ایتنا - یادگیری عمیق دو سیاره فراخورشیدی پیدا کرده است که از چشم تیزبین اخترشناسان پنهان مانده بودند. از قرار معلوم، ماشینها در جستوجوی سیارههایی که به دور دیگر ستارگان میگردند، نسبت به ما انسانها از مزایایی برخوردار هستند.
ستارهشناسان بیش از ۴ هزار سیاره فراخورشیدی کشف کردهاند که بیش از نیمی از آنها با استفاده از اطلاعات مربوط به تلسکوپ فضایی کپلر پیدا شدهاند.
این رصدخانه در سال ۲۰۰۹ راهاندازی شد و ماههاست که بهصورت ثابت و بدون حرکت، آسمان را رصد میکند. این تلسکوپ بهدنبال تغییرات متناوب کوچک در درخشش ستارگان است که به سبب گردش سیارات و حرکت از جلوی آنها میتواند رخ دهد.
به گزارش ایتنا به نقل از Technology Review، خانم آن داتیلو و همکاران وی در دانشگاه تگزاس یک شبکه عصبی یادگیری عمیق با نام AstroNet-K2 ابداع کردهاند که میتواند به تحلیل دادههای این تلسکوپ بپردازد.
پژوهشگران میگویند این سامانه بهطور چشمگیری سرعت پردازش دادهکاوی را افزایش داده و حتی سیارههای فراخورشیدی را شناسایی کرده که از چشم اخترشناسان کارآزموده نیز پنهان مانده بودند.
هنگامی که این گروه سرگرم کار با دادههای آلوده به هرزآوا(نویز) بود، بلافاصله دو سیاره فراخورشیدی را کشف کرد. در واقع AstroNet-K2 خیلی زود نشانههای سیاره فراخورشیدی جدید را تشخیص داد.
نخستین آنها، یک سیاره «پفکی» بزرگ در حد و اندازه زمین است که هر ۱۳ روز یکبار به دور ستارهاش میچرخد. گفتنی است دمای سطح این سیاره به ۷۵۰ درجه سانتیگراد میرسد.
دومین شیء نیز یک سیاره بسیار بزرگ سنگی است که تنها هر سه روز یکبار به دور یک ستاره میچرخد. از این رو، این سیاره بسیار نزدیکتر به ستارهاش بوده و دمای سطح آن نیز به ۱۴۰۰ درجه سانتیگراد میرسد؛ دمایی که آلومینیوم بهسادگی در آن ذوب میشود.
بدین ترتیب، AstroNet-K2 میتواند مناطق مختلفی از کهکشان را بهطور کاملاً یکسان مطالعه کند و به دنبال ستارههایی بگردد که در محیطهای مختلف شکل گرفتهاند.
نتایج حاصل به ستارهشناسان کمک میکند به بررسی جمعیت سیارههای فراخورشیدی در این نواحی بپردازند.
البته AstroNet-K2 هنوز کامل نیست و صرفاً نشانههایی از سیارههای فراخوشیدی را شناسایی میکند که پیشتر آموزش دیده و بدینسبب، از هر نشانه جالب دیگری که میتواند زمینهساز اکتشافات دیگر شود، چشم میپوشد. به همین دلیل، این سامانه نیازمند سرپرست انسانی است.