سیاره عطارد نزدیکترین سیاره به خورشید است و تنها ۸۸ روز زمینی زمان میبرد تا یک دور کامل به دور خورشید بچرخد.
در منظومه شمسی هشت سیاره وجود دارد که هرکدام مسیر مخصوص به خود را در مدار خورشید طی میکنند. اما نزدیکترین آنها به خورشید کدام است؟
به گزارش ایتنا به نقل از لایوساینس، عطارد نزدیکترین سیاره به خورشید است و پس از آن به ترتیب زهره، زمین، مریخ، مشتری، زحل، اورانوس و نپتون قرار دارند. عطارد در فاصله ۰.۳۸۷ واحد نجومی (AU) یا حدود ۳۶ میلیون مایل (۵۸ میلیون کیلومتر) از خورشید قرار دارد. برای مقایسه، زمین در فاصله ۱ AU و نپتون در فاصله ۳۰ AU از خورشید قرار دارند.
عطارد سیارهای عجیب و غریب است. برخی از دهانههای سطح آن هرگز نور خورشید را نمیبینند. همچنین دما در عطارد بیشترین تغییرات را در میان سیارات منظومه شمسی دارد. دما در عطارد میتواند از منهای ۳۰۰ درجه فارنهایت (منهای ۱۸۴ درجه سلسیوس) که تقریباً دو برابر سردترین مکان در قطب شمال است، تا بیش از ۸۰۰ درجه فارنهایت (۴۲۷ درجه سلسیوس) که از دمای یک فر پیتزا نیز بیشتر است، تغییر کند.
ممکن است فکر کنید که عطارد به دلیل نزدیکی به خورشید همیشه بسیار گرم است. اما اینگونه نیست! در واقع، سمتی از عطارد که رو به خورشید است بسیار گرم است و طرف شب آن بسیار سرد.
این امر به این دلیل است که عطارد جوی ندارد که دما را تنظیم کند. نیروی جاذبه آن به اندازهای ضعیف است که نمیتواند حتی یک شیء مانند یک پتو در اطراف آن نگه دارد و حتی اگر جوی تشکیل شود، اشعه شدید خورشید و باد خورشیدی آن را از بین میبرد.
جالب است که با وجود فاصله بیشتر از خورشید، سیاره زهره در واقع گرمتر از عطارد است. دلیل این امر این است که زهره جوی بسیار ضخیم دارد که گرمای زیادی را در اطراف آن به دام میاندازد و دمای سطح آن میتواند به ۹۰۰ درجه فارنهایت (۴۸۲ درجه سلسیوس) برسد.
در عطارد، روزهای گرم بسیار طولانی هستند. به دلیل چرخش بسیار کند عطارد که هر ۵۸ روز زمینی یک بار رخ میدهد، خورشید میتواند در برخی مناطق هفتهها در آسمان باقی بماند. یک سال در عطارد فقط ۱.۵ روز عطاردی یا ۸۸ روز زمینی است.
این شرایط دمایی شدید و عوامل دیگر، زندگی به شکلی که ما میشناسیم را در عطارد غیرممکن میکند. "شرایط آب و هوایی بسیار سخت اجازه نمیدهد که آب مایع در این سیاره وجود داشته باشد، که اساس زندگی به شکلی که ما میشناسیم است."
تعداد کمی از مأموریتها به عطارد رسیدهاند، زیرا این سیاره بهطور شگفتانگیزی، هدف سختی برای دستیابی است. با این حال، مأموریت BepiColombo که همکاری بین آژانس فضایی اروپا و آژانس فضایی ژاپن است، در سالهای آینده به مدار عطارد خواهد رسید و اطلاعات نزدیکتری به این سیاره کمتر کاوش شده در منظومه شمسی داخلی به ما خواهد داد.