آیا مبتلایان به تیروئید پرکار در معرض زوال عقل هستند؟
ایتنا - بر اساس یک تحقیق جدید، سطوح بالای هورمون تیروئید با افزایش خطر زوال عقل و سایر اختلالات شناختی مرتبط است.
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه جانهاپکینز در بالتیمور دریافتند سطوح بالای هورمون تیروئید؛ وضعیتی به نام تیروتوکسیکوز، با مشکلات شناختی مرتبط است، خواه این عارضه ناشی از پرکاری غده تیروئید باشد یا ناشی از مصرف بیش از حد داروهای تیروئید.
محققان هشدار میدهند پزشکانی که هورموندرمانی تیروئید را برای بیماران بزرگسال در نظر میگیرند، باید بر اساس سن، از درمان با داروهای با دوز بالا اجتناب کنند. ضمنا بیماران نیز نباید طول دوره هورموندرمانی تیروئید را خودسرانه و بدون تجویز مجدد پزشک تمدید کنند.
برای این مطالعه محققان سوابق پزشکی نزدیک به ۶۶ هزار سالمند را تجزیه و تحلیل کردند. به طور کلی، محققان دریافتند که افزایش سطح هورمون تیروئید با افزایش ۳۹ درصدی خطر ابتلا به زوال عقل و دیگر اختلالات شناختی مرتبط است.
محققان همچنین دریافتند تا سن ۸۵ سالگی، ۳۴ درصد از بیماران مبتلا به تیروتوکسیکوز به مشکلات شناختی مبتلا میشوند. همچنین خطر ابتلا به زوال عقل در بیمارانی که داروهایشان باعث افزایش شدید هورمون تیروئید میشود، ۶۵ درصد افزایش مییابد.
غده تیروئید هورمونهایی تولید میکند که روی اکثر اندامهای داخلی تاثیر میگذارند. اسهال مکرر، فشار خون بالا، ورم یکی از پاها یا هر دو پا، خارش و خشکشدن پوست بدن، غلیظ شدن خون، اختلال خواب، بیشفعالی و بی قراری، تغییر حالت چشمها، ریزش مو، لرزش انگشتهای دست و حالت تهوع و استفراغ از علائم پرکار شدن غده تیروئید هستند.
پرکاری تیروئید دلایل مختلفی دارد، از جمله:
بیماری گریوز: یک اختلال خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به غده تیروئید حمله میکند و باعث میشود این غده هورمون زیادی تولید کند. این بیماری شایعترین علت هیپرتیروئیدیسم است.
ندولهای تیروئید: تودههای کوچکی که روی غده تیروئید رشد میکنند و معمولا خوشخیم (غیرسرطانی) هستند.
تیروئیدیت (التهاب تیروئید): این بیماری باعث میشود هورمون تیروئید ذخیرهشده، از غده تیروئید نشت کند.
دریافت زیاد ید: مصرف بیش از حد محصولات حاوی ید، تولید هورمون تیروئید را در غده تیروئید افزایش میدهد.
زیادهروی در مصرف داروی تیروئید: اگر به کمکاری تیروئید مبتلا باشید و در مصرف داروی آن زیادهروی کنید، ممکن است غده تیروئید شما پرکار شود.
یک متخصص غدد و متابولیسم به کمک آزمایش تیروئید که یک نوع آزمایش خون است، ابتلای شما به این بیماری را تایید میکند. روشهای تصویربرداری مانند اسکن تیروئید، سونوگرافی و آزمایش جذب ید رادیواکتیو هم به تشخیص دقیقتر این بیماری کمک میکنند.
مطالعه جدید اخیرا در مجله JAMA Internal Medicine منتشر شده است.