ایتنا- متاسفانه در هیچ یک از دورههایی که از سوی آموزشگاههای کامپیوتری برگزار میشود به موضوع تهدیدات فضای سایبر پرداخته نشده است.
در کنار آسایش و مزیتهای حاصل از دستاوردهای بشری برخی تهدیدات را نیز شاهد هستیم همانند دارو که برای درمان استفاده میکنیم اما به همراه خود عوارض دیگری هم دارد و میتواند به دیگر قسمتهای سالم بدن نیز آسیب برساند.
پزشکان هنگام تجویز دارو علاوه بر کسب اطلاعات از بیمار به عوارض دارویی نیز توجه ویژه دارند چراکه برخی از داروها با توجه به شرایط جسمی و آلرژیک برای بیمار مناسب نیستند. . متاسفانه خیلی از تکنولوژیهایی که این روزها از سوی مردم مورد استفاده قرار میگیرند در کنار تمام مزیتها، تهدیداتی در پی دارد که استفادهکنندگان آن متوجه عواقب آن نیستند در حال حاضر اکثر شهروندان در یکی از این شبکههای اجتماعی عضو هستند و با تشکیل گروههای مختلف اطلاعات زیادی را با هم رد و بدل میکنند.
اطلاعاتی که گاها مهم، حساس، شخصی و محرمانه است که اگر در اختیار افراد غریبه قرار بگیرد میتواند از آنها به راحتی سوءاستفاده و علیه کاربر آن به کار گیرد و مشکلات زیادی را برای شخص به وجود آورد.
همانگونه که استفاده خودسرانه از دارو در میان برخی افراد رایج است و هیچکس به عواقب عوارض دارویی فکر نمیکند و توصیههای پزشکان را جدی نمیگیرند، در خصوص استفاده از شبکههای اجتماعی نیز این موضوع صادق است و کاربران به راحتی در هر شبکه اجتماعی فعال هستند و هرگونه اطلاعات را به اشتراك میگذارند و باور ندارند خطراتی را که به آنها گوشزد میشود، جدی و تبعات آن جبرانناپذیر است.
گواه آنکه شاهد افزایش پروندههای هتک حیثیت در محاکم قضائی هستیم، پروندههایی که در پی غفلت کاربر و عدم توجه به توصیهها به وجود آمده است و به راحتی نه تنها آبروی کاربر بلکه آبروی خانواده وی از سوی یک مجرم سایبری به حراج گذاشته میشود و چه زندگیهایی نیز در این میان از بین رفته و منجر به طلاق شده است.
چرا یک کاربر باید عکسهای خصوصی و خانوادگی خود را در فضای مجازی به اشتراك بگذارد؟ آیا همین کاربر حاضر است آلبوم خانوادگی خود را در اختیار افراد غریبه قرار دهد؟ قطعا پاسخ منفی است.
اما همین کاربر به راحتی عکسهای خصوصی خود را در فضای مجازی منتشر میکند بی آنکه متوجه عواقب آن باشد سوالی که ذهن کارشناسان اجتماعی فضای سایبر را مشغول کرده، این است که چرا کاربران اجازه میدهند افراد غریبه به حریم خصوص آنها وارد شوند؟
آیا باور ندارند که ورود افراد غریبه به این حریم همان تبعات ورود در فضای حقیقی را دارد؟در پاسخ به این سوال باید گفت بخشی از این عدم غفلت کاربران، به دستگاههای مرتبط آموزشی باز میگردد که به این موضوع نپرداختهاند.
در اکثر کلاسها و دورهها، تهدیدات ارائه شده بیشتر شامل حملات ویروسی، تروجان و برنامههای نرمافزاری مخرب است که میتواند به سیستم رایانه کاربر صدمه وارد کند و هزینهای را به کاربر تحمیل کند.
اثرات منفی شبکههای اجتماعی بر زندگی انسانها : - تعاملات فرد به فرد یا رو در رو را کاهش میدهد . - احساس نیاز به توجه را به شدت افزایش میدهد. - توجه شما را از اهداف زندگی واقعی منحرف خواهد کرد . - خطر ابتلاء به افسردگی را افزایش میدهد. - احتمال شکست روابط موجود در شبکههای اجتماعی بیش از روابطی ست که در دنیای واقعی داریم . - استفاده بیش از حد از شبکههای اجتماعی خلاقیت افراد را نابود میکند . - مقایسه پیوسته خود با دیگران در شبکههای اجتماعی شما را به نابودی خواهد کشاند . - شبکههای اجتماعی افراد را به شدت بی خواب میکنند . - حریم خصوصی شما را به خطر میاندازد . - شبکههای اجتماعی بیشترین مخاطبان را به خود جذب نموده و اعتیاد آور میباشند . - شبکههای اجتماعی به کاربران خود استرس وارد میکنند.
راهکارهای پیشنهادی برای استفاده مناسب از شبکههای اجتماعی: - قبول کنید که شبکههای اجتماعی وقتگیر است. - برنامهریزی مناسب و منطقی داشته باشید. - از همراهی و همدلی خانواده کمک بگیرید. - عضویت خود در گروهها را محدود کنید. - خود کنترلی تان را تقویت کنید. - بررسی کنید که چه چیزهایی را در شبکههای اجتماعی از دست میدهید . - بدون هدف عضو گروهها نشوید . - بیکار و بیبرنامه نباشید. - نیازی را که برای رفع آن در شبکههای اجتماعی هستید کشف کنید. - محدودیتهای زمانی ایجاد کنید.