اگرچه در جریان ماموریتهای رباتیک ناسا هیچ شواهدی از حیات در مریخ کشف نشده است، دانشمندان معتقدند که احتمالا در حوضچههای کوچک آب زیر سطح این سیاره داستانی متفاوت در جریان است.
بنا بر مطالعه جدید دانشمندان ناسا که در مجله «ارتباطات طبیعت زمین و محیط زیست» (Nature Communications Earth & Environment) منتشر شده است، میزان نور خورشیدی که میتواند از یخ آغشته به غبار مریخ گذر کند و به عمق حدود ۲.۷ متری زیر سطح این سیاره منتقل شود، برای فتوسنتز کافی است.
به گزارش نیویورکپست، سطح مریخ به دلیل نداشتن لایه محافظ ازن، در معرض تابش شدید خورشید است که حتی به عمق و زیر سطح آن نیز نفوذ میکند و حدود ۳۰ درصد خطرناکتر از تابشهای زمین است. با این حال، مطالعه جدید نواحی خاصی از مریخ را نشان میدهد که کمتر در معرض تابشاند و ممکن است شرایط حیات در آنها وجود داشته باشد.
محققان توضیح میدهند لایههایی از یخآب که با انباشته شدن برف و غبار چند میلیون سال گذشته روی سطح مریخ شکل گرفته، ممکن است شرایطی برای وجود حیات فراهم کنند. به باور آنها، یخ آبشده زیر سطح میتواند مقداری آب مایع در خود نگه دارد و به این ترتیب بهترین بستر برای حیات در مریخ باشد.
آدیتیا کولر، نویسنده این پژوهش از ناسا، میگوید در حال حاضر یخهای مریخی ممکن است یکی از بهترین مکانها برای جستوجوی حیات باشند.
دانشمندان میگویند یخآب احتمالا بیشتر در آبهای زیرسطحی عرضهای جغرافیایی بین ۳۰ تا ۶۰ درجه در نیمکره شمالی و جنوبی مریخ شکل میگیرد.
در زمین نیز نمونههای مشابهی از این گونه استخرهای آب دیده شدهاند که سرشار از حیات میکروسکوپی مانند قارچها، جلبکها و باکتریهای میکروسکوپیاند و انرژی خود را از طریق فتوسنتز تامین میکنند.
تیم پژوهشی با استفاده از مدلهایی که بر اساس یخچالهای طبیعی زمین، از جمله لایه یخی گرینلند، ساخته شدهاند، میزان جذب نور خورشید از میان یخ، برف و گردوغبار را بررسی کردند و عمق نفوذ تابش خورشید را تخمین زدند.
دانشمندان اینک در حال نقشهبرداری از مناطقی در مریخاند که احتمال دارد در آنها یخ زیرسطحی به آب مایع تبدیل شده باشد. طبق اعلام ناسا، این مناطق میتوانند هدفهای احتمالی ماموریتهای انسانی و رباتیک آینده باشند.