاند.
محمد كرمپور در گفتوگو با فارس در خصوص ادغام وزارت ارتباطات در راه و مسكن اظهار داشت: يكي از مشكلات كارهاي بزرگ و تأثيرگذار دنيا اين است كه بايد روي موضوع كار كارشناسي شود كه فكر ميكنم در اين زمينه كار كارشناسي انجام نشده است. معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات ادامه داد: خوب بود در اين تصميمگيري نظرات كارشناسان نيز پرسيده ميشد و نقاط قوت و ضعف موضوع درميآمد و آثار اين ادغام در حوزه ICT و ساير بخشها پيدا ميشد.
كرمپور افزود: حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات يك حوزه فرابخشي است و علاوه بر تأثير بر حوزه ICT بر ساير حوزهها نيز تأثيرگذار است. وي ادامه داد: ICT روي آموزش، سلامت، دولت الكترونيك، بروكراسي اداري، ساماندهي، هزينهها، اقتصاد و از همه مهمتر تكنولوژي تأثير گذار است.
معاون وزير ارتباطات افزود: ICT از فناوريهاي پيچيده و سطح بالا است كه با تمام اين تفاسير نميتوان در حالي كه نتايج و آثار اين تصميمگيري در آينده، به خوبي واضح نيست، در مورد چنين موضوع مهمي به سادگي تصميمگيري كرد و ضروري است كه روي اين موضوع كار كارشناسي انجام شود. رئيس سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي اظهار داشت: نكته دوم در خصوص اين تصميم اين است كه ارتباط موضوعات در يك ساختار بسيار مهم است.
وي توضيح داد: ساختار، ارتباط ارگانيك بين چند واحد را تعريف ميكند، در اين ساختار بين واحدها تعاريف درست تبيين نشده، بنابراين مشكلات زيادي ايجاد خواهد شد. كرمپور افزود: مشكل مهم ديگر يك فرهنگ نمودن چند خرده فرهنگ است؛ هر سازمان و گروه اداري در كشور يك خرده فرهنگ و فرهنگ مخصوص به خود را دارد كه تحت عنوان "فرهنگ سازماني " ناميده ميشود؛ هماهنگي، تركيب و يكي كردن اين ۳ يا ۴ فرهنگ بسيار سخت و پيچيده است و ممكن است آثار و تبعات نامعلومي داشته باشد كه حتما نيز فكر ميكنم اينطور خواهد شد.
رئيس رگولاتوري افزود: اين آثار بايد يكي يكي مشخص و فايده هزينه شود و مشخص كرد كه آيا فايده اين كار بيشتر است يا هزينه آن، كه اين كار كارشناسي انجام نشده، يا ما بي اطلاعيم. معاون وزير ارتباطات افزود: نكته بعدي اين است كه ارتباطات و فناوري اطلاعات در تمام دنيا يك شبكه جهاني است و سازمانهاي بينالمللي مثل ITU و UPU در اين زمينه وجود دارند كه بسيار تأثيرگذار و موثر هستند و استانداردسازيهاي اقتصاد اين شبكهها توسط اين نهادهاي بينالمللي طراحي ميشود كه ايران نيز عضو مؤثري در اين اتحاديههاي جهاني است.
اين مدل ادغامها بسيار نادر است كرمپور افزود: اگر به امور اتحاديههاي جهاني نگاه كنيم، اين مدل ادغامها و يكي كردنها يا بسيار نادر است يا اصلا نيست و موردي را در اين زمينه نديدهام. رئيس سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي تأكيد كرد: نكته ديگر اين است كه ما ميتوانيم از نمونههايي كه در اين اتحاديهها انجام شده و هزينههايشان پرداخت شده و موفق بودهاند استفاده كنيم و به كار بگيريم.
وي ادامه داد: تقريبا در اكثر كشورها وزارتخانه ارتباطات و فناوري اطلاعات جداگانه داريم، به دليل اينكه اين موضوع در همه دنيا رو به توسعه و گسترش است و در تمام بخشها اثرگذار است و نميتوان اهميت خود اين بخش را كم كرد. معاون وزير ارتباطات گفت: من با كوچك سازي و كاهش حجم دولت موافق هستم، اما مخالف اين هستم كه يك موضوع با اهميت كم اهميت شود و تبعات جبران ناپذبر به بار بياورد.
فناوري اطلاعات، در تشكيل وزارت امور زيربنايي و ارتباطات مغفول مانده است كرمپور تأكيد كرد: يكي ديگر از اشكالات بزرگي كه در اين تصميم وجود دارد، اين است كه به نظر من در اين تصميم خود بحث فناوري اطلاعات ناديده گرفته شده است. وي توضيح داد: در حالي كه در بحث فناوري اطلاعات، بحثهاي جديدي را در آينده داريم و براي مثال تمامي امور دولت الكترونيك، سلامت الكترونيك، آموزش الكترونيك و دوركاري بر پايه فناوري اطلاعات قرار دارد، اگر فناوري اطلاعات ناديده گرفته شود، به يقين زيانهاي بسياري در پي خواهد داشت.
وي افزود: به نظر مي رسد كه در اين تصميمگيري احتمالآً عجله شده و كار كارشناسي صورت نگرفته است يا حداقل در وزارت ICT ديده نشد كه كار كارشناسي انجام شود،البته بعيد است كه چنين كاري انجام شود و وزارت ICT خبر نشويم. رئيس سازمان تنظيم مقررات ادامه داد: ايدههاي زيادي وجود دارد، اما روي ايدهها بايد كار كارشناسي انجام شود، ايدهها پخته شود و در نهايت تصميم گرفته شود، يك تصميم ميتواند سود كم و ضرر زياد داشته باشد.
وزارت ارتباطات بعد از تمام سبكسازيها، تازه وزارت ارتباطات شده است وي در خصوص سبك شدن وزارت ارتباطات پس از خصوصيهاي انجام شده و جدا شدن سازمان فضايي، اظهار داشت: اكثر كشورها با اينكه تمام اين سبك سازي ها را انجام دادهاند، وزارت ارتباطات جداگانه دارند. وي ادامه داد: درست است كه بخش خصوصي وارد كار شده است؛ اما اداره بخش خصوصي كار بسيار سختي است و اشكال مهم شايد اين جا باشد كه برخلاف تصورها وزارت ارتباطات تازه، وزارت ارتباطات شده بود.
معاون وزير ارتباطات گفت: وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات دقيقا تازه وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات شده است؛ زيرا تمام كارهاي حاكميتي كه نظام در آنها تأثيرگذار استت تازه و نمايان شده است. كرمپور تصريح كرد: پيش از اين شايد به دليل اينكه وزارت ارتباطات كار عملياتي ميكرد نميشد، خيلي لقب سياستگذار و نماينده حكومت به آن داد و بيشتر يك اپراتور بود. وي ادامه داد: اما الان وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات شده حكومت در بخش ارتباطات و فناوري اطلاعات و الان تازه خيلي اثرگذار خواهد بود.
معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در خصوص جداسازي بخش زيربنايي از وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات اظهار داشت: امور زيربنايي در وزارت ارتباطات عناصر به هم چسبيده در يك ساختار واحد است و ارتباطات و فناوري اطلاعات موضوع اساسا شبكهاي و يكپارچه است و موضوعات شبكهاي را نميتوان خيلي از هم تفكيك كرد. كرمپور تأكيد كرد: تمام زيرساختهاي ارتباطات و فناوري اطلاعات زيرمجموعه يك شبكه ملي و جهاني است كه پيوستگي و يكپارچگي نخستين خصيصه ذاتي يك شبكه است.
ادغام وزارتخانهها در سال جهاد اقتصادي فرصت سوزي است كرمپور در خصوص تأثير اين ادغام بر تحقق اهداف سال جهاد اقتصادي اظهار داشت: عموما كار مديريت تكنولوژي از تحقيق، اكتشاف و توليد علم تا بازار يك فرايند است كه اتفاقا در سال جهاد اقتصادي بايد اين فرآيندها را خيلي به هم نزديكتر و عميقتر كرد و هر چه بيشتر وابستگي را به نفت كمتر كرد. رئيس سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي تصريح كرد: امسال بايد خيلي بيشتر روي اين فرآيند تأكيد كنيم، در سال جهاد اقتصادي بايد اين فرآيند را كامل كرد و حسابي به آن پرداخت تا ۳ بخش تحقيق و توليد علم، توليد صنعتي و توليد انبوه بيش از پيش به هم متصل شود و به اين طريق به بازارهاي جهاني وصل شود و خودشان بتوانند خودشان را اداره كنند و نه از پول نفت و منابع زيرزميني.
معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات گفت: اگر در اين فاصله كم با سرعت وزارتخانههايي مثل وزارت ارتباطات، وزارت مسكن كه اتفاقا هزينههاي زيادي نيز دارند را در هم ادغام كنيم، حتما وقت و انرژي زيادي مسئولان ميگيرد تا فرهنگ سازماني را به هم نزديك، روابط را تعريف و جابهجايي افراد را سازماندهي كنند و تمام اين كارها كه انصافا وقتگير و پر هزينه است و در سال جهاد اقتصادي توجيه كمي دارد. كرمپور تأكيد كرد: بنابراين با اين تفاسير فكر كنم در سال جهاد اقتصادي با اين كار فرصتها و زمان را از دست ميدهيم.
معاون وزير ارتباطات بار ديگر تأكيد كرد: اكثر كشورها وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات دارند و از حدود ۱۹۲ كشور عضو ITU (اتحاديه جهاني مخابرات) تقريبا اكثر اين كشورها جداگانه وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات دارند و دليل اين امر نيز اهميت فوقالعاده اين بحث است.
سابقه ادغام وزارت ارتباطات وجود داشته؛ اما دوباره جدا شده است معاون وزير ارتباطات تأكيد كرد: حتي نمونههايي وجود دارد كه برخي از كشورها در گذشته وزارت ارتباطات را با وزارتخانهاي ادغام كردهاند و پس از چند سال دوباره وزارت ارتباطات را جدا كردهاند. كرمپور تصريح كرد: اكثر كشورهاي پيش رو وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات جداگانه دارند در برخي كشورها راديو و رسانه نيز جز وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات است.
وي در خاتمه پيشنهاد كرد: همه بايد تابع قانون باشيم اما براي هر قانون ميتوان اصلاحيه نوشت.