ایتنا- ارزان کردن تعرفه ثابت ماهیانه اینترنت و سپس وارد کردن عاملی به نام تعرفه هر گیگابایت مصرفی، باعث بالاتر رفتن هزینههای ماهیانه کاربران به صورت تصاعدی شد.
برخلاف روند جهانی رو به کاهش تعرفههای دسترسی به اینترنت، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، از اوایل پاییز سال جاری، ساختار تعرفه گذاری دسترسی به اینترنت را دگرگون کرده، به نحوی که اولا تعرفه ثابت ماهیانه دسترسی پرسرعت به اینترنت را ارزان کرد و ثانیا با وارد کردن عامل جدیدی به نام تعرفه هر گیگابایت مصرفی، هزینه ماهیانه کاربران را به طور تصاعدی افزایش داد.
به گزارش ایتنا از عصر ارتباط، این درحالی است که چنین عاملی در ساختار هزینههای شرکتهای ارائهکننده خدمات اینترنتی دیده نمیشود؛ زیرا این شرکتها با خرید پهنای باند بابت حجم ترافیک رفت و برگشت، هزینهای پرداخت نمیکنند و از کاربران خود نیز تنها بابت پهنای باند مبلغی را مطالبه ميکنند و از بابت حجم مصرفی کاربر، حق مطالبه هیچ مبلغی را ندارند.
شرکت زیرساخت؛ برنده نهایی افزایش تعرفه همچنین سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، تعرفههای خرید پهنای باند دسترسی به شبکه شرکت ارتباطات زیرساخت را برای فراهم آوردن خدمات اینترنتی افزایش داده است.
بهعبارت دیگر، همه هزینههای دگرگونی تعرفه دسترسی به اینترنت به کاربران تحمیل میشود و برنده نهایی این دگرگونی، شرکت ارتباطات زیرساخت است که بهرغم گرانبودن همیشگی خدمات خود، اکنون میتواند تا حدود ۹۰ درصد بر تعرفه خدماتش بیفزاید، بدون آنکه بر کیفیت افزوده باشد.
باید توجه داشت که دگرگونی تعرفه دسترسی مردم به اینترنت و گرانی تعرفه دسترسی شرکتهای اینترنتی به زیرساخت، آثار ناگواری را برای توسعه شاخص ضریب نفوذ کاربران به همراه دارد و تحقق سیاستهای کلی نظام و توسعه این حوزه را مشکل و احتمالا ناممکن میکند.
به همین دلیل، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با تهیه یک گزارش کارشناسی، به کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات توصیه کرده است مصوبات جلسات ۱۵۲ و ۱۵۳ درخصوص تعرفه پهنای باند و تعرفه خدمات ADSL را مورد بازنگری و اصلاح قرار دهد و بازار پهنای باند باید در نهایت از انحصار یک شرکت حاکمیتی رها و آزادسازی شود.
دلار؛ بهانهای برای گرانی پهنای باند کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات از بدو تشکیل در چند مرحله تاکنون نسبت به اعلام تعرفههای اینترنت، هم برای فروش پهنای باند اینترنت از طرف شرکت ارتباطات زیرساخت به شرکتهای فراهمکننده خدمات دسترسی و هم برای فروش خدمات اینترنت این شرکتها به مردم و کسبوکارها اقدام کرده است.
بر همین اساس، تاکنون به غیر از دو مصوبه اخیر کمیسیون، تمامی مصوبات آن در زمینه تعرفهگذاری پهنای باند اینترنت، روند کاهشی داشتهاند و با توجه به ارزان شدن پهنای باند در سطح بینالملل، این مرجع ارزانکردن پهنای باند را بهعنوان یکی از سیاستهای مبنا در نظر گرفته بود، ولی دو مصوبه اخیر آن برخلاف مصوبات پیشین، افزایش تعرفه پهنای باند را با توجیه افزایش نرخ دلار هدف گرفته و مجوزی را برای گران شدن قیمت پهنای باند، هم برای شرکت ارتباطات زیرساخت و هم برای شرکتهای ارائهکننده خدمات دسترسی فراهم کرده است.
افزایش قیمتی که استطاعتپذیری دسترسی مردم به اینترنت را کاهش میدهد و مانعی برای دستیابی به اهداف بند الف ماده ۴۶ قانون برنامه پنجم توسعه است. بر اساس این قانون، میزان پهنای باند بینالملل باید بهگونهای افزایش یابد که ایران از لحاظ ضریب نفوذ اینترنت و سرانه پهنای باند، تا پایان برنامه به جایگاه دوم منطقه دست یابد.
رتبه ۱۳ ایران در منطقه با توجه به نقش توسعه دسترسي اينترنت بر توسعه كشورها، بهويژه توسعه اقتصادي، كشورهاي پيشرو در منطقه اين موضوع را بهعنوان يكي از اهداف زيرساختي خود در نظر گرفتهاند. براي مقايسه استطاعتپذيري دسترسي به اينترنت ميتوان از شاخص نسبت حق اشتراك ساليانه اينترنت پهن باند به توليد ناخالص ملي استفاده كرد.
نسبت تعرفه اینترنت پهن باند ایران به سرانه تولید ناخالص داخلی در مقایسه با ۱۹ کشوری که اطلاعات آنها از سوی اتحادیه بینالمللی مخابرات منتشر شده، با احتساب نرخ رسمی دلار در جایگاه سیزدهم منطقه قرار دارد.
این کشورها در سالهای اخیر نسبت به کاهش تعرفههای پهنای باند اینترنت اقدام کردهاند. البته علت اصلی این کاهشها طبیعی است و به ارزان شدن فناوری ساخت سختافزارهای توزیع پهنای باند، ارزان شدن پهنای باند خریداری شده و استفاده از شبکه انتقال قبلی بدون نیاز به سرمایهگذاری خرید مربوط میشود.
ایران در این جدول از حق اشتراک سالیانه اینترنت پهن باند در سال ۲۰۱۰ از رقم ۴/۳۵۰ دلار و میزان سرانه GDP پنج هزار و ۹۳/۶۳۷ دلار برخوردار بوده و نسبت حق اشتراک سالیانه به سرانه GDP نیز ۰۶۲۱/۰ بوده است.
يك گام براي بهبود كيفيت در مصوبههای قبلی کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات درخصوص تعرفه اینترنت پرسرعت، تعرفه حجم ترافیک مسکوت گذاشته شده بود، اما در جلسه ۱۵۲، تعرفههای واگذاری اینترنت پرسرعت از طریق ADSL ارزانتر از مصوبه قبلی این کمیسیون شد و حداکثر ضریب اشتراک از ۱۰ کاربر به ۸ کاربر کاهش یافت که سرعت واقعی کاربر را اندکی بهبود میبخشد. در این مصوبه، علاوه بر تعرفههای ثابت ماهیانه در ازای پهنای باند اینترنت پرسرعت، حجم ترافیک دریافتی کاربر بهصورت پلکانی در پنج سطح معین شد که بر مبالغ مربوط به تعرفههای پهنای باند اضافه میشوند.
سقف تعرفه حجم ترافیک دریافتی بر اساس بازههای پلکانی و هر گیگابایت دریافت تعیین شده است.
STM۱ گران شد هر لینک پرظرفیت انتقال دادهها که معادل ۱۵۵ مگابیت بر ثانیه را حمل کند، یک STM۱ خوانده میشود و در ایران مبنای محاسبه تعرفه این لینک STM۱ تعرفه یک لینگ ۶۴ کیلو بیت بر ثانیه است که در عددی ضرب میشود و تعرفه STM۱ را به دست میدهد.
طبق مصوبه ۴۹ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، قیمت هر لینک STM۱ که تا آن زمان ۴۸۶ میلیون ریال یعنی ۴۲۶ برابر تعرفه هر لینک ۶۴ کیلوبیت بر ثانیه بود، باید به ۱/۳۷۵ میلیون ریال یعنی ۳۴۱ برابر تعرفه هر لینک ۶۴ کیلوبیت بر ثانیه کاهش یابد.
اما در مصوبه اخیر در جلسه ۱۵۳ کمیسیون، تعرفه یک لینک STM۱ که در گذشته ۱/۳۷۵ میلیون ریال تعیین و تصویب شده بود، به ۲۶۲/۵۴۸ میلیون ریال افزایش یافت و این تعرفه دوباره ۴۲۶ برابر تعرفه هر لینک ۶۴ کیلوبیت بر ثانیه فعلی است.
نوآوری در تعرفه حجم ترافیک تاکنون نه شرکت ارتباطات زیرساخت و نه سایر بهرهبرداران و فراهمکنندگان خدمات مخابراتی/اینترنتی، پولی بابت حجم ترافیک دادهها به فروشنده ظرفیتهای انتقالی خود پرداخت نکردهاند و نمیکنند، اما از آغاز بهرهبرداری ADSL در ایران، بهرهبرداران، فراهمکنندگان خدمات اینترنتی و ISPهای مختلف، علاوه بر تعرفه ثابت ماهیانه خدمات ADSL، پولی بابت حجم ترافیک دادهها از مشترکان دریافت کردهاند، بدون آنکه برای این کار مجوزی در اختیار داشته باشند.
تا همین اواخر، برخی از ارائهدهندگان این خدمات، مبنای محاسبه هر گیگابایت مصرفی را ۷۰۰ تومان قرار داده بودند و اگر گرانی اخیر ارز را بتوان علت گران شدن لینکها و خدمات مخابراتی دانست، میتوان تعرفه هر گیگابایت را به تقریب تا ۲ هزار تومان افزایش داد.
پس مشخص نیست چطور کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات برای هر گیگابایت از سطح اول حجم ترافیک مصرفی مشترکان ADSL مبلغ ۴۵۰۰ تومان را محاسبه کرده است.
مشکل تضمینی ضریب تسهیم واقعی مطابق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، هر لینک E۱ دارای ۳۰ کانال ۶۴ کیلوبیت بر ثانیه است که پیرو مصوبه جلسه شماره ۱۵۲ حداکثر باید ۳۰۰ کاربر دارای اشتراک ۶۴ کیلوبیت بر ثانیه، از آن استفاده همزمان میکردند.
اکنون طبق این مصوبه، باید حداکثر ۲۴۰ کاربر دارای اشتراک ۶۴ کیلوبیت بر ثانیه بهطور همزمان از یک لینک E۱ استفاده کنند؛ زیرا حداکثر ضریب تسهیم همزمان یک به ۸ شده است.
به همین ترتیب، از هر لینک E۱ باید تنها ۸ کاربر دارای اشتراک ۲۰۴۸ بیت بر ثانیه یا دو مگابیت بر ثانیه استفاده همزمان کنند، اما از طرفی میزان ضریب تسهیم واقعی برای مقرراتگذار و کاربر مبهم و نامعلوم است و از طرف دیگر، هنگامی که سرعت خط ADSL به زیر یک کیلوبیت بر ثانیه و حتی پایینتر از آن میرسد، هیچکس پاسخگو نیست. همین امر موجب شده که هر سوءاستفادهای بدون ضمانت اجرا و پیگیری از سوی کاربران و متولیان مقرراتگذاری باقی بماند و تحمل شود.
تفسیر نادرست از قانون نحوه اجرای سیاستهای ملی اصل ۴۴ قانون اساسی طبق قانون اجرای سیاستهای اصل ۴۴، بهجز شبکههای زیرساخت مخابراتی و پستی، سایر امور خدماتی در حوزه مخابرات و اینترنت باید به بخش خصوصی واگذار شوند. اما مرکز پژوهشهای مجلس با طرح این پرسش که آیا خرید و فروش پهنای باند اینترنت بینالملل، آنهم به قیمتی بیش از ۷ تا ۸ برابر قیمت خرید، فعالیتی حاکمیتی است یا تصدیگری، توصیه کرده است که شرکت ارتباطات زیرساخت به جای خرید و فروش انحصاری پهنای باند، بهعنوان مجری انحصاری دروازه بینالملل اینترنت، عمل و بر ترافیک عبوری نظارت و با پشتیباتی از ترافیک پهنای باند، از طریق شبکه داخلی درآمد کسب کند.
بر پایه این الگو، شرکتهای فراهمکننده دسترسی اینترنت با حضور در بازارهای بینالمللی نسبت به خریداری پهنای باند اقدام میکنند و در دروازههای بینالمللی کشور آن را در اختیار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار میدهند که به این ترتیب، پهنای باند ورودی بهعنوان یک کالای گمرکی به شمار میآید و حقوق و عوارض گمرکی اینترنتی به دولت پرداخت میشود. سپس وزارتخانه با استفاده از شبکه زیرساخت مادر مخابراتی در اختیار خود، پهنای باند را به محل موردنظر ارائهدهنده خدمات اینترنت انتقال میدهد و هزینه انتقال آن را بر اساس هزینههای مصوب انتقال داده دریافت میکند.
در صورت اجرای چنین طرحی، قیمت خرید اینترنت شرکتهای غیردولتی توزیعکننده اینترنت بهطور قابل ملاحظهای کاهش مییابد و با وجود بازار رقابتی کامل، آثار آن برای کاربران نهایی اینترنت نمایان خواهد شد. این نکته نیز قابل توجه است که هزینه پهنای باند هزینههای زنجیرهای دارد و تنها به یک توزیع یا عرضهکننده اینترنت مربوط نمیشود.
بنابراین نباید انتظار داشت در صورت کاهش مقدار معینی از تعرفه پهنای باند، همان مقدار به کاربر نهایی برسد.
نکته قابل توجه، شناخت مبنای محاسبه تعرفه پهنای باند از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت است. به نظر میرسد این شرکت با بهرهجستن از انحصار در بازار، به جای قیمتگذاری بر اساس هزینه تمامشده و درنظر گرفتن سود متعارف، از روشهای دیگری برای قیمتگذاری پهنای باند استفاده میکند.
هزینه انتقال پهنای باند و نگهداری شبکه فیبر نوری چقدر است که قیمت فروش پهنای باند چند برابر قیمت خرید آن است؟ اگر هزینه انتقال و نگهداری شبکه توزیع آنقدر بالاست که این قیمت را ایجاد میکند، باید در کارآیی و کارآمدی مدیریت زیرساخت ارتباطی کشور بازنگری اساسی شود.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی معتقد است با توجه به افزایش قیمت پهنای باند اینترنت، بهرغم روند کاهش تعرفه دسترسی به اینترنت در جهان، در توسعه دسترسی به اینترنت بهعنوان یک زیرساخت پایه و توانمندساز گامی رو به عقب برداشتهايم و توصیه کرده است مصوبات جلسههای ۱۵۲ و ۱۵۳ سازمان تنظیم مقررات مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرند.
اجحاف به مصرفکنندگان نهایی اینترنت وجود انحصار دولتی در بازار تامین پهنای باند کشور و یک نهاد قانونگذار در بدنه دولت را میتوان از دلایل اصلی اجحاف به مصرفکنندگان نهایی اینترنت و بخش خصوصی دانست.
انحصار و اجحاف با سود چندصد درصدی، ناشی از فروش پهنای باند اینترنتی با قوانین و سیاستهای راهبردی کشور، بهخصوص سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و چشمانداز ۲۰ ساله نظام به کلی منافات دارد و به مانعی بر سر راه تحقق اهداف بند الف ماده ۴۶ قانون برنامه پنجم توسعه تبدیل شده است. برای حذف این انحصار، لازم است سیاستگذاران و تصمیمگیران کشور با درک صحیح از بازار کنونی اینترنت و کیفیت نامناسب دسترسی کاربران به آن و حذف رانتهای دولتی و با ایجاد یک بستر حقوقی مناسب، بخش دولتی را از امور اجرایی و بازرگانی پهنای باند منع و جایگاه و شان دولت را بهعنوان مرجع سیاستگذار، قانونگذار و ناظر بر حسن اجرای مقررات، حفظ و به بخش خصوصی در جهت حضور در یک بازار رقابتی سالم کمک کنند. بالطبع وجود چنین بازار رقابتی کامل و سالمی موجب کاهش قیمت و بهبود کیفیت خدمات بخش خصوصی میشود.
شما اگر یه مورد پیدا کردید که منافع مردم و منافع ملی مورد نظر مسئولان محترم!!!!!!! قرارگرفته باشه؟ اینترنت خطوط هوایی خودرسازی برنج مرغ ووووووو سر انرژی هسته ای چه اشوبی با این تحریما راه افتاده ببینید. سالهاست منافع ملی و مردم مد نظر نیست. ترکیه بدون نفت بیشتر از دو برار ایران اقتصاد تولید میکنه. ایتنا سانسور نکن نظرات من رو ترا به خدا
سینا چطوره مقدار کمی از مشکلات اقتصادی رو هم بندازیم گردن امریکای عزیز شما که خودش با بمب هستهای هیروشیما و ناگاساکی رو دود کرد و حالا چشم دیدن ایران هستهای رو نداره؟ البته اگه بهتون بر نمیخوره!
دزسته که آمریکا فقط دنبال منافع خودشه و ما هم اینو قبول داریم ولی حالا تو این وضعیتی که همه چی رو آمریکا!!! خراب کرده و از دست مسئولین هم هیچ کاری بر نمیومده!!! باید بیان با دست خودشون باز به مصرف کننده فشار بیارن؟!
جدا شما اگه بودید پیش خودتون چه فکری می کردید؟!
من وضع اسفبار اینترنت رو میبینم. وضع ناجور اقتصادی رو دارم هم میبینم هم حس میکنم. ولی با اونایی که فکر میکنن برنامه هستهای رو متوقف کنیم همه چی حل میشه مخالفم. نظر شخص من در مورد بحث هستهای اینه که ایران نباید تسلیم فشار امریکا بشه.
وضع وخیم اینترنت هم ربطی به اینترنت نداره سینا خان. از ادمای غرب زده ای که از هر فرصتی برای دفاع از منافع امریکا استفاده میکنن اصلا خوشم نمیاد.
احمقانه ترین قانون که فقط تو ایران هست اینه که اینترنت رو بین 8 یا 10 نفر تقسیم کنی و بعد اسمش رو بذاری اینترنت پر سرعت به هر روشی هم که شده از کاربر بتونی سو استفاده کنی و اونو بچاپی و ازش بدزدی
اینا اصلا انگار با اینترنت و تکنولوژی دشمنی دارن کلا و الا چرا باید بر عکس دنیا حرکت کنند و این قدر کاربرا رو از خودشون و خدماتشون بیزار و متنفر کنند
از هیلترینگ بی حد و حصر و قطعی ها سلیقه ای و افت سرعت های شدید و کلی آزار و اذیت کاربران چه چیزی جز عقب ماندگی نصیب ایران می شه ؟؟
که این تعرفه های مسخره و سو استفاده از انحصار رو هم بهش اضافه کردن ؟؟؟
همه می دانیم در جامعه ای زندگی میکنم که فقط حرف ها وجود دارند و واقعیت همیشه متفاوت است. چه کسی می گوید آزادی حق شماست وقتی همه چیز اطراف ما محدود و به اصطلاح فیلتر است؟
چرا وقتی در سایتی مثل گوگل، چیزی را جستجو می کنید، همواره بیش از 50\% سایت ها فیلترند؟ حال اینکه اصلا هیچ مشکلی چه از نظر اخلاقی و چه از خیلی ابعاد دیگردر اکثر آنها وجود ندارد؟
اصلا این چه مفهومی را میرساند که همیشه کسانی وجود داشته باشند که مراقب اعمال و رفتار ما باشند. چرا در اینترنت ایران هر سایتی که مربوط به مسائل مذهبی نباشد باید همیشه ترس از فیلتر شدن داشته باشد؟ چه کسی این حق را به خود می دهد که در افکار دیگران دخالت کند و آزادی فکری و اجتماعی آنها را بگیرد؟
جدا از مبحث جامع فیلترینگ و فیلترنت ایران، چرا باید سرعت اینترنت ما نیز اینقدر محدود باشد؟ آیا قانون "محدودیت سرعت اینترنت برای عموم مردم ایران 128 کیلو بایت در ثانیه است" عقلانی ست؟ آیا این خیانت به ملت نیست؟ در دنیایی که همه به رشد و تعالی فکر می کنند چرا باید محدودمان کنند؟
بد نیست بدانید کشور آمریکا در حال بررسی پروژه اینترنت 150 مگا بایت در ثانیه خود برای استفاده عمومی است و تا پایان سال 2010 توانسته حدود 20\% زیرسازی های مورد نیاز را برای عملی کردن این پروژه انجام دهد. در اروپا حرف و حدیث ها بر سر عملیاتی کردن پروژه "اینترنت 2" با سرعتی حدود 2 گیگا بایت در ثانیه است که تا چند سال دیگر دنیا را متحول خواهد کرد. در آسیا نیز کشور هایی مثل کره جنوبی، ژاپن، چین و ... توانسته اند اینترنت را از خطوط برق، لوله های آب و گاز و ... عبور دهند و برای اتصال به اینترنت از آنها استفاده کنند! حال آنکه اینترنت معمول و در دسترس اکثر مردم دنیا سرعتی بین 50-20 مگا بایت در ثانیه دارد.
اما در ایران چه خبر؟ گزارش ها حاکی از آن است که هنوز برخی محله های پایتخت عزیز ما توانایی و امکانات متصل شدن به خطوط اینترنت مثلا پرسرعت را ندارند! و آمارهای جهانی می گویند "سرعت اینترنت ایران از سرعت اینترنت بیش از دو سوم کشورهای دنیا کمتر است!"
با نگاهی به اعداد زیر می توانید عمق فاجعه را بهتر درک کنید؛
آمریکا در حال توسعه اینترنت با سرعت 150 مگا بایت در ثانیه است:
150 Mbps 1024 = 153.600 Kbps => حدود 1.200 برابر سرعت رسمی اینترنت در ایران
اروپا تا چند سال دیگر اینترنت 2 خود را با سرعت 2 گیگا بایت در ثانیه راه اندازی میکند:
2 Gbps 1024 1024 = 2.097.152 Kbps =>حدود 16.300 برابر سرعت رسمی اینترنت در ایران
اینترنت عموم کشورهای دنیا سرعتی حداقل 20 مگا بایت در ثانیه دارد:
20 Mbps 1024 = 20.480 Kbps =>حدود 160 برابر سرعت رسمی اینترنت در ایران
اصلا اینترنت به چه دردی می خورد؟
بهتر است بدانید در کشور آمریکا از 10 شرکتی که بیشترین سود و رشد را در سال 2010 داشته اند، 6 تای آنها اینترنتی بوده اند!!!
از کلیه کسانی که به نوعی خود را مسئول می پندارند تقاضا داریم فکری به حال این روش افتضاح فیلترینگ و همچنین سرعت اندک اینترنت مردم ایران بکنید!!!ء
این بار هزارو یکم!!!!
(ایتنا لطفا نظر منو فیلتر نکن)!!
تویه ایران اینترنت رو 512 رو بین 30 نفر تقسیم میکنند که سرعتت که در اصل باید 512 باشه ولی به 12 هم نمیرسه در عجبم که پول 512 رو میگیرند ولی 10 رو میدن شما بگید این کار کم فروشی نیست پس چه مرگیه اگر دزدی نیست پس چیه اگر کلاهبرداری نیست اگر سو استفاده از اعتماد ملت نیست پس چیه خدایا اینجا ایرانه میگن که ملتش مسلمان هستند ولی اسمشان مسلمانه عملشان از اون سلفی و تکفیری بدتر هست بهتر نیست دولتش رو که دیگه هیچی نگو پاکترین دولت دنیاست
ای خدااا مگه ما چه گناهی کردیم؟!