حتی اگر ورزش کنید بازهم غذاهای فوقفرآوریشده باعث چاقی میشود
غذاهای فوقفرآوریشده، همانطور که پیشتر گفته شده است، خطرات بسیاری ازجمله ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و چاقی را به همراه دارد و حالا محققان خطر ابتلا به آرتروز را هم به این موارد افزودهاند.
محققان دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو، اسکن امآرآی ۶۶۶ شرکتکننده در طرح «آرتروز» مرکز ملی بهداشت ایالات متحده را بررسی کردند و دریافتند افرادی که مواد غذایی فوقفرآوریشده مانند غذاهای آماده و نوشیدنیهای شیرین را بسیار مصرف میکنند، در عضلات رانشان چربی بیشتری دارند.
محققان میگویند که چربی عضلانی در ناحیه ران خطر ابتلا به آرتروز در زانو را افزایش میدهد. بیماران شرکتکننده در این پژوهش هنوز به «آرتروز» مبتلا نشده بودند، اما محققان پی بردند، صرفنظر ازمیزان مصرف کالری، غذاهای فرآوریشده چربی عضلات ران را افزایش میدهند.
دکتر زهرا آکایا، پژوهشگر و نویسنده این مطالعه، میگوید که در میان بزرگسالی که در معرض خطر ابتلا به آرتروز زانو یا لگن قرار دارند، مصرف غذاهای فوقفرآوریشده با افزایش چربی عضلات ران مرتبط است.
سن شرکت کنندگان در این مطالعه، بهطور متوسط ۶۰ سال بود و اضافه وزن داشتند و همچنین شاخص توده بدنیشان ۲۷ بود و حدود ۴۰ درصد غذای مصرفی آنان در سال گذشته نیز فوقفرآوریشده بود.
به گزارش یواسای تودی، این مطالعه نشان میدهد که مصرف مواد غذایی فوقفرآوریشده چگونه بر عضلات بدن تاثیر میگذارند. محققان دریافتند که غذای فوقفرآوریشده، صرفنظر از ورزش یا مقدار کالری دریافتی، چربی ران را افزایش میدهد. آکایا میگوید که صرفنظر از رژیم غذایی، شاخص توده بدنی، عوامل اجتماعی، جمعیت شناختی و سطوح فعالیت بدنی، این نتایج صحت دارد. البته مطالعات قبلی نیز خطرات سلامتی مربوط به غذاهای فوقفرآوریشده را نشان داده بود.
مطالعه ژوئن ۲۰۲۴ که در مجله «عصبشناسی» (Neurology) منتشر شد دادههای بیش از ۱۴ هزار شرکتکننده را بررسی کرد و نشان داد که افزایش تنها ۱۰ درصدی مصرف غذای فوقفرآوریشده با خطر بیشتر اختلالات شناختی و سکته مغزی مرتبط است. یک مطالعه در سال۲۰۲۳ نیز نشان داد زنانی که غذا و نوشیدنیهای فوقفرآوریشده مصرف میکنند در معرض ابتلا به خطر افسردگی قرار دارند.
آکایا میگوید کاهش مصرف غذاهای فوقفرآوریشده به مبارزه با چاقی کمک میکند و به این ترتیب مانع ابتلا به آرتروز زانو میشود.