خوردن شکلات تلخ با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط است.
اگرچه مصرف شکلات شیری با کاهش خطر ارتباطی ندارد، پزشکان روز چهارشنبه گفتند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در افرادی که در هفته دستکم پنج وعده از هر نوع شکلات شیرینی مصرف میکردند، نسبت به افرادی که بهندرت یا هرگز شکلات نمیخوردند، ۱۰ درصد کاهش پیدا کرد.
میزان خطر در افرادی که همین مقدار شکلات تلخ مصرف میکردند ۲۱ درصد کاهش پیدا کرد. پژوهشگران همچنین سه درصد کاهش خطر بهازای هر وعده شکلات تلخ مصرفی در هفته مشاهده کردند.
بینکای لیو، دانشجوی دکتری در دانشکده سلامت عمومی هاروارد تی.اچ. چن، در بیانیهای گفت: «یافتههای ما نشان میدهد که همه انواع شکلات یکسان نیستند. برای هر کسی که عاشق شکلات است، این یک یادآوری است که انتخابهای جزئی، مانند انتخاب شکلات تلخ بهجای شکلات شیری، میتواند تاثیر مثبتی بر سلامت آنها بگذارد.»
لیو نویسنده اصلی پژوهشی بود که با حمایت مالی موسسه ملی سلامت (NIH) انجام شد وچهارشنبه شب در نشریه بیامجی (BMJ) منتشر شد.
پژوهش لیو دادههای۱۹۲ هزار شرکتکننده در بازه زمانی بیش از ۳۰ سال را شامل میشد که وقتی گزارشدهی عادات غذاییشان را آغاز کردند به دیابت مبتلا نبودند.
تا پایان این پژوهش، نزدیک به ۱۹ هزار نفر گزارش دادند که مبتلا به دیابت نوع ۲ تشخیص داده شدهاند، و از میان حدود ۱۱۲ هزار نفری که بهطور مشخص جزئیات مصرف شکلات تلخ و شیری خود را شرح داده بودند، نزدیک به ۵۰۰۰ نفر مبتلا تشخیص داده شده بودند.
مصرف شرکتکنندگان بهنسبت میانگینهای ملی ثبتشده قبلی پایین بود. به گفته نویسندگان، یافتههای آنها ممکن است در مورد افرادی که مصرف شکلات بسیار بالایی دارند صدق نکند.
نکته قابل توجه این است که خوردن شکلات شیری، نه شکلات تلخ، با افزایش وزن مفرط در بلندمدت مرتبط بود: عاملی که احتمالا در بروز این بیماری مزمن نقش دارد.
کی سان، نویسنده مسئول مکاتبات در این پژوهش و دانشیار دانشکدههای تغذیه و همهگیرشناسی، گفت: «ما از تفاوت واضح میان تاثیر شکلات تلخ و شیری بر خطر ابتلا به دیابت و مدیریت وزن در بلندمدت شگفتزده شدیم.»
او در ادامه افزود: «با وجود اینکه شکلات تلخ و شیری سطح کالری و چربی اشباع مشابهی دارند، به نظر میرسد که پلیفنولهای غنی موجود در شکلات تلخ ممکن است آثار چربی اشباع و شکر بر افزایش وزن و دیابت را خنثی کنند. این تفاوت جالبی است که ارزش بررسی بیشتر دارد.»
پلیفنولها ترکیبهای شیمیاییاند که در گیاهان یافت میشوند و خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی دارند.
بیش از ۳۸ میلیون آمریکایی مبتلا به دیابتاند، و بین ۹۰ تا ۹۵ درصد آنها به دیابت نوع ۲ دچارند. دیابت زمانی رخ میدهد که فرد نتواند انسولین، هورمونی که لوزالمعده میسازد، را بهدرستی تولید یا استفاده کند. این وضعیت به افزایش قند خون منجر میشود.
چنانکه در وبسایت دانشکده پزشکی یوسیالای (UCLA) آمده است، این بیماری هیچ درمانی ندارد، اما میتوان روند بیماری را معکوس کرد.