نتایج مهم یک مطالعه گسترده درباره رابطه اینترنت و سلامت روان
ایتنا - به گفته دانشمندان، بین تلفن همراه و اینترنت و تاثیر منفی آن بر سلامت روان هیچ ارتباط مشهودی وجود ندارد.
پژوهشگران یافتههای دو میلیون نفر بین سنین ۱۵ تا ۸۹ سال در ۱۶۸ کشور را دریافت کردند. آنها با اینکه دریافتند تجارب منفی و مثبت، هر دو، افزایش یافتهاند، شواهد کمی پیدا کردند که این امر در نتیجه رواج اینترنت باشد.
نتایج این مطالعه مهم که با هدایت موسسه اینترنت آکسفورد انجام شد، با گمانهزنی فراگیری که میگوید اینترنتــ و بهویژه دسترسی گسترده به آن از طریق دستگاههای تلفن همراهــ به سلامت روان آسیب رسانده است، مغایرت دارد.
به گفته این پژوهشگران، چنانچه ارتباط میان استفاده از اینترنت و ضعف سلامتی بهاندازهای که تصور میشود جهانی و قدرتمند بود، آنها آن را پیدا میکردند.
با این حال در مطالعه اخیر استفاده از شبکههای اجتماعی بررسی نشد و هرچند این دادهها به گروهی از جوانان نیز مربوط میشد، پژوهشگران مدت زمان آنلاین بودن افراد را تجزیه و تحلیل نکردند.
این پژوهش را پروفسور اندرو پرزیبلسکی، از موسسه اینترنت آکسفورد و ماتی ووره، استادیار دانشگاه و موسسه پژوهشی تیلبورگ موسسه اینترنت آکسفورد، در مورد استفاده از پهنای باند تلفن همراه و خانگی انجام دادند.
پروفسور پرزیبلسکی گفت: «خیلی تلاش کردیم مدرک انکارناپذیری پیدا کنیم که این فناوری و سلامتی را به هم وصل کند اما پیدایش نکردیم.»
او افزود: «این تصور رایج که میگوید اینترنت و تلفن همراه روی کل رفاه و سلامت روان تاثیر منفی گذاشته است، احتمالا درست نیست.»
«در واقع ممکن است مسائل جزئیتر و مهمتری وجود داشته باشند، اما به هرگونه ادعای فراگیر در مورد تاثیر منفی اینترنت در سطح جهان باید با تردید فراوان نگریست.»
بررسی این نتایج بر اساس گروه سنی و جنسیت بین کاربران اینترنت از جمله زنان و دختران جوان هیچ الگوی خاصی را نشان نداد.
در عوض، این مطالعه با بررسی دادههای دو دهه گذشته نشان داد که در یک کشور متوسط، رضایت از زندگی برای زنان در این دوره افزایش داشته است.
دادههای بریتانیا در این مطالعه گنجانده شد، اما به گفته پژوهشگران، بریتانیا در مقایسه با سایر کشورها هیچ چیز متمایزی نداشت.
هرچند اطلاعات فراوانی در این مطالعه لحاظ شد، طبق گفته این پژوهشگران شرکتهای فناوری باید دادههای بیشتری ارائه دهند تا شواهد قطعی از تاثیر استفاده از اینترنت به دست آید.
توضیح آنها این بود که «پژوهش درباره آثار فناوری اینترنت متوقف شد چون این دادههای بسیار ضروری را شرکتهای فناوری و پلتفرمهای آنلاین جمعآوری و پشت درهای بسته نگهداری میکردند.»
«لازم است که دادههای مربوط به سازگاری فردی با اینترنت و تعامل با فناوریهای مبتنی بر آن با جزئیات و شفافیت بیشتری از طرف تمامی طرفهای ذینفع مطالعه شود.»
«این دادهها وجود دارد و شرکتهای فناوری جهانی برای بازاریابی و بهبود محصولات خود آنها را تجزیه و تحلیل میکنند، اما متاسفانه برای پژوهش مستقل در دسترس نیست.»
پژوهشگران برای این مطالعه که در نشریه علم روانشناسی بالینی منتشر شد، دادههای مربوط به سلامتی جسمانی و سلامت روان را در مقایسه با کاربران اینترنت و اشتراکها و استفاده از پهنای باند تلفن همراه در یک کشور بررسی کردند تا ببینند آیا سازگاری با اینترنت سلامت روان را پیشبینی میکند یا خیر.
آنها در مطالعه دوم، از دادههای مربوط به میزان اضطراب، افسردگی و خودآزاری بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ در حدود ۲۰۰ کشور استفاده کردند.
سلامتی بر اساس دادههای پیمایشهای حضوری و تلفنی مصاحبهکنندگان محلی و سلامت روان با استفاده از تخمینهای آماری اختلالات افسردگی، اختلالات اضطراب و خودآزاری حدود ۲۰۰ کشور بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ ارزیابی شد.