علی شمیرانی: انتظاراتی که از وزیر آینده مطرح میشود، مواردی است که در 4 سال گذشته روی زمین مانده بود
ایتنا - بیشتر زمان کاری وزیر باید صرف سرعتدهی به تشکیل کارگروههای مختلف برای مجوززدایی، قانونزدایی، تجمیع قوانین و مقررات و هماهنگی بین دستگاهها باشد.
علی شمیرانی، سردبیر هفته نامه عصر ارتباط
اشاره:
سایت ایتنا به منظور بررسی عملکرد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، یک نظرسنجی عمومی و نظرخواهی از کارشناسان، و همچنین بررسی میدانی را در دستور کار قرار داده که نتایج آن بتدریج منتشر میگردد.
در این بررسی که همزمان با پایان دوره ۴ ساله آقای محمود واعظی به عنوان وزیر پیشین ICT و ابتدای دوره وزارت آقای محمد جواد آذری جهرمی به عنوان وزیر جدید صورت میپذیرد، ایتنا تصمیم گرفته است با همکاری ماهنامه دنیای کامپیوتر و ارتباطات، نظرات جمعی از فعالین صنف و صنعت و کارشناسان حوزه ICT و روزنامهنگاران باسابقه این عرصه را در مورد دوره ارزیابی فعالیت وزیر پیشین و همچنین انتظارات از وزیر جدید را جویا شود.
در مرحله نخست، نظرسنجی عمومی سایت ایتنا با طرح این سوال که: «شما عملکرد محمود واعظی در وزارت ارتباطات را چگونه ارزیابی میکنید؟» در همه صفحات سایت فعال شده است که از همه کاربران دعوت میگردد که در آن مشارکت نمایند. نظرات کارشناسان نیز بتدریج در سایت و سپس بصورت یک پرونده ویژه در ماهنامه دنیای کامپیوتر و ارتباطات به چاپ خواهد رسید.
گفتوگوی ایتنا با علی شمیرانی، سردبیر هفته نامه عصر ارتباط:
■ عملکرد ۴ ساله آقای واعظی به عنوان وزیر ICT را چگونه ارزیابی میکنید و به نظر شما نقاط مثبت و منفی عملکرد ایشان چه بود؟
به نظر من در مورد بخش عمده از فعالیت های آقای واعظی بخش خصوصی باید نظر دهد چرا که آنها ذینفع مستقیم و متاثر از تصمیمات وزارتخانه هستند، اما اصولا بخش خصوصی ترجیح میدهد برای عدم تضعیف موقعیتشان در این مورد یا اظهار نظر نکنند یا اینکه حماتشان را اعلام کنند، اما حجم وسیع انتظاراتی که در این مدت از وزیر آینده مطرح میشود و موضوعاتی که مطالبه میکنند، مواردی است که در 4 سال گذشته روی زمین مانده بوده و من حساب آن را به نام آقای واعظی مینویسم به این معنی که صنف از وزیر رضایت ندارند.
البته نباید همه این مطالبات را مربوط به وزیر قبلی بدانیم چرا که برخی از این موضوعات مطروحه مشکلاتی است که مربوط به آقای واعظی و 4 ساله فعالیت ایشان نیست و حتی مشکل ساختاری در دولت است که مربوط به چندین وزارتخانه میشود.
■ انتظار شما از وزیر بعدی (آقای جهرمی) چیست و چه توصیهای به ایشان دارید؟
90 درصد مطالبات بخش خصوصی از جنس نرمافزاری و مقرراتی است. در بحث سرمایهگذاری، بهبود و توسعه فضای کسب و کار، و... مشکلاتی از نوع رگولیشن و تنظیم مقررات و عملاً نرمافزاری داریم، اگر خیال بخش خصوصی از بابت مسائل قانونی و رقابتی با شرکتهای خصولتی و دولتی راحت باشد، مشکلی برای هزینه و سرمایهگذاری ندارد و در مواردی مثل سرمایهگذاری در مناطق کم بازده از جمله روستاها هم میتوان با همان مقررات، شرکتها را مجاب به حضور در آن نقاط کرد.
مباحثی مثل سرعت پایین اینترنت و کمبود محتوای مناسب، همه با بحثهای رگولیشن قابل حل است.
بیشتر زمان کاری وزیر باید صرف سرعتدهی به تشکیل کارگروههای مختلف برای مجوززدایی، قانونزدایی، تجمیع قوانین و مقررات و هماهنگی بین دستگاهها باشد. با توجه به ماهیت ICT که فرابخشی است، این حوزه بیشترین ضربه در عدم توسعه را از ناهماهنگی بین دستگاههای مختلف حتی در درون دولت میخورد.
البته قوانین خوب باید اجرا شوند و پیگیری اجرا بسیار مهم است. ما همین الآن قوانین بسیار خوبی مثل کپی رایت، دسترسی آزاد به اطلاعات و قانون تجارت الکترونیک در ICT داریم که بنا به دلایلی به درستی اجرا نمیشود. اگر این مقررات حل شود، مطمئن باشید بخش خصوصی برای توسعه کسب و کار خود، در توسعه زیرساخت که اهتمام اصلی وزارتخانه بوده هم مشارکت خواهد کرد.